Home page
Haber Menüsü


 
Unakıtan: Savaşın maliyetini karşılayacak ödenek var
Maliye Bakanı Unakıtan, savaşın maliyetinin 2003 Yılı Bütçesi’nin esnekliği içinde yer aldığını belirterek, “Bunu karşılayacak yeteri kadar ödenek vardır” dedi.
Ankara
AA
 
    27 Mart—  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TBMM Genel Kurulu’nda Maliye Bakanlığı ve Gelir Bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, görüşmelerde yılın bütçesi üzerinde durulmasına karşılık kesin hesapların yeterince sorgulanmadığını belirterek, Hükümet olarak muhalefetin de isteğiyle gelecek yıllarda bunu değiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Vergi Barışı Yasası’ndan elde edilecek gelirin bütçeye 2.4 katrilyon lira olarak yer aldığını anlatan Unakıtan, “Kamuoyunda 10-20 katrilyon lira gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Ama bütçeye konulan gerçek para 2.4 katrilyon liradır. Son aldığımız rakamlar, bunun da üzerinde bir gerçekleşme olacağını gösteriyor” dedi. İçinde bulunulan durumun kamu maliyesinde her zamankinden daha fazla dikkatli ve titizli olmayı gerektirdiğini anlatan Unakıtan, 2003 Yılı Bütçesi’nin bu dikkate alınarak hazırlandığını bildirdi.
       Hükümet’in vergi politikasının; vergi tabanının genişletilmesi, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, vergi oranlarının düşürülmesine dayandığını anlatan Unakıtan, muhalefetin vergi oranlarının düşürülmesi konusunda kendilerinden acil uygulamalar istediğini, bu amaçla hazırlanan tasarının yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüleceğini, ayrıca bazı indirimlerin de Hükümet kararnameleriyle çok kısa zamanda yapılacağını ifade etti.
       
“VERGİ KAYIP VE KAÇAĞI SEKTÖREL BAZDA”
       Dolaylı verilerin toplam vergi içindeki payının giderek arttığına dikkati çeken Unakıtan, bu tabloyu değiştirmenin öncelikleri olacağını vurguladı. Kayıt dışı ekonomiyle kararlı bir şekilde mücadele edilmesi ve doğrudan vergiler konusundaki anlayışın yeniden gözden geçirilmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Unakıtan, bu şekilde vergi tabanının genişletilmesi ve vergi oranlarının makul seviyelere çekilmesinin sağlanabileceğini söyledi.
       Faiz dışı fazla hedefinin gerçekleştirilmesi için yeni önlemlerin alınmasının da gerektiğini kaydeden Unakıtan, bu kapsamda dolaylı vergilerde sistemi basitleştiren, kurum kazançlarındaki vergi yükünü yüzde 65’lerden yüzde 45’lere indiren, sağlık ve eğitim harcamalarındaki belirli bir tutarın indirimine izin veren tasarının Meclis’e sunulduğunu hatırlattı.
        Vergi sistemindeki düzenlemelerin mükelleflerin gönüllü katılımını sağlayacağını kaydeden Unakıtan, vergi idaresindeki örgütlenmede de değişikliğe gidildiğini bildirdi. Unakıtan, kayıt dışı ekonomiyi teşvik eden adaletsiz yapının ortadan kaldırılacağını, daha adaletli bir sistemle vergi tabanının genişletileceğini ifade etti.
       Bu yıldan başlayarak vergi kayıp ve kaçağının en fazla olduğu sektörler başta olmak üzere sektörel bazda incelemeye geçileceğini bildiren Unakıtan, belirli tutarın üzerindeki işlemlerin bankacılık sistemi aracılığıyla yapılması da dahil her türlü önlemin alınacağını vurguladı. Unakıtan, “Vergi affına ilişkin düzenlemelerin zorlaştırılmasına dönük Anayasa değişikliği, çok kısa süre içinde Yüce Meclis’e sunulacaktır. Amacımız işleyen, adaletli, makul oranlı ve mükellef memnuniyetini sağlayan bir vergi sistemidir” dedi.
       
“DAHA DA AĞIRLAŞACAK BİR TABLO”
       Unakıtan, “daha da ağırlaşacak bir ekonomik tabloyla karşı karşıya olduklarını” belirterek, şöyle konuştu:
        “Bizim hedefimiz, borçları ve faizi azaltmak, bütçe açıklarını tamamen azaltmaktır. Bu yapılmadan sağlıklı bir ekonomik yapıya kavuşmamız mümkün değildir. Sıkı mali politikalardan asla vazgeçmeyeceğiz. Milletin, verdiği verginin nereye ve nasıl harcandığını bilmek en tabi hakkıdır. Savaşın maliyeti yapmış olduğumuz bütçenin esnekliği içinde yer almaktadır. Bunu karşılayacak yeteri kadar ödenek vardır. Ülkemiz, bölgemiz, dünya sıkıntılı günlerden geçmektedir. Ancak, kimse umutsuzluğa kapılmasın. Türkiye Cumhuriyeti, tarihe kök salmış büyük bir devlettir. Bu zorlukları yenecek gücü ve kararlılığı vardır. Türkiye ve Türk milleti, kendi ayaklarının üzerinde durmasını ve yürümesini öğrenmek zorundadır. Atatürk diyor ki, tam bağımsızlık ancak mali bağımsızlıkla mümkündür...”
 
       
   
MSNBC News Unakıtan: Yeni ek vergi yok
MSNBC News ABD'den 8.5 milyar dolar kredi
MSNBC News JP Morgan: ABD yardımı Eylül'den önce zor
MSNBC News ABD'den Türkiye'ye 1 milyar $
MSNBC News 2003 bütçesi için 6 günlük takvim
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları