Home page
Haber Menüsü


İşadamları için vergi ayı başlıyor
Mart ayı, kira geliri dışında faiz, ticari, zirai ve serbest meslek kazancı olan ev sahipleri için de vergi ayı olacak.
Ankara
AA
28 Şubat— Ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile menkul kıymet sermaye iradı gelirleri için beyan dönemi başlıyor. İşadamları, doktor, avukat, mimar gibi serbest meslek erbabı ve zirai kazanç sahipleri ile belli limitin üzerinde devlet tahvili ve hazine bonosu geliri olanlar, 2002 yılı kazançları için yarından itibaren beyanname verecek ve tahakkuk eden verginin ilk taksidini ödeyecek.

   
 
       
   
MSNBC News Vergi Barışı Yasası kabul edildi
MSNBC News 'Vergi Barışı' Köşk'ten geçti
MSNBC News 2003 vergi iadesinde son yıl
MSNBC News "Vergide tahsilat başarısı zor"
MSNBC News 'Vergi iadesi devam edecek'
MSNBC News Vergide yeni yapılanma
MSNBC News Maliye'den ev sahiplerine vergi uyarısı
MSNBC News Otomotiv vergi indirimi istiyor
MSNBC News Vergi denetiminde "Özel Timler" devreye giriyor
MSNBC News Otoda korkusu savaş değil, vergi
MSNBC News Ödenmeyen vergi 2.5 katrilyon
MSNBC News Sigaraya en çok vergi Türkiye'de
MSNBC News Özel işlem ve iletişim vergileri yeniden kesiliyor
MSNBC News Kayıtdışı nedeniyle vergi kaybı 9-11 milyar dolar
MSNBC News Evi ve arabası olanlar için vergi ayı
MSNBC News Vergiler 2003'e zamlı girdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Aynı şekilde Mart ayı, kira geliri dışında faiz, ticari, zirai ve serbest meslek kazancı olan ev sahipleri için de vergi ayı olacak. Kiranın yanısıra vergiye tabi başka geliri olanlar, bütün gelirleri için bu ay beyanname verecek.
       Bu çerçevede 2.2 milyon dolayında vergi mükellefi, 31 Mart’a kadar gelir vergisi bildiriminde ve vergi ödemesinde bulunacak. Gelir vergisinde ikinci taksit Haziran ayında, son taksit ise Eylül’de yatırılacak.
       
FAİZ GELİRLERİNDE DURUM
       2002 yılı içinde elde edilen faiz gelirlerinin vergilendirilmesinde menkul kıymet araçlarının niteliğine göre yine farklı bir uygulama yapılacak.
       Mevduat faizi, repo, özel finans kurumlarınca kar ve zarara katılma hesabı karşılığı ile menkul kıymetler yatırım fonlarının katılma belgelerine ödenen kar payları karşılığı elde edilen gelir ne kadar olursa olsun beyanname verilmeyecek. Diğer gelirler için beyanname verilse dahi, bu gelirler beyana dahil olmayacak.
       Aynı şekilde 7 Ekim 2001 tarihinden itibaren düzenlenen şahıs sigorta poliçelerinden elde edilen menkul sermaye iratları da beyanname kapsamı dışında kalacak.
       
BEYAN SINIRI 6.6 MİLYAR
       Menkul sermaye iratlarında beyan sınırı 6 milyar 650 milyon lira olarak uygulanacak. Bu çerçevede, beyan edilecek menkul sermaye iratlarında şu esaslara uyulacak:
* 26 Temmuz 2001 tarihinden önce Türk Lirası (TL) cinsinden ihraç edilen devlet tahvili ve hazine bonosu faizleri: Yüzde 87.4’lük indirim uygulandıktan sonra 2002’de elde edilen beyana tabi menkul sermaye iratlarının toplam tutarı 6 milyar 650 milyon lirayı aşıyorsa beyanname verilecek.
* 26 Temmuz 2001’den itibaren TL cinsinden ihraç edilen devlet tahvili ve hazine bonosu faizleri: İndirim oranı ve 76 milyar 600 milyon liralık istisnadan sonra, beyana tabi menkul sermaye iratlarının toplam tutarı 6 milyar 650 milyon lirayı aşıyorsa beyanname verilecek. Yani toplam gelir 83 milyar 250 milyon lirayı aşıyorsa beyan kapsamına girilecek.
* 26 Temmuz 2001’den önce ihraç edilen dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden devlet tahvili veya hazine bonosu faizleri: Toplam tutar 6 milyar 650 milyon lirayı aşıyorsa beyanname verilecek.
* 26 Temmuz 2001’den sonra ihraç edilen dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden devlet tahvili ve hazine bonosu faizleri: 76 milyar 600 milyon liralık istisnadan sonra toplam tutar 6 milyar 650 milyon lirayı aşıyorsa beyanname düzenlenecek.
* Her nev’i alacak faizleri: İndirim oranı uygulaması sonucu kalan tutar ne olursa olsun beyan edilecek. Kıyı bankacılığından elde edilen faizler: Tutar ne olursa olsun beyanname verilecek.
* Türkiye’de elde edilen kar payları: Kar payı ve vergi alacağının toplam tutarı 6 milyar 650 milyon lirayı aşıyorsa beyana girecek.
* Bunların birarada elde edilmesi: Vergi kesintisine tabi olmayan menkul sermaye iratları, tutar ne olursa olsun beyan edilecek. Vergi kesintisine tabi menkul sermaye iradı ile kesintiye tabi olmayan iradın toplamı 6 milyar 650 milyon lirayı aşıyorsa tamamı için beyanda bulunulacak.
       
GURBETÇİLERİN DURUMU
       Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla süredir yurt dışında yaşamakta olan Türk vatandaşları, Türkiye’de elde ettikleri vergi kesintisine tabi menkul sermaye iratları için tutar ne olursa olsun beyanname vermeyecek.
       Ancak Türkiye’de elde edilen ve vergi kesintisine tabi tutulmamış menkul sermaye iratları için beyanname düzenlemek zorunda olacaklar.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları