Home page
Haber Menüsü


 
Özilhan: IMF ile program 2006’ya uzatılmalı
TÜSİAD Başkanı Özilhan, ekonomi ve politika konularında sert açıklamalar yaptı. Özilhan, “Bu yönetim anlayışı değişirse, Türkiye karanlık tabloyu değişterecek adımları atabilir” dedi.
İstanbul
CNBC-E
 
    26 Mart—  Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye’nin önünde iki seçenek olduğunu belirterek, “Ya içe kapalı bir Ortadoğu ülkesi olacağız, ya da gelişmiş Batı toplumuna entegre olacağız. Türkiye’yi içine kapatmaya çalışan zihniyet ile mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News SSSB: Kredi, IMF onayından sonra
MSNBC News ABD'den 8.5 milyar dolar kredi
MSNBC News Fitch not düşürdü: B-
MSNBC News Faizdeki artışın maliyeti 4 milyar $
MSNBC News TOBB: Ekonomi çok kırılgan noktada, faiz oranları düşmeli
MSNBC News S & P: Mali disiplinden sapmayın
MSNBC News TÜSİAD bankacılık reformu istedi
MSNBC News Mustafa Sönmez: IMF'ye karşı Dünya Bankası ve TÜSİAD
MSNBC News Özilhan: İş Güvencesi Kanunu revize edilmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TÜSİAD’ın, “Bağımsız Düzenleyici Kurumlar ve Türkiye Uygulaması” başlıklı raporunun açıklamasında konuşan Özilhan, “Son 4 ayda yaşadıklarımız Türkiye’yi öyle bir noktaya getirdi ki, şapkamızı önümüze koyup aklımızı başımıza devşirmediğimiz takdirde tüm hayal ve ideallerimize veda etmek ve 50 yıl geriye gidip, her şeye yeniden başlamak zorunda kalacağız” diye konuştu.
       
HEDEFLER REVİZE EDİLMELİ
“Ya içe kapalı bir Ortadoğu ülkesi olacağız, ya da gelişmiş Batı toplumuna entegre olacağız. Türkiye’yi içine kapatmaya çalışan zihniyet ile mücadele etmeye devam edeceğiz.”

       Özilhan, hükümetin kendisini “Türkiye’nin geleceğini, gelecek yıl Nisan ayında yapılacak yerel seçimlere feda eden ruh halinden” bir an önce kurtarmasının zorunlu olduğunu söyleyen Özilhan, şöyle devam etti:
       “Hükümet önündeki 4.5 yıllık iktidar süresini gerçekten iyi kullanabilmek istiyorsa, popülizmden uzak durmayı ve yitirdiği güveni yeniden tesis etmeyi başarabilmelidir.Bu yönetim anlayışı değişirse, Türkiye karanlık tabloyu değişterecek adımları atabilir” dedi.
       Özilhan, hükümet programında yüzde 5 büyüme ve yüzde 16 enflasyon hedefinin revize edilmesi gerektiğini ifade ederek, IMF programının 2004-2006 dönemini kapsayacak şekilde yenilenmeye başlanması gerektiğini söyledi.
       
EKONOMİDE İLK YAPILACAK HAMLELER
       Özilhan, ekonomide ilk yapılacak hamleleri ise şöyle sıraladı:
       “IMF ile 4. gözden geçirme hiçbir pürüze yol açmadan, mümkün olduğunca çabuk tamamlanmalıdır. Bu yönde bir irade belirtilmiş olmakla birlikte, ortada niyet mektubu henüz şekillenmemiştir. Bu niyet mektubunu iç piyasaların da takibi altındadır. Savaş nedeniyle ortaya çıkan zararları tek başımıza üstlenmek zorunda kalacağımız bir ortamda, hükümetin ekonomi konusunda alacağı inisiyatifler merakla bekleniyor. Hükümet programındaki yüzde 5 gelir artışı ve yüzde 16-20 enflasyon oranları revize edilmelidir. Ekonominin savaş sonrasında, 2003 yılının ikinci yarısında toparlanacağı varsayımını şimdilik aşırı iyimser buluyoruz. Türkiye’nin, yeni çevre şartlarından çok olumsuz etkilenmesini beklememiz gerekir.
“Mevcut IMF destekli makro uyum programının 2004-2006 dönemini de kapsayacak şekilde genişletilmesi çalışmalarına başlanmalıdır. Savaş zararlarının ve savaş sonrası muhtemel gelişmelerin de dikkate alınarak hazırlanması gereken genişletilmiş program, mali disiplini sürdürmenin yanında, sürdürülebilir büyüme kaygılarını da taşımalı ve toplam faktör verimliliği politikalarını destekleyen bir yapıda olmalıdır.”

       Mevcut IMF destekli makro uyum programının 2004-2006 dönemini de kapsayacak şekilde genişletilmesi çalışmalarına başlanmalıdır. Savaş zararlarının ve savaş sonrası muhtemel gelişmelerin de dikkate alınarak hazırlanması gereken genişletilmiş program, mali disiplini sürdürmenin yanında, sürdürülebilir büyüme kaygılarını da taşımalı ve toplam faktör verimliliği politikalarını destekleyen bir yapıda olmalıdır. Uluslararası piyasalardan destek bulmaya devam edebilmek, mali piyasaların istikrarını koruyabilmek, enflasyonu ve reel faizleri kontrol altında tutabilmek için bu siyasi iradeye ihtiyaç vardır.”
       Başbakan’ın IMF programının kararlılıkla uygulanacağını söylediğini anımsatan Özilhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
        “Bakıyorsunuz, piyasalar bu söyleme tepkisiz kalıyor. Çünkü kararlılık artık icraat yoluyla gösterilmek zorunda. Hükümet şu ana kadar, yapısal önlemler konusunda 4 Kasım öncesinin ayak sürüme ve erteleme siyasetini büyük ölçüde benimsediği görüntüsünü vermiştir. Uygulama isteksizliği ile bu programa da pusulasını şaşırtırsak, dünyayı bekleyen yeni kaos ortamında 90 milyar dolar iç borç ve 80 milyar dolar dış borçla yolumuzu tümüyle kaybederiz. Sürpriz kaynaklar da bizi kurtaramaz. “
       
TÜRKİYE KÖŞEYE SIKIŞTI
       Dünyadaki son gelişmeler ışığında Türkiye’nin küçültülerek ve içini kapatılarak kolayca yönetilmek istendiğini öne süren Özilhan, “Ne yazık ki çok kısa süre içinde, karşımızda, ciddi hazırlığı olmayan, geniş bir işbirliği zemininde hareket etmek yerine kendi çevresine kapanmayı tercih eden, ulusal meseleleri ilgilendiren temel kararlarda çelişkili beyanlar veren bir hükümet bulduk. Zaman geçtikçe, on yılların yerleşik siyaset ve yönetim anlayışına teslimiyet eğilimi güçlenmeye başladı. Sonunda Türkiye her konuda kendini köşeye sıkışmış buldu” diye konuştu.
       Türkiye’nin ekonomideki geleceğinin yerel seçimlere feda eder görüntüsündün kurtulması gerektiğini de iufade eden TÜSİAD Başkanı Özilhan, Aralık ayından bu yana AB olayının gündem dışına itildiğini ifade etti.
       Özilhan, “Türkiye’nin değerli kadroları, siyasi kadrolara feda edilmemelidir. Uluslararası piyasalardan destek bulabilmek için siyasi iradeye gerek vardır. Yerli ve yabancı yatırımları kolaylaştırıcı adımlar hemen atılmalıdır” diye konuştu. Özilhan, ayrıca istihdam için özel sektör yatırımlarına hız verilmesi gerektiğini bildirdi.
       
İLİŞKİLER İYİLEŞTİRİLMELİ
       “Ya içe kapalı bir Ortadoğu ülkesi olacağız, ya da gelişmiş Batı toplumuna entegre olacağız” diye konuşan Özilhan, dış politikayla bağlantılı olarak da, “AB ve Türkiye ilişkileri restore edilmeli AB’nin geri dönüşsüz bir süreç olduğu mesajı verilmeli. ABD ile ilişkilerin bugünden daha kötüye gitmesine izin verilmemesi şart” dedi.
       Bundan sonra, Irak Savaşı kapsamında ne tür bir işbirliğine girilirse girilsin, ABD ile ilişkilerin normalizasyonun 1974 Silah Ambargosu’nu izleyen dönemden bile daha uzun zaman alacağı görüşünü dile getiren TÜSİAD Başkanı, özellikle Kongre nezdinde Türkiye karşıtı lobilerin etkinliğinin artması, Bakü-Ceyhan boru hattının geleceği, Türk firmalarının ABD pazarlarında karşılaşacağı engeller gibi konuların gündeme gelmesinin sürpriz olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti.
“ABD ile ilişkiler belirleyici faktör, Türkiye’nin Kuzey Irak politikası olacaktır. Türkiye Kuzey Irak politikasını etkin bir şekilde dünyaya duyurmalıdır.”

       Hem AB hem de ABD ile ilişkilerin zarar gördüğünü bunların titizlikle iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Özilhan, “ABD ile ilişkiler belirleyici faktör, Türkiye’nin Kuzey Irak politikası olacaktır. Türkiye Kuzey Irak politikasını etkin bir şekilde dünyaya duyurmalıdır” diye konuştu.
       
ANNAN PLANI KABUL UYGUN
       Özilhan, Kıbrıs’ta Annan Planı’nın Türkiye’nin taleplerini karşılar nitelikte olduğunu ve bu plan çerçevesinde çözüme gidilmesi gerektiğini belirtti.
       Özilhan, Kıbrıs gibi çok hassas bir konu ortadayken, Aralık ayından bu yana Avrupa Birliği’nin (AB) adeta tümüyle gündem dışına itildiğini, ardından Kıbrıs’ta çözümsüzlüğü seçerek AB yolunun tümüyle tıkandığını öne sürdü. Özilhan, “Böylece Kuzey Kıbrıs’ın ilhak edilmesine gidebilecek bir süreci başlatmış olduk. Bunun, sadece AB’den kopuş değil, dünya çapında bir tecrit anlamına geleceğini bile bile bu yola girdik. Dünyada yalnızlaşmaya doğru hızla ilerlerken bari ekonomide güçlü olabilecek miyiz? Hayır” dedi.
       Türkiye’nin en temel ulusal çıkarının demokratik, çağdaş, gelişmiş bir ülke olma yolunda ilerlemek ve 70 milyon insanını huzur ve refah içinde yaşatmak olduğunu dile getiren Özilhan, bu gözönüne alındığında Türkiye’nin ne Avrupa Birliği’nden ne de ABD’den kopma imkanının olmadığının görüleceğini söyledi. Özilhan, ilişkilerin her iki kanatta da ciddi zarar gördüğüne ve bu ilişkilerin titizlikle restore edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
       “Dış politikada acilen radikal, yaratıcı ve esnek hamleler yapılmalıdır. Kıbrıs sorununun çözümünde, Annan Planı’nın oluşturduğu zemini kabul ettiğimiz açıklanmalıdır. Annan Planı, bazı haklı kaygılara yol açsa da bir uzlaşma metnidir, tüm talepleri karşılayamaması doğaldır. Buna rağmen bu plan, Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili tezlerine oldukça yakın ve olumlu cevaplar getirmektedir. İleride, bugün reddettiğimiz bu planı arayacak hale geliriz. Yunanistan ile görüşülerek, Kıbrıs’ın her iki kesiminde de referandum yapılması hususunda görüş birliği sağlanmalıdır. Atina ve Ankara, iki garantör ülkeyi ilgilendiren konularda hızla gerekli anlaşmaları yapmalı, İngiltere ile de paralel temaslar yürütülmelidir. AB Dönem Başkanı Yunanistan’ın da girişimiyle, AB’nin Annan Planı’nı desteklemesi sağlanmalı. Türkiye, Annan Planı’nın, 13 Nisan’da Atina’da imzalanacak 10 yeni aday ülkenin ‘Katılım Anlaşması’nın içinde yer alması için çaba sarfetmelidir. Daha sonra, katılımın fiilen gerçekleşeceği 2004 Mayısını beklemeden Kıbrıs sorununu, Annan Planı’nın ilkeleri ışığında çözmeli ve Kıbrıs’ın birleşmiş olarak AB’ye girmesini sağlamalıdır.”
       
Hükümetle ip kopmaz
       Özilhan, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, hükümetle iplerin kopmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Yani neticede hükümetimizdir. Demokratik sistem içinde 5 sene iktidardadır. Diyalogumuz devam ediyor ama bu ikazlarımızı dönem dönem kamuoyu önünde yapacağız” dedi.
       Özilhan, gazetecilere hitaben “Herhangi bir konuşma, toplama yapmayacağım. Konuşma metni elinizde, bu metnin sulanmasını istemiyorum” dedi. TÜSİAD Başkanı, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, ABD’nin Türkiye’ye sağlayacağı kaydedilen 1 milyar dolarlık kaynağın hibe mi yoksa kredi olarak mı kullanılmasını uygun olacağına ilişkin soruya karşılık, bunun kredi olarak kullanılmasında fayda olduğu düşüncesini dile getirdi.
       Özilhan neticede 7-8 milyar dolar civarında olan düşük faizli ve uzun vadeli bu kaynakla Türkiye’nin 10-15 yıllık vade içinde borçlarını erteleme ve zamana yayma imkanı bulacağına dikkat çekti. Özilhan, “Türkiye’nin en önemli sıkıntısı reel faizlerin yüksekliği ve vadenin çok kısa olmasıdır. Bu vadenin zamana yayılması Türkiye’nin kısa vadeli borçlarının baskısının altından kalkmasıdır” dedi.
       Türkiye’nin dış politikasında ve ekonomisinde çok dikkatli olmak zorunda bulunduğunu belirterek, AB ve ABD ile ilişkilerin muhakkak geliştirilmesini isteyen Özilhan, “Ekonomisinde de kırılganlığı devam ediyor. Programa çok yakın bir şekilde, iyi şekilde uyması gerekir diye düşünüyorum. Türkiye’nin bu sene savaşın getireceği yüklerden dolayı böyle bir kredinin iç borç çevirmede muhakkak katkısı olacaktır. Ama, yeterli olacak mıdır bunu zaman gösterecektir” değerlendirmesinde bulundu.
       
BORÇLARIN ÇEVRİLMESİNDE ENDİŞEM YOK
       “Ekonomi çevreleri bunu olumlu mu algılar?” sorusuna da Özilhan, “Olumlu algılaması lazım. Neticede iç borç çevirmenin üzerindeki baskının azalmasını icap ettirir. Yeterli midir, bana göre yeterli değildir ama, önümüzdeki dönemde bu gelişmeleri hep beraber göreceğiz” dedi. Özilhan, “Hükümet ile ipler koptu mu?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Hayır hükümetle ip kopmaz. Yani neticede hükümetimizdir. Demokratik sistem içinde 5 sene iktidardadır. Biz evvelden söylediğimiz gibi ikazlarımızı yapacağız. Diyalogumuz devam ediyor ama bu ikazlarımızı dönem dönem kamuoyu önünde yapacağız.” Bir gazetecinin, bazı çevrelerde borçların çevrilmesi konusunda endişeler bulunduğunu anımsatması üzerine de, “Herhangi bir endişem yok. Ama neticede hükümetin alacağı tedbirler ve uygulayacağı politikalar bunun üzerinde etken olacaktır” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları