Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:10 TS 23 Ağu., 2000
Devletin zirvesinde kavga
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, KHK’yı ikinci kez iade etmesi, hükümetle Çankaya arasındaki krizi yine tırmandırdı.
Ankara
AA
 SOL:
Sezer, KHK'yı ikinci kez geri gönderdi
 
SAĞ:
Ecevit iade kararına sert çıktı

    21 Ağustos —  İrticai ve bölücü faaliyetlere karışanan devlet memurlarının işten çıkarılmasını kolaylaştıran kanun hükmünde kararname Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından ikinci kez veto edildi. Sezer’in KHK’yı 2. kez geri çevirmesine Başbakan Ecevit çok sert tepki gösterdi. Sezer’i Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini üstlenmekle suçlayan Ecevit, “Artık konuşulacak birşey kalmamıştır. Yarın liderlerle toplanacağız. Ciddi bir durumla karşı karşıyayız” dedi.  

   
 
       
    MSNBC News Soysal: Hükümet Meclis'e sevketsin
MSNBC News Kutan'dan, Sezer'e KHK teşekkürü
MSNBC News Prof. Teziç: Sezer, Meclis'i tatilden toplantıya çağırabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

     
Live Vote is temporarily unavailable.

       İade gerekçesinde, Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’nun ikinci kez gönderdiği kararnameyle ilgili bilgi notunu incelediği belirtiliyor. Gerekçede ayrıca Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’ndan gelen kanun hükmünde kararnameleri tartışmaksızın imzalamak zorunda olmadığı belirtiliyor. Gerekçede ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın anayasaya aykırı kararnameleri imzalamakla yükümlü olmadığı ve Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’yla belirtilen görevi gereğince bu kararnameleri imzalamamak zorunda olduğu vurgulanıyor.
       
Sezer’in KHK’yı 2. kez iadesinin gerekçesi

       
ECEVİT: ESEF VE KAYGI VERİCİ
       Başbakan Bülent Ecevit ise KHK’nın ikinci kez iadesiyle ilgili olarak,”Kararnamenin Cumhurbaşkanı’nca ikinci kez geri yollanması ve işlemle ilgili olarak öne sürülen gerekçeler, Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlar Kurulu’nun yetki ve görevleri ile anayasa anlayışları arasında belirgin ayrılıklar bulunduğunu göstermektedir” dedi. “İki yüksek devlet organı arasında uyumsuzluk bulunması ağır sorunlara neden olur” değerlendirmesinde bulunan Ecevit, devlet yönetiminde esef ve kaygı verici bir durumun ortaya çıktığını bildirdi. Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in memurlarla ilgili KHK’yi ikinci kez iade etmesi ile ilgili olarak Başbakanlık’ta bir açıklama yaptı.
       Ecevit, iki devlet kurumu arasındaki ayrılıklar giderilmedikçe Cumhurbaşkanlığı ile Bakanlar Kurulu arasında uyum sağlanamayacağını kaydetti ve şunları söyledi:
        “İki yüksek devlet organı arasında uyumsuzluk bulunması da ağır sorunlara neden olur. Oysa Sayın Cumhurbaşkanı KHK’yi Anayasa Mahkemesi’ne sunsaydı sorun çözülürdü. Fakat Sayın Cumhurbaşkanı bu Anayasal süreci uygulamak yerine Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkisini üstlenmeye kalkışmıştır. Buna hakkı yoktur.”
       Cumhurbaşkanı Sezer’in ret gerekçesinin çelişkilerle dolu olduğunu ifade eden Ecevit, KHK’nin amacının bölücü terör ve laiklik karşıtı eylemlerin devlet yapısına sızmasını önlemek olduğunu kaydetti. Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer’in tutumunun devletin bu işlevi yerine getirebilmesini ve Anayasal rejimin korunmasını da güçleştirecek nitelikte olduğunu bildirerek, “Böylece devlet yönetiminde esef ve kaygı verici bir durum ortaya çıkmış bulunmaktadır” dedi.
       
“BAHÇELİ VE YILMAZ’LA KONUŞTUM”
       Ecevit şöyle konuştu: “Bu açıklamayı yapmadan önce Sayın Bahçeli ve Sayın Yılmaz’la görüştüm ve onların onayını aldım. Yarın da koalisyon ortaklarıyla biraraya geleceğiz ve davarınışımızın ne olacağını birlikte kararlaştıracağız. Bakanlar Kurulu’nda görüşülecektir.
       Biz söyleyebileceğimizi söyledik. Cumhurbaşkanı ret yazısını biraz önce gönderdi. Daha önce yüzyüze de konuştuk. Metinlerle de konuştuk. Yeniden görüşmenin bir faydası yok. Koalisyon partilerinin liderleri olarak yarın biraraya geleceğiz. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın ret yazısının ayrıntılarına girecek değilim. Ancak çok fazla çelişki gözüme çarptı.
       Meclisi toplamaya şu arada gerek olduğunu sanmıyorum. Liderle görüştükten sonra karar vereceğiz. Ciddi bir durumla karşı karşıyayız.”
       
ECEVİT’TEN SORULARA CEVAP
       Başbakan Ecevit’e açıklamadan sonra yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:
       Soru: Bundan sonraki adımınız ne olacak?
       Ecevit: Konuyu evvela, yarın üç genel başkan olarak görüşeceğiz. Bildiğiniz gibi Sayın Mesut Yılmaz Türkiye dışında. Kendisiyle telefonla görüştüm. Sayın Bahçeli ile de basın toplantısından önce Başbakanlık’ta görüştüm. Yarın kendileri ile biraraya geleceğiz. Bundan sonraki davranışımızın ne olacağını birlikte kararlaştıracağız ve Bakanlar Kurulu’na sunacağız.
       Soru: Hukuki anlaşmazlıklar çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanı ile biraraya gelerek Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararları değerlendirmeniz söz konusu olacak mı?
       Ecevit: Efendim zaten biz bu konularda söyleyeceğimiz herşeyi söyledik. Sayın Cumhurbaşkanı da kendi düşüncelerini söyledi. Daha önce yüzyüze de konuştuk. Karşılıklı metinler yoluyla da konuştuk. Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanı ret yazısını biraz önce gönderdi. Şimdi yeniden bir görüşmenin faydası yok. Önce, dediğim gibi koalisyon ortağı üç partinin genel başkanları olarak yarın biraraya geleceğiz. Ondan sonra da Bakanlar Kurulu’nda durumu görüşeceğiz.
       Soru: Cumhurbaşkanı gerekçesinde, (Anayasa’ya veya yasalara aykırı kararnameleri onaylamak zorunda değilim) şeklinde açıklaması var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
       Ecevit: Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın ret yazısının ayrıntılarına girecek değilim. Yalnız, biraz önce bu konuyu ayrıntılarıyla incelemeye çalıştım ve birçok çelişkiler gözüme çarptı. Bu arada şunu da söylüyor Sayın Cumhurbaşkanı: (Ancak iki ayrı mahkemenin aynı konuda birbirinden farklı sonuçlara ulaşan kararları arasında çelişkiden söz edilebilir. Aynı mahkemenin zaman içinde aynı konuda alınmış iki farklı kararı varsa çelişki değil, içtihat değişikliği söz konusudur) diyor. Şu sırada bir içtihat değişikliği olmadığı ne malum. Eğer Anayasa Mahkemesi’ne başvurulsaydı, o zaman içtihat değişikliği olup olmadığı anlaşılmış olurdu. Kaldı ki Anayasa Mahkemesi ile Danıştay arasında farklı görüşler olduğu da belli. O bakımdan çelişkilerden söz ettim.
       Soru: Meclis’i toplamayı düşünüyor musunuz?
       Ecevit: Şu sırada ona gerek olmadığını düşünüyorum. Zaten Meclis tatilinin sona ermesine az bir vakit kaldı, ama dediğim gibi yarın genel başkanlar olarak biraraya geleceğiz. O zaman bu ayrıntıları görüşeceğiz.
       Soru: Bazı hukukçulara göre, Cumhurbaşkanı’nın KHK’yı ikinci kez reddedemeyeceği, reddederse görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle Yüce Divan’a gönderilebileceği yönünde yorumlar var...
       Ecevit: Hayır. Ben Yüce Divan’dan bahsetmedim. Öyle birşeyi telafuz da etmeyi doğru bulmam. Fakat ciddi bir durumla karşı karşıyayız.
       Soru: Devlet krizi sürecine girilmiş midir? Daha önce o yönde açıklamalarınız oldu.
       Ecevit: Ciddi bir sorunla karşı karşıyayız.
       
KHK’NIN 1. KEZ İADESİ
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 2. kez geri gönderdiği KHK’nın metninde bulunan disiplin suçu işleyen kimi memurların, memurluktan çıkarılabilmelerine uygun geçmişte oluşturulan yasaların yeterli olduğuna daha önce dikkat çekmişti.
       
Sezer’in KHK’yı 1. kez iadesinin gerekçesi

       Uyarı niteliğindeki mevzuatta şu bölüm dikkat çekiyor: “Anayasa’nın 2. maddesiyle gönderme yapılan ve 176. maddesiyle Anayasa metnine dahil edilen başlangıç bölümünde, egemenliği ulus adına kullanmaya yetkili kılınan hiçbir kişi ve kuruluşun, Anayasa’da gösterilen hukuk düzeni dışına çıkamayacağı açıkça vurgulanmıştır.” Bugün basında bugünkü mevzuatın yeterli olduğuna dair hiçbir açıklamanın olmaması dikkat çekti.
       Cumhurbaşkanı Necdet Sezer, disiplin suçu işleyen kimi memurların, memurluktan çıkarılabilmelerine olanak sağlayan Kanun Hükmünde Kararname’deki (KHK) metnin bugünkü mevzuatta yer aldığını iadeyle birlikte hatırlatmıştı.
       
 
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları