Home page
Haber Menüsü


Babacan: Savaş ekonomiye zarar vermedi
ABD Hazine Bakan Yardımcısı Taylor ve Dünya Bankası Başkanı Wolfensohn ile görüşen Devlet Bakanı Babacan,savaşın Türk ekonomisine ciddi bir zarar vermediğini söyledi.
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    14 Nisan—  IMF ve Dünya Bankası’nın ilkbahar toplantılarına katılmak üzere Washington’da bulunan Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Irak Savaşı’nın Türk ekonomisine ciddi bir zarar vermediğini söyledi. Babacan, bunun da hükümetin aldığı önlemler sayesinde olduğunu kaydetti. Babacan, Irak savaşına karşı Türkiye’nin aldığı başarılı ve zamanında ekonomik tedbirler sayesinde, ekonomik felaket senaryolarının gerçekleşmediğini vurguladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Washington’daki temaslarının ardından bir açıklama yapan Bakan Babacan, IMF ve Amerikan Hazine Bakanlığı’nın Türkiye’nin aldığı önlemleri memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Ekonomik durumun sağlam olduğunu ifade eden Babacan, 18 Nisan’da toplanacak İcra Direktörleri Kurulu için gerekli bütün şartların yerine getirildiğini belirtti.
       Babacan, “6 milyar dolarlık yardımın gelmemesine üzüldünüz mü?” sorusunu da, “Biz eğer 1 Mart’taki tezkereyi kabul etseydik 60 bin Amerikan askeri Türk topraklarına girecekti. Bu da savaştan daha çok etkilenmemize neden olacaktı” diyerek yanıtladı.
       Babacan, TBMM’deki sürecin, demokratik bir süreç olduğuna işaret ederek, ekonomik açıdan, yardımın miktarından önce, Türkiye’nin “akıllı ekonomik politikaları uygulamasının” önem taşıdığını vurguladı. Paketin gelmemesi yüzünden borç ödemenin daha uzun vadeye yayılabileceğini belirten Babacan, “biraz daha vakit alır ama yine yaparız biz. Önemli olan, yapısal tedbirleri gerçekleştirmek. Kalıcı çözüm budur” dedi.
       Babacan, savaşın başlamasıyla beraber Türkiye’nin, bütçede 4 katrilyonluk ek tedbir aldığını ve bunun da ekonomik açıdan 2.5 milyar dolarlık hibeye eşit olduğunu, ayrıca Merkez Bankası’nın, savaş sabahı finansal istikrar uygulamaya başladığını, böylece bankacılık sektörünün hemen hiç etkilenmediğini söyledi. Ali Babacan, “biz hesabımızı, ek kaynak gelmeyecek gibi yaptık. Gelecek kaynaklar bonus olacak” dedi.
       Babacan, “Türkiye, ekonomisinin çok hassas olduğu dönemde bir Irak kasırgasına yakalandı. Çok şükür, felaket senaryoları gerçekleşmedi. Ekonomi, küçük dalgalanmalarla atlattı” diye konuştu. Babacan, Irak riski ortaya çıkınca, bankaların eskiye oranla, daha sıhhatli, dış şoklara dayanıklı olduğunun kanıtlandığını da kaydetti.
       
TÜRKİYE’YE AMERİKAN YARDIMI
       ABD kongresinden çıkan, Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yardıma ilişkin soruları yanıtlayan Babacan, önümüzdeki haftalarda, yardımın hangi tarihte, ne kadar, nasıl gelebileceği gibi “lojistik” konuların ele alınacağını ancak daha önce, ele alınması gereken siyasi konular bulunduğunu söyledi.
       Hibenin krediye çevrilmesi gibi konularda, ABD ile Türkiye arasında birkaç aydır yapılan müzakereler sayesinde alt yapının hazır olduğunu belirten Babacan, siyasi konular halledildikten sonra, pakete ilişkin görüşmelerin “iki saatte bile” tamamlanabileceğini kaydetti. Babacan, Türkiye’ye yardım önerisinin zaten ABD’den geldiğini ve henüz ABD Başkanı George W. Bush tarafından imzalanmadığını söyledi.
       Ali Babacan, yardımla ilgili konuları henüz kendi aralarında da görüşme yapmadıklarını kaydetti. ABD Hazine Bakan yardımcısı John Taylor ile görüşmesinde, Türkiye’ye yardım konusunun çok kısaca ele alındığını belirten Babacan, görüşme talebinin Taylor’dan geldiğini de ifade etti.
        Babacan, Taylor dışında, Almanya, Fransa ve Brezilya Maliye bakanlarıyla da biraraya geldiğini kaydetti. Babacan, Taylor ile “çok olumlu, sıcak” bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.
       
IMF KREDİSİNİN DİLİMLENMESİ
       IMF’den, Stand By anlaşması çerçevesinde geçen yıl Ekim ayında gelmesi gereken 1.6 milyar dolarlık dördüncü gözden geçirme kredi diliminin, erken seçim dolayısıyla mali hedeflerin bozulması, programın rayından çıkması sonucu ertelenmek zorunda kaldığını belirten Babacan, “biz seçimle gelince, kendi ekonomik perspektifimizi ekleyerek, yeni baştan ele alıp, yeni zamana bağladık. Böylece, 4. gözden geçirme, Mart sonunda yapılabilir hale geldi. Program, IMF ile yeni anlaşmamız sonucu 2004 yılı sonuna kadar 20 aylık dönemi kapsıyor. 4 milyara yakın bir rakam. 700 milyon doları ilk önce gelecek. daha sonra her iki ayda bir 500 milyon dolar gelecek” dedi.
        “Kredinin zamana yayılması, bizim kararlılığımızın göstergesi” diyen Babacan, IMF’nin de, bu durumu memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
       
IRAK’IN YENİDEN YAPILANMASI
       Babacan, Irak’ın yeniden yapılanması projelerine Türk şirketlerinin katılması konusundaki sorulara karşılık, bu konuların, Washington’da, Eximbank, Uluslararası Finans Komitesi (IFC) ile temaslarında ele alındığını söyledi.
       Babacan, Türk işadamlarının komşu ülkelerde çok faal olduğunu belirterek, “Türk firmalarının birikiminden ilgilenen bütün firmaların yararlanabileceğini ifade ettik. Bu konuda, olumlu bakış açısı var. Konunun insani boyutu daha önemli. Buradaki temaslarımızda Irak halkının refahının bir an önce yükseltilmesi üzerinde durduk” dedi.
       Ali Babacan, bir soru üzerine, Taylor ile görüşmesinde, Irak’ın yeniden yapılandırılması projeleri konusunun gündeme gelmediğini kaydetti.
       
IRAK’IN TÜRKİYE’YE BORCU
       Bir gazetecinin, Irak’ın Türkiye’ye borcu olup olmadığı sorusu üzerine Babacan, Merkez Bankası hesaplarına göre, Irak’ın Türkiye’ye, 1980’li yıllardan kalma borcu bulunduğunu söyledi. Babacan, bu konuyu, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile birlikte ele aldıklarını, ABD ile, Dışişleri Bakanları vasıtasıyla da konunun görüşüleceğini kaydetti. Babacan, rakam konusunda birşey söylemenin kur değişikliği nedeniyle zor olduğunu belirtti.
        Babacan, “ancak şu anda önemli olan, konunun insani boyutu. Durumu, televizyonlardan seyrediyorsunuz. Bir an önce, Irak halkını rahatlatmak lazım” diye konuştu.
       Babacan, IMF’nin, doğalgaza zam için bastırdığı yönündeki bir soru üzerine ise şunları söyledi: “Bu kuruluşların kar etmesi gerekiyor. Yoksa faiz dışı fazla hedefimizi engelliyor. Doğalgaz, elektrik fiyatlarından öte, karlı çalışma, maliyeti düşürme önemli. Örneğin kaçak elektriğin bize maliyeti çok büyük.”
       Bu arada, zorunlu tasarruf çerçevesinde işçi ve memurdan kesilen paraların ödeneceğini söyleyen Babacan, “ana parayı bu ay ödeyeceğiz. Nemaları da nemalandıracağız” dedi. Babacan, nemaların ödenmesiyle ilgili soruları da yanıtlarken, “15 yıldır devletin zorunlu kestiği rakamı biz ödeyeceğimizi söyledik. Ödeme tarihi konusunda çalışanlar, sendikalarla anlaşmaya vardık. Burada 10 milyonun üzerinde hesap söz konusu. Mükerrer hesaplar olabilir. Nerden baksanız, bütün çalışanları ilgilendiren bir konu. Nisan ayında da, birikmiş olan ana parayı ödeyeceğiz. Geri kalanı da 2004 Mart ayından başlamak üzere, her üç ayda bir, toplam on taksit üzerinden birikmiş nemaları ödeyeceğiz. Hatta bu süre içinde nemalar değerini kaybetmesin diye, TÜFE, artı yıllık yüzde 5 oranında da tekrar, nemaları da nemalandıracağız” diye konuştu.
        Ali Babacan, “bütün bunlar aslında çok geniş kesimleri kısa zamanda önemli ölçüde rahatlatan uygulamadır. 6 milyon emekliye kimsenin beklemediği kadar zam yapılması, gözden kaçırılmaması gereken bir şeydir. Doğrudan gelir desteğimiz devam ediyor, çiftçilerimize. Bütün bu zorluklar içinde, geniş kesimlere sağladığımız imkanlar, önemlidir. Gözardı edilmemeli. Devletin eli bollaştıkça, ekonomik problemlerimiz aşıldıkça, çok daha geniş kesimlere çok daha önemli rahatlama getirilecektir” dedi.
       
TAYLOR İLE GÖRÜŞTÜ
       Babacan, ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor’ın yanı sıra, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, Eximbank Başkanı Philip Marroll ve Uluslararası Finans Komitesi (IFB) Başkanı Peter Wouirke ile biraraya geldi.
       Ali Babacan, daha sonra, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ile biraraya geldi.
 
       
   
MSNBC News Serdengeçti: Gelişmeler olumlu
MSNBC News Türkiye, hala 'ılımlı' borçlu
MSNBC News Babacan: Tahminler boş çıktı
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları