Home page
Haber Menüsü


ABD’den 8.5 milyar dolar kredi
Bush’un Kongre’den istediği ek bütçeyle ilgili belgelerde Türkiye’ye 1 milyar dolar yardımın, 8.5 milyar dolar doğrudan kredi ya da kredi garantisine dönüşebileceği yer alıyor.
Washington
NTV
25 Mart— ABD Başkanı George Bush’un Irak savaşıyla ilgili bütçesinde, Türkiye’ye doğrudan kredi ya da kredi garantisi olarak 8.5 milyar dolar destek önerildiği bildirildi.

   
 
       
    MSNBC News 'ABD Türkiye ile ipleri koparmak istemiyor'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Reuters ajansının haberinde, Bush yönetiminin, ek savaş bütçesinde Türkiye için ayırdığı 1 milyar dolarlık hibeyi, 8.5 milyar dolarlık doğrudan kredi veya kredi garantisi olarak kullandırabileceği bildirildi.
       ABD’li yetkililer, ABD Başkanı Bush’un, dün ABD Kongresi’nden istediği 74.7 milyar dolarlık ek bütçe paketinde, Türkiye için 1 milyar dolar yardım ayrıldığını bildirmişti.
       Reuters haber ajansı, Beyaz Saray belgelerine dayanarak, Türkiye’ye verilecek 1 milyar dolarlık hibenin, 8.5 milyar dolarlık kredi veya kredi garantisi olarak kullandırılmasının planlandığını kaydetti.
       NTV de, Washington’da diplomatik kaynaklardan bu yönde bir plan bulunduğunu doğrulattı. Aynı diplomatik kaynaklar, Başkan Bush yönetiminin ek savaş bütçesinin, 11 Nisan’a kadar kongreden geçirmeyi amaçladığını söylediler.
        Finans uzmanları, hibe olarak öngörülen bir rakamın, ABD Hazinesi’ne maliyeti aynı olacak şekilde krediye çevrilebileceğine işaret ediyorlar. Dolayısıyla, Amerikan Hazinesi’nin kasasından Türkiye için çıkacak miktar, 1 milyar dolara tekabül edecek ancak 8.5 milyar dolar kredi veya kredi garantisi şeklinde Türkiye’ye iletilecek.
       
POWELL: DOSTLUĞUN İŞARETİ
       ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Bush’un Kongre’ye sunduğu bütçede Türkiye’ye de pay ayrılmasının, iki ülkenin dostluğunun işareti olduğunu söyledi.
       İspanyol Dışişleri Bakanı Palasio ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Powell, “Türkiye’nin bölgedeki çatışmalar karşısında ihtiyaçları olabileceğini düşündüğümüzden dolayı, ek bütçeye bir miktar koymanın temkinli olduğunu düşündük” dedi.
       “Türkiye çok iyi bir dosttur” diyen Powell, “Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül ile sürekli temas halinde olduklarını” söyledi.
       Kuzey Irak’taki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen Powell, “Türkiye’nin endişelerine karşı verdiklerini söyledi. ABD dışişleri bakanı henüz acil bir durum ortaya çıkmadı ve Türkler de sınırı geçmediler” dedi.
       
BOUCHER’IN AÇIKLAMASI
        ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, savaşın ekonomik sonuçlarına karşı “dost ve müttefik Türkiye’ye yardım için”, IMF çerçevesinde yürütülen ekonomik programın gerektirdiği reformların devamı koşuluna bağlı olmak üzere 8.5 milyar dolarlık kredi garantisi için Kongre’ye talepte bulunduklarını bildirdi.
       Boucher, ABD Başkanı George W. Bush’un, 74.7 milyar dolarlık savaş bütçesinde, 5 milyar doların, Irak’ta işbirliği gösteren koalisyon ülkeleri için ayrıldığını belirtti. Sözcü, “Türkiye’nin gösterdiği işbirliği düzeyine bakmadan ABD Türkiye’nin bazı ihtiyaçları olduğunu kabul ediyor. Daha önce, Irak operasyonuna tam katılım ve işbirliği çerçevesinde 6 milyar dolarlık geniş bir paket müzakere edilmişti. Bu olmadı. Ancak Amerikan yönetimi, ortaya çıkabilecek ekonomik sonuçlara karşı dost ve müttefik Türkiye’ye yardım için bir miktar para ayırmanın sağgörülülük olduğunu düşündü. Ancak şu noktada, bu para sadece Kongre’den talep edildi ve verilmiş bir söz değil” dedi.
       Türk hükümetiyle, bu yardımın verilmesine imkan tanıyacak koşullar üzerinde çalıştıklarını belirten Boucher, Türkiye’de güçlü ekonomik reformları desteklediklerini anımsattı. Boucher, “Böylece bu yardım, her zaman aradığımız güçlü ekonomik politikalar şartına bağlanmış olacak. Bunun, müttefikimiz Türkiye’nin bu savaşta ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarının karşılanmasında, sağgörülü bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
       “Bu para, Türkiye daha önce müzakerelerde talep ettiğimiz işbirliği ve katılımı göstermediği halde, Türkiye’nin ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılamak ve savaşın ekonomik sonuçlarına karşı yardım içindir” diyen Boucher, bu paranın, ekonomik politikaların sağlamlığına ve Türkiye’nin, IMF gibi uluslararası finans programlarında performansının devamı temelinde kullanılacağını kaydetti. Boucher, ortaya çıkabilecek ekonomik sonuçların neler olduğunu tespit etmenin ilk adım olduğunu, ikinci adımın ise paranın sağlam ekonomik politikaların devamı temelinde geçerlilik kazanması olacağını söyledi.
       Türkiye’ye yardımın, ABD Başkanı George Bush’un Irak danışmanı Zalmay Halilzad’ın Türkiye’deki temaslarıyla ve Kuzey Irak konusuyla bağlantısı olup olmadığı sorusu üzerine Boucher, “Ben öyle görmüyorum. Hayır” yanıtını verdi.
       
GÜL: PARANIN TEZKEREYLE İLGİSİ YOK
        Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD yönetiminin ek savaş bütçesinde Türkiye için ayırdığı 1 milyar dolarlık hibe veya 8.5 milyar dolarlık doğrudan kredi kullandırılmasının “kuzey cephesi”nin açılmasıyla ilgisi olmadığını söyledi.
       Söz konusu yardımın yeni olmadığını, daha önceden bunu bildiklerini kaydeden Gül, yardımın “kuzey cephesi”nin açılmasıyla ilgisi bulunmadığını, Türkiye’nin ekonomik zararlarının karşılanmasına yönelik olduğunu belirtti. Gül, yardımın 1 milyar dolar hibe veya 8.5 milyar dolar kredi şeklinde olacağını bildirdi.
       
HİBE YERİNE KREDİ
       Uzmanlar, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan dolayı, hibe yerine kredi verilmesinin daha uygun olabileceğini belirtiyorlar.
       Diplomatik kaynaklar, son zamanlarda iki ülke arasında yaşanan sıkıntılara karşın böyle bir yardımın gelmesini, ABD’nin Türkiye’ye verdiği önemin işareti olarak yorumladılar. Diplomatik kaynaklar, Beyaz Saray’ın yardımının Türkiye’nin talebi üzerine gerçekleşmediğini ve herhangi bir şeyin karşılığı olmadığını vurguladılar.
       ABD’nin, ek bütçesinde yardım sağlayacağı ülkeler arasında İsrail, Ürdün, Pakistan, Mısır, Afganistan, Filipinler ve Kolombiya gibi ülkeler de bulunuyor.
       Türkiye ile ABD daha önce 6 milyar dolar hibe ve 24 milyar dolar kredi garantisi konusunda uzlaşmış ancak, yabancı askerin Türkiye’de bulunmasına ilişkin ikinci tezkerenin Meclis’te reddedilmesi üzerine, bu yardım paketi rafa kalkmıştı.
       
   
MSNBC News ABD'den Türkiye'ye 1 milyar $
MSNBC News AB, 1 milyar Euro yardımı oyluyor
MSNBC News Beyaz Saray: Mali yardım yok
MSNBC News Babacan: Şu an için yardım paketi yok
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları