Home page
Haber Menüsü


Vergi denetiminde “Özel Timler” devreye giriyor
2001’de yüzde 18.9 olan vergide kaçak oranı geçen yıl yüzde 20.6’ya yükseldi. Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, Türkiye’de kayıt dışı ekonomiden kaynaklanan vergi kaybının 80 katrilyon lira dolayında olduğunu vurguladı.
Ankara
AA
27 Ocak— Maliye Bakanlığı, geçen yıl boyutları biraz daha artan vergide kayıp ve kaçağa karşı, özel ekipler ile mücadeleyi de kapsayan yeni önlemleri devreye sokuyor. Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu konuyla ilgili olarak, “Vergi kaçağı ve kayıt dışı ekonomiye karşı, artık bulanık suda balık avlama dönemi bitiyor” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News Ödenmeyen vergi 2.5 katrilyon
MSNBC News Vergi Barışı Yasası Meclis'ten geçti
MSNBC News Sigaraya en çok vergi Türkiye'de
MSNBC News Özel işlem ve iletişim vergileri yeniden kesiliyor
MSNBC News Kayıtdışı nedeniyle vergi kaybı 9-11 milyar dolar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Maliye Teftiş Kurulu’nun 2002 yılı denetimleri, vergide kaçak oranının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 1.7 artış gösterdiğini ortaya koyarken, 2002 yılında incelemesi yapılan mükelleflerin devlete 93 trilyon 697.6 milyar liralık gelir bildiriminde bulunduğu, buna karşılık 24 trilyon 283.2 milyar liralık geliri gizlediği belirlendi.
       Teftiş Kurulu’nun son 7 yıllık vergi incelemelerinde ise beyan edilen matrah tutarı 184 trilyon 560.7 milyar lira olarak saptandı. İncelemelerde kaçırılan gelir tutarı ise 315 trilyon 467.9 milyar lira olarak belirlendi. Raporda, son 7 yılda kazanılan gelirin yüzde 36.9’unun beyan edildiği, yüzde 63.1’inin de kaçırıldığı gözler önüne serildi.
       
KAYIT DIŞININ FATURASI 80 KATRİLYON
       Öte yandan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yeni dönemde kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin öncelikli hedeflerinden birisi olduğunu söyledi. Unakıtan, 2003 yılı vergi gelir hedefinin yaklaşık 80 katrilyon lira olduğuna dikkat çekerek, “Kayıt dışının yüzde 5’ini kayıt içine alsak, getirisi 4 katrilyon lira olur” diye konuştu.
       Maliye, yeni dönemde yeni vergi koymak ve vergi oranlarını yükseltmek yerine, kayıt dışı ekonomiyi kayıt içine alarak vergi gelirlerini arttırmayı hedefliyor.
       
ÖZEL TİMLER İŞBAŞI YAPIYOR
       Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, yaptığı açıklamada, yeni dönemde yeni bir denetim anlayışı ile kayıp ve kaçağın peşine düşeceklerini, bu çerçevede sektörel denetime yöneleceklerini bildirdi.
       Denetim elemanlarının artık vergi dairelerine giderek, beyannameler üzerinden inceleme yapmayacağını kaydeden Arıoğlu, “Otomotivden beyaz eşyaya, demir çelikten inşaata 30-40 kadar sektör için ayrı ayrı özel timler oluşturacağız. Sanayi ve ticari faaliyetlerin yoğun olduğu illerde de bu timlere bağlı çalışan alt gruplar meydana getireceğiz” dedi.
       Vergi İstihbarat Merkezinde de firma firma her sektöre ilişkin bilgilerin toplanacağını söyleyen Arıoğlu, “Bu firmalar, ilgili sektör timlerince genel izlemeye tabi tutulacak. Sektör ortalamalarına göre durumları sapma gösterenler için hemen yakın inceleme devreye girecek. Yine kendileriyle aynı işi yapan, aynı sayılarda adam çalıştıran, ama zarar gösteren, bu arada faaliyetine de devam eden firmalar için yakın takibe geçilecek ve bunlar hemen özel incelemeye alınacak” dedi.
       
RİSKLİ SEKTÖRLER
       Arıoğlu, yeni denetim programında kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin de özel bir yeri olacağını ifade etti. Bu kapsamda riskli sektörlerin masaya yatırılacağını kaydeden Gelirler Genel Müdür Vekili, bu çalışmada sözkonusu sektörlerde kayıt dışılığı yaratan nedenlerin ortaya konacağını ve daha sonra da bunların çözüm yollarının bulunacağını belirtti.
       Arıoğlu, “Hata nerede bakacağız. Örneğin KDV mi yüksek, tarımdan sisteme giriş mi etkili, mevzuat mı buna müsaade ediyor? Bunları tek tek araştıracağız. Sonra kayıt dışılığı yaratan ortamı kaldıracağız. Ardından da bu işten kayıt dışı kazanç elde edenleri tespit edip, onların üzerine gideceğiz” diye konuştu.
       Arıoğlu, kayıt dışılığın yoğun olduğu riskli sektörlerin başında mobilyacılık, iplik üretimi ve küçük ev aletlerinin geldiğine işaret etti.
       
NORVEÇ VE KANADA ÖRNEK ALINACAK
       Gelirler Genel Müdür Vekili Arıoğlu, etkin vergi denetiminin yolunun etkin bir idareden geçtiğini vurgularken, önümüzdeki dönem gelir idaresinin dünyanın en ileri teknolojilerine uygun bir yapılanmaya gideceğini söyledi.
       ABD Gelir İdaresi’nin bile yeni bir yapılanmaya gittiğini kaydeden Arıoğlu, “Bugün vergi alanında dünyanın en ileri teknolojileri olarak nitelenen Norveç ve Kanada ne yapıyorsa, biz de onu yapacağız. Mükellef odaklı bir sistemi devreye sokacağız” dedi.
       İdare ve mevzuatta yapılacakların tartışılacağı bir “Arama Konferansı” düzenleyeceklerini de bildiren Arıoğlu, bu konferansta toplumun değişik kesimlerinden gelecek uzmanların mevzuat ve idare açısından ne yapılması gerektiğini tartışacağını söyledi.
       Vergi Daireleri Otomasyon Projesi’nin ikinci ayağının da daha etkin bir yapılanmada önemli görev üstleneceğini vurgulayan Arıoğlu, artık insanların değil, bilgisayarın vergideki her türlü sapma için uyarı göndereceği bir modelin devreye gireceğini bildirdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları