Home page
Haber Menüsü


 
Kültür ve turizme 1, faize 216...
 
Bizim vergilerimiz faizlere giderken bizim toplumsal mirasımız müzeler, ören yerleri ve sarayların bakımı ve korunması için para bulunmuyor.
 
Mustafa Sönmez
NTV-MSNBC
 
17 Eylül 2003—  Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun, “Yerel Yönetimler Yasası’nda yapılacak bir değişiklikle müzelerin idaresini yerel yönetimlere bırakılmalı.” sözleriyle başlayan, hatta müzeleri özel kuruluşların işletmesine uzanan önerisine , TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın 1 Eylül’de Dolmabahçe Sarayı’nda yaptığı açıklama eklendi.

   
 
       
   
MSNBC News 60 kişilik sınıflar ve faiz dışı fazla…
MSNBC News IMF bizi neden öptü?
MSNBC News Dikkat!… 'Dalgalı'da dalgaya gelmeyin!
MSNBC News Krizde Türkiye'nin ortası çöktü
MSNBC News Kardeşim Tayyip Bey'e ikinci mektup…
MSNBC News Yüksek reel faizde bankaların vebali…
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Milli Saraylar Daire Başkanlığı’nın bağlı bulunduğu TBMM’nin Başkanı Arınç, “Meclis’in saray ve kasırlarla ilgilenmesi yüce önder Atatürk’ün bize vasiyeti gereği olmuştur. Bu tarihi yapıların diğer devlet kurumlarına devredilmesi konusunu kültür adamları ve basın nezdinde tartışmaya açıyorum.” diyordu. Arınç’ın ‘diğer devlet kurumları’ sözüyle kastettiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan başkası değildi.
       Kültür ve Turizm Bakanlığı ise ‘kısıtlı bütçe’ ile 135 müze ve 100’e yakın ören yerinin üstesinden gelemediği için bunların bir kısmını yerel yönetimlere bırakmak, işletmelerini özelleştirmek istiyordu.. Mumcu ve Arınç’ın bu açıklamaları, ister istemez bu mirasların akibetini tartışma gündemine getirdi.
       Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın elinde 135 müze ve 100’e yakın ören yeri, TBMM’ye bağlı onlarca saray ve kasır, bu kuruluşlara verilen kısıtlı bütçelerle yönetilemiyor. Bu bütçeler ne kadar acaba ? ...
       Yılın ilk 8 ayında devlet bütçe harcamaları 92 katrilyon olmuş. Nereye mi harcama yapılmış ? Tabi ki borçlara ve faizlerine. Ne kadarı ? Tamı tamamına yüzde 54’ü. Yani 50 katrilyon 394 trilyon faize ve anaparaya.
       Kültür ve turizme ne kadar ? Sadece 230 trilyon. Yani, toplam harcamaların binde 2.5’u. Borç ve faiz ödemelerinin ise binde 4’ü ..Yani her 1000 liralık harcamanın 540 lirası borç ve faizine ayrılırken kültür ve turizme 2,5 lira ayrılmış. Biraz daha detay verelim. Borç ve faizine her bin liranın 540 lirası ayrılırken adalete 7 lira, sağlığa 23 lira, eğitime 68 lira, içişlerine de 51 lira ayrılmış..
       Varsa yoksa, borçlar ve faizleri. Herşeyi onlar belirliyor.
       Gelelim müzelerin akibetine. Kültür ve Turizm Bakanlığı, harcamalardan bana binde 2,5 düşüyorsa ben de bunları başımdan atarım, demek teslimiyeti ve kolaycılığı içinde. Çareyi de belediyelere devirde görüyor. Olabilir mi ?
       
İYİ NİYET AÇIKLAMASI
       Türk-İslam Eserleri ve Topkapı Müzesi’nin eski, Sakıp Sabancı Üniversitesi Müzesi’nin yeni müdürü Nazan Ölçer, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun sözlerini iyi niyetle yapılmış bir açıklama olarak algıladığını ifade etmiş.
       Ölçer, “Topkapı, Ayasofya ya da Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi büyük müzeler bu projenin dışında. Kıyıda köşede kalmış, zamanında siyasi baskılar sonucu açılmış; kadrosu yetersiz olduğu için hizmet götürülemeyen yerler kastediliyor” demiş ve eklemiş, ‘Bu kadar dağınık bir teşkilatı, bu kadar az parayla ayakta tutmak zor.” Ölçer, daha işlevsel hale getirmek için müzelerin idaresine yerel yönetimleri de ortak etmenin gerekli olduğunu savunmuş. 30 yıldır müzecilik yapan Nazan Ölçer, Milli Saraylar’ı başka bir kuruma devretmek isteyen TBMM Başkanı Arınç’a da hak veriyor.
       Ama Milli Saraylar Dairesi eski Başkanı Erol Eti , aynı fikirde değil. “Türkiye’de milli sarayları en iyi koruyan kurum şu anda Meclis’tir.” diyen Eti, 12 kurumu Kültür Bakanlığı’na devretmenin Milli Saraylar’ı yok etmekle eşdeğer olduğunu savunuyor. Kültür Bakanlığı’nın müzeleri koruyamadığını belirten Eti, “Onlar da müzeleri yerel yönetimlere devretmek istiyor. Hal böyle iken milli sarayları nasıl koruyacak?” diye soruyor.
       Mimar ve sanat tarihçisi Prof. Doğan Kuban ise müzelerin yerel yönetimlere devredilmesine karşı çıkan bilim adamlarından.
       “Yerel yönetimlerin, kültür düzeyi olarak müzelere bakacak halleri yok.” diyen Kuban, müzeleri yerel yönetimlere bırakarak çıkış yolu aranması yerine Kültür Bakanlığı’nın güçlendirilmesini istiyor. Belediyelerin, asli görevlerini bile yapamadığını savunan Kuban, devletin müzelerden el çekme gibi bir niyetinin olduğunu düşünmek bile istemediğini, ancak böyle bir izlenimin yaratıldığını belirtiyor. Milli Saraylar’ın Kültür Bakanlığı’na devredilmesini ise ‘akıllıca bir iş’ olarak niteleyen Kuban, devletin müzelere daha fazla kaynak aktarmasıyla sorunların çözümleneceğine inanıyor.
       
KÜLTÜRE PARA BULUNMUYOR
       Kuban’ın söyledikleri bana en yakını geliyor. Son 3 yılda batık 20 bankadan (İmar hariç) ve hortumlanmış kamu bankalarından dolayı yaklaşık 50 milyar dolar ya da 75 katrilyon lira borç yüklendik toplum olarak. Bu nedenle iç borçlar 50 milyar dolardan 100 milyar dolara çıktı. Şimdi o borç yükünü döndürmek için fahiş faizler ödeniyor. Nereden ? Ödediğimiz vergilerden. Faiz ödemeleri toplanan vergilere eşit. Hal böyle iken, yani bizim vergilerimiz faizlere giderken bizim toplumsal mirasımız müzeler, ören yerleri ve sarayların bakımı ve korunması için para bulunmuyor. Faize binde 540 pay verilirken bu ülkenin kültürüne ve turizmine binde 2.5 pay ayrılıyor. Bir’e 216.. Kültür ve turizme 1, faize 216.
       Bu uçurumu görünce insanın içi sızlamaz mı ? Bu dehşet uçurumunu biraz olsun daraltmak yerine en kolayı nedir? Başındaki müzeleri, sarayları atmak. Hani malum Maarif Vekili demişti ya. Şu okullar olmasa Maarifi idare etmek çok kolay olacak, diye. AKP’li bakanlar da aynı kolaycılıkta ..Şu müzeler, saraylar olmasa kültürü idare etmek çok kolay olacak, çok...
       (turizmdebusabah.com’dan)
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları