Home page
Haber Menüsü


İç borçlar için Dayanışma Tahvili çıkarılıyor
Bakanlar Kurulu’nda 3-5 yıl vadeli Ulusal Dayanışma Tahvili çıkarılması kararlaştırıldı. Hükümet Sözcüsü Çiçek, sıkıntıların aşılması amacıyla katkıda bulunmak için pek çok müracaat geldiğini söyledi. İTO ve MÜSİAD bu tür tahvile karşı olduğunu açıkladı.
Ankara
NTV
    31 Mart—  İstanbul’dan bir memurun maaşının yarısı olan 530 milyon lirayı Başbakan’a göndermesi üzerine, Bakanlar Kurulu’nda, gönüllü destekler için “Ulusal Dayanışma Tahvili” çıkarılması kararlaştırıldı. Buna göre, isteyen vatandaşların, 3 yıl ila 5 yıl vadeli olması planlanan bu tahvilleri alarak, devlete uzun vadeli borç vermesi sağlanacak. Buradan gelen kaynak ise sadece borçların ana parasını kapatmak için kullanılacak.  

   
 
       
   
MSNBC News ATO'dan altın sertifikası önerisi
MSNBC News İç borçlar için "servetin yüzde 20'si" önerisi
MSNBC News 2003 bütçesine savaş rötuşu yapıldı
MSNBC News Unakıtan: Savaşın maliyetini karşılayacak ödenek var
MSNBC News Çağlayan: Savaş tahvili çıkarılsın
MSNBC News Özilhan: IMF ile program 2006'ya uzatılmalı
MSNBC News Ankara hesabını "yardım gelmeyecek"e göre yaptı
MSNBC News TİM: Kaçırılmış bir tren yoktur
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakanlar Kurulu toplantısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan elinde bir zarfla geldi. Zarfın içinde İstanbul’da yaşayan bir memurun gönderdiği mektup ile 530 milyon lira vardı. Erdoğan, önce bakanlara bu mektubu okudu.
       
SAVAŞ BİTENE KADAR BAĞIŞ
       Mektupta Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu dönemde ekonomik krizi aşması için herkese fedekarlık düştüğü belirtiliyor ve mektubu gönderen ismi açıklanmayan memur, Irak savaşı bitene kadar maaşının yarısını devlete vermeye hazır olduğunu söylüyordu.
       
DAYANIŞMA TAHVİLİ KARARI ALINDI
       Erdoğan’ın mektubu okuması Bakanlar Kurulunda duygusal anların yaşamasına neden oldu. Hükümetin krizin aşılması için gelecek gönüllü destekleri değerlendirmesi kararlaştırıldı.
       Bunun için hükümet, Ulusal Dayanışma Tahvili çıkaracak. Böylece isteyen vatandaşlardan 5 yıl ile 3 yıl vadeli olması planlanan bu tahvilleri alarak devlete uzun vadeli borç vermiş olacak. Buradan gelen kaynaksa sadece borçların ana parasını kapatmak için kullanılacak.
       
VEKİLLER DE BİR MAAŞ VERECEK
       Bakanlar Kurulu bu hesapların açık ve şeffaf olarak izlenmesi için internetten takip edilmesini sağlayacak bir düzenlemenin uygulamaya konulmasını da kararlaştırdı. Milletvekillerinin bir maaşlarını devlete vererek gönüllü kampanyaya öncülük edebileceği de konuşuldu.
       
ÇİÇEK: 20 MİLYAR DOLAR
       Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Irak krizinin ekonomideki süreci daha da kötü bir hale getirdiğini belirterek, bu yılın ilk döneminde 20 milyar dolarlık borcun ödemesinin sözkonusu olduğunu söyledi.
       “Zorluklar var ama bunu aşacağız” diyen Bakan Çiçek, krizin aşılması için gönüllü katkıda bulunacak kişi ve kurumların desteklerinin alınması için Ali Babacan’ın başkanlığında bir çalışma grubu oluşturulduğunu söyledi. Çiçek, bu çalışmaların Nisan ayı içinde sonuçlandırılacağını belirtti.
       Çiçek, “Pek çok vatandaş gönüllü kuruluş Türkiye’nin sıkıntısını aşması için katkıda bulunmak üzere müracat ediyor. Bu ve benzeri talepleri en iyi şekilde değerlendireceğiz” diye konuştu.
       
İSO’DAN DESTEK, İTO VE MÜSİAD KARŞI
       Ulusal Dayanışma Tahvili planlarına İstanbul Sanayi Odası (İSO) destek verirken, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) karşı çıktı.
       İSO Başkanı Tanıl Küçük, Ulusal Dayanışma Tahvili çıkarılmasını hükümete verilecek moral açısından önemli gördüklerini söyledi. İSO Başkanı Tanıl Küçük yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Başbakan Erdoğan’la görüştü.
       Görüşmenin ardından açıklama yapan Küçük, Türk ulusunun duyarlılığını göstermesi açısından Ulusal Dayanışma Tahvili çıkarılmasını anlamlı bulduklarını söyledi. Bunun hükümete moral vereceğini söyleyen Tanıl Küçük, Başbakana ekonomik sorunların çözümüne ilişkin önerilerini ilettiklerini belirtti.
       
İTO, SAVAŞ TAHVİLİ VEYA BAĞIŞA KARŞI
       İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım ise, devlete özel sektörden bağış şeklinde kaynak aktarımı önerilerini, “kumar batağına saplanmış babaya yeni kaynak sağlama gayreti” olarak değerlendirerek, “Kötü alışkanlıklarından vazgeçmeyen kumarbaza yeni kaynak aktarmada, yeni kara delikler yaratmada biz yokuz” dedi.
       Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde bazı özel sektör temsilcilerinin savaş bahanesini öne sürerek, devletin borç ödemelerinin kapatılabilmesi amacıyla zenginlerin devlete bağış yapması veya tahvil yoluyla faizsiz gelir aktarması şeklinde ilk bakışta iyi niyetli gibi görünen öneriler dile getirdiklerini bildirdi.
       Yıldırım, “Bu sözler kumar batağına saplanmış ve alışkanlıklarından vazgeçmeyen babaya ya da delik deşik bir havuza yeniden kaynak sağlamaktan farklı değildir” dedi. Devlete özel sektörden bağış şeklinde kaynak aktarımı önerilerini, “kumar batağına saplanmış babaya yeni kaynak sağlama gayreti” olarak değerlendiren Yıldırım, şunları kaydetti:
       “Savaş ortamının yarattığı vatansever duyguları istismar eden bu tür hamasi öneriler, aslında devletin kaynaklarına öteden beri göz diken bazı kesimlerin önerilerine benzemektedir. Bu bir psikolojik baskıdır. Devlet yeniden palazlansın, biz de devleti yine sömürebilelim anlamı ve niyeti taşımaktadır. Bu yanlış olduğu kadar tehlikeli de bir yoldur. KİT, kamu harcamaları ve kamu idaresi alanlarında gerekli reformlar yapılmadan yani havuzdaki delikler ve çatlaklar kapatılmadan, havuzu doldurmaya çalışmanın hiçbir yararı ve anlamı olmayacaktır.”
       
MÜSİAD DA KARŞI ÇIKTI
       MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, “Savaş Tahvili” gibi kaynaklara Türkiye’nin ihtiyacı olmadığını belirterek, “Kağıt ekonomisine yönelik bir çözüm isteniyorsa, özellikle gelir getiren kamu kuruluşlarına ‘kar ortaklığı’ ile yatırımcı çekilmesini öneriyoruz” dedi.
       Bayramoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin gerek yılların birikimi, gerekse savaş nedeniyle çok ciddi bir darboğazdan geçtiğini vurguladı.
       “Bu darboğazdan kağıt ekonomisine yönelik atraksiyonlarla çıkabilmemiz mümkün değildir” diyen Bayramoğlu, vatandaşlardan toplanacak gönüllü bağışların mevcut mali piyasalarda faizlerin belirli bir bölümünü ödemekten başka hiçbir işe yaramayacağını savundu. Bayramoğlu, şunları kaydetti:
       “Yapılması gereken ek vergiler getirmek ya da savaş tahvili çıkarmak değil, iç borç sorununu kökünden çözmektir. Türkiye’nin ‘Gönül Havuzu’ veya ‘Savaş Tahvili’ gibi kaynağa kesinlikle ihtiyacı yoktur. Türkiye’nin iç borç sorununu çözüp denk bütçeyi sağlamaya yönelik bir çözüme ihtiyacı vardır. Buralardan elde edilecek kaynak belki önemli bir kaynak olacaktır ama Hazine’ye giden her türlü kaynağın dipsiz kuyuda faiz ödemelerinden başka hiçbir yere gitmeyeceği de aşikardır.”
        Bayramoğlu açıklamasında, kamunun faiz yükünü hafifletmek, ekonomiye kaynak oluşturabilmek ve reel faiz yükünü yüzde 25-30’lardan daha aşağılara çekebilmek için vadesi 2 yıla kadar olan Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin (DİBS) yüzde 75’lik kısmının yeni borçlanma enstrümanlarıyla swap edilmesini, iç borca yönelik vadesi gelen ödemelerin yüzde 25’lik kısmının ise para basılarak kapatılmasını önerdi.
        Ali Bayramoğlu ayrıca “savaş tahvili” değil, yüksek kar sağlayan otoyollar ve Boğaz köprüleri ile Türk Hava Yolları (THY), Petkim, TÜPRAŞ, Telekom gibi kamu kuruluşlarına yönelik kar ortaklığı katılım belgesi çıkarılmasını, buradan sağlanacak gelirin de tamamen iç piyasayı canlandıracak şekilde, Hazine’ye devredilmeden, direkt “Reel Ekonomiye Destek Fonu” olarak kullandırılması önerisinde bulundu.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları