Home page
Haber Menüsü


Babacan: İhracatçının kambiyo sorunu çözülecek
Devlet Bakanı Babacan, ihracatçıların kambiyo mevzuatından doğan sıkıntılarının çözümüne yönelik çalışmaların en kısa zamanda bitirilmesine karar verildiğini bildirdi.
Ankara
AA
22 Nisan— Devlet Bakanı Ali Babacan, Hazine Müsteşarlığı’nda yapılan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu (ESKDK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bu kurulun Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine’den sorumlu Devlet Bakanlığı ile TOBB’un yetkilileri tarafından oluşturulduğunu kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Babacan: Savaş ekonomiye zarar vermedi
MSNBC News Babacan: Hazine Müsteşarı 1-2 hafta içinde değişecek
MSNBC News Komşulara ihracatın payı % 11
MSNBC News İhracata odaklı yatırım stratejisi
MSNBC News İhracatta yüksek girdi maliyeti zorluyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Babacan, Kurul’un, Türkiye’nin günlük ekonomik problemleri ile ilgili hem sorunların tespiti hem de çok kısa zamanda aktif bir şekilde çözümüyle ilgili şu ana kadar gerçekten önemli çalışmalar yaptığını kaydederken, bugünkü toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı DPT ve Merkez Bankası’ndan yetkililerin katıldığını söyledi.
       Babacan, BDDK tarafından kamu bankalarının daha etkin çalışmasıyla ilgili banka yöneticilerinin sorumluluklarını düzenleyen bir kanun tasarısı hazırlandığını hatırlatırken, şöyle devam etti:
       “Önümüzdeki hafta bu kanun tasarısı görüşe sunulacak. Yapılması düşünülen değişikliklerle, yöneticilerin sorumlulukları, kamu bankalarının gayrimenkul alabilmeleri, özellikle bu takipte olan alacaklarıyla ilgili olarak gayrimenkul alabilmeleri. İstanbul Yaklaşımında daha etkin görev almaları ve yine İstanbul Yaklaşımı’nı katılan firmaların SSK borçlarının çözümüne yönelik gereken çalışmaların kısa sürede tamamlanması karara bağlandı.”
       Babacan özellikle 4743 sayılı yasada yapılacak değişiklikler ve SSK borçlarının yeniden ele alınması ile ilgili bir çözüm komisyonunun da kısa sürede görevlendirilmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.
       Bankacılık sektöründeki kredi durumunun tekrar gözden geçirilmesinin yapıldığını belirten Babacan, Türkiye’de bankacılık sektörünün en büyük problemlerinden bir tanesinin toplam kredi hacminin bankaların toplam aktiflerine göre çok küçük olması olduğunu söyledi.
       Burada önemli yapısal problemler bulunduğuna işaret eden Babacan, özellikle kredi hacminin gelişmesi için, faizlerin yüksekliğinin önemli bir sorun olarak göründüğünü söyledi. Babacan, bankaların kredi kullandırırken performansa yönelik bir değerlendirme yapmalarının son derece önem kazandığını da belirtirken, firmaların kayıt dışından kayıt içine yönelmeleri firmaların büyük önem taşıdığını söyledi.
       Babacan, yapısal dönüşüme paralel olarak kayıtdışı istihdama ilişkin düzenlemelerin yapılması gerektiği hususu bu toplantıda ele alındı.
       
SERBEST BÖLGELER KOMİSYONU KURULUYOR
       Devlet Bakanı Babacan, bugünkü ESDK toplantısında serbest bölgelerin sorunlarının da ele alındığını ve bu konuda bir komisyon oluşturulduğunu bildirdi. Babacan, komisyonun serbest bölgelerle ilgili sorunları görüşeceğini ve en kısa zamanda çözüm üreteceğini ifade etti.
       Babacan, toplantıda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki yatırımların geliştirilmesi konusunun da görüşüldüğünü ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan’ın, 4325 sayılı yasadan doğan boşluğun giderilmesi çalışmaları hakkında Kurula bilgi sunduğunu söyledi.
       Uygulamaya esas teşkil edecek kriterlerin DPT tarafından belirlenmesi ve 4325 sayılı Yasanın kopseptini de içeren oldukça kapsamlı çalışmanın şu anda yürütülmekte olduğunu kaydeden Babacan, şöyle devam etti:
       “Bölgesel farklılıkların ve bununla ilgili verilecek teşviklerin belirlenmesinde doğrudan belirleyici olacak şeffaf ve objektif bir uygulamanın yine zeminin oluşturulması konusunda da görüş birliğine varıldı. DPT sosya ekonomik gelişmişlik farklılıkları ile AB’nin bu konudaki uygulamaları da dikkate alınarak tamamlanacak olan bu çalışmanın Mayıs ayında yasalaşması bekleniyor. Maliye Bakanlığı, DPT ve Hazine Müsteşarlığı birlikte bu çalışmayı neticelendirecek.”
       
İŞADAMLARINA YEŞİL PASAPORT
       ESDK toplantısında, Hazine Müsteşarlığı tarafından yatırımlarda devlet yardımlarını düzenleyen yasa tasarısı hakkında da Kurul’a bilgi verildiğini kaydeden Babacan, aynı şekilde yüksek vergi ödeyen ve ihracat yapan işadamlarına yeşil pasaport konusunun da bir diğer gündem maddesini oluşturduğunu vurguladı.
       Geçen toplantıda alınan karar gereği, bu konuda Başbakanlık Müsteşarlığı tarafından bir çalışma yapıldığını belirten Babacan, “Bu konuda yine Kurul’a bilgi sunuldu. Yapılan çalışmanın kurumsal görüşler çerçevesinde yapılacak nihai düzenleme sonucu uygulamaya esas olacak kriterler tespit edilecek ve gerekli idari, yasal düzenlemeler yapılacak” diye konuştu.
       
YEŞİL PASAPORTTA FİKİR AYRILIĞI YOK
       Babacan, Hazine Müsteşarlığı’nda yapılan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu (ESDK) toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşadamlarına yeşil pasaport verilmesi konusunda kamu kurumları arasında herhangi bir görüş ayrılığı olup olmadığı sorusuna karşılık Babacan, “bugünkü toplantıda, ayrı bir görüş gündeme gelmedi” yanıtını verdi.
       Edinilen bilgiye göre Maliye Bakanlığı, yüksek vergi ödeyen 200 işadamına, Kurumlar bazında ilk 50’ye girenler ile vergi rekortmenlerinde il birincilerine, Yeşil Pasaport verilmesini öneriyor. Verilecek Yeşil Pasaport sayısının, 400 ile 250 arasında değişebileceği belirtiliyor. İçişleri Bakanlığı’nın ise Yeşil Pasaport yerine, Gri Pasaport verilmesini önerdiği ifade ediliyor.
       
YATIRIM PROMOSYON AJANSI TAMAM
       Babacan bu arada, Yatırım Promosyon Ajansının kuruluşuyla ilgili soru üzerine, bu promosyon ajansıyla ilgili hiç bir sorun olmadığını, yasa tasarının hazırlandığını ve çok kısa sürede Başbakanlığa sevkedileceğini söyledi. Kamu bankalarına ilişkin hazırlanan yasa tasarısına ilişkin soruya karşın Babacan, “yasa tasarısı hazırlandı, ilgili kuruluşlara gönderildi, sonuca bağlanmadı” yanıtını verdi.
       
HAZİNE MÜSTEŞARI YAKINDA ATANACAK
       Bir gazetecinin, “Hazine Müsteşarı ne zaman atanacak” şeklindeki sorusuna ise Babacan, “yakında” yanıtını verdi. Edinilen bilgiye göre, İstanbul Yaklaşımı çerçevesindeki 300 firmada, vergi ve SSK sorununun ortaya çıktığı, vergi borçlarının Vergi Barışıyla çözüldüğü, ancak SSK primlerinin de çözümü için, SSK alacalarının önceliğinin kaldırılmasına ilişkin bir hazırlık yapılması gerektiği vurgulanıyor.
        Yetkililer, SSK’nın borçlarının önceliği nedeniyle, bankaların yeniden yapılandırmaya giremediklerine dikkat çekiyorlar.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları