Home page
Haber Menüsü


“Vergide tahsilat başarısı zor”
Ernst & Young’ın Vergi Bölümü Başkanı Mustafa Çamlıca, Vergi Barışı Kanunu ile çok yüksek bir tahsilat başarısı beklenmemesi gerektiğini öne sürdü.
İstanbul
AA
16 Şubat— Yönetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young’ın Vergi Bölümü Başkanı Mustafa Çamlıca, toplanan vergilerin büyük bölümünün faiz ödemelerine gitmesi nedeniyle kamu hizmetine ve yatırım ödeneklerine ayrılan gelirin son derece kısıtlı olduğunu vurguladı.

   
 
       
   
MSNBC News Maliye'den ev sahiplerine vergi uyarısı
MSNBC News Vergi denetiminde "Özel Timler" devreye giriyor
MSNBC News Otoda korkusu savaş değil, vergi
MSNBC News Ödenmeyen vergi 2.5 katrilyon
MSNBC News Vergi Barışı Yasası Meclis'ten geçti
MSNBC News Kayıtdışı nedeniyle vergi kaybı 9-11 milyar dolar
MSNBC News Vergi affından en çok kumarhaneciler yararlanacak
MSNBC News Unakıtan: 800 trilyon vergi iadesi
MSNBC News Vergide zamlı 2003 tarifesi
MSNBC News Vergide 180 bin dosyaya çözüm
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Son 5-10 yıl içindeki bütçelere bakınca elinde bono tutanlara doğru ciddi anlamda bir servet aktarımı söz konusu” diyen Çamlıca, toplam ödeneklerin yüzde 60-65’inin faize, yüzde 20-25’inin personel ve sabit harcamalara ayrıldığına işaret etti.
       Bu şartlar altıda vergi mükelleflerinde ödedikleri vergilerin nereye gittiği konusunda şüpheler oluştuğunu kaydeden Çamlıca, “Bugün Türkiye’de vergi ödemekle mutlu olabilecek bir mükellef yoktur. Çünkü ödediği vergilerin nereye gittiği konusunda hiçbir fikri yok. Bir hizmet görememektedir” diye konuştu.
       
“AF YORUMLARINA KATILMIYORUM”
       Devletin katrilyonlarca liralık vergi alacağı bulunduğunu anımsatan Çamlıca, Vergi Barışı Kanunu ile borçların yeniden yapılandırma imkanı sunulduğunu söyleyerek, şunları ifade etti:
       “Bu kanunun ‘af’ olduğu yorumlarına katılmıyorum. Sadece tek bölümü, sahte fatura kullanma fiilleriyle ilgili kısım hariç olmak üzere diğer bölümlere bakınca bir vergi affından bahsetmek çok zor. Buradaki uygulama ile vergi asılları kesinlikle affedilmiyor. Vergi asılları üzerinden TEFE oranında faiz yürütülüyor. Bu, borcun yeniden yapılandırılması anlamına geliyor.”
       Vergi Barışı Kanunu’nun ekonomiye etkisini değerlendirirken Çamlıca, şu görüşleri dile getirdi:
       “Bu, ekonomiye kesinlikle nötr etkisi olacak bir yasadır. Ekonominin önünü açabilecek bir yasa değil. Çünkü ekstra bir vergi tahsilatı söz konusu olacak. Bu manada bütçeye ek gelir kaynağı sağlanacak, ama piyasadan para çıkacağını düşünürsek piyasada daraltıcı etkisi olabilir. Bu yasa ile devletin kasasına girecek olan para miktarı limitli olacak. Kimse bu yasadan çok yüksek bir tahsilat başarısı beklemesin.”
       Devletin vergi tahsilatını artırması gerektiğine işaret eden Mustafa Çamlıca, her türlü vergi alacakları dahil olmak üzere bunları etkin bir şekilde tahsil edebilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. 6183 sayılı amme alacaklarının tahsili usulü hakkındaki kanunun, devlete alacaklarının tahsilinde muazzam imkan verdiğini bildiren Çamlıca, şöyle konuştu:
       “Bu kanun devlete muazzam imkan veriyor. Mesele, bu kanunun dört dörtlük uygulanıp uygulanmayacağı. Yoksa devletin elinde muazzam bir güç var. Burada yasallıkla ilgili bir problem yok, yürütme ile ilgili problem var. O da bu kanunu uygulayacak vergi dairelerinin performansı ile ilgili bir konu. Geçmişte, vergi daireleri bu kanunu dört dörtlük uygulamaya kalktıklarında vergi dairesi üzerinde bu sefer siyasi anlamda baskılar oluştu. Çünkü, parasını almaya çalıştığınız kişi veya şirketlerin bir şekilde siyasilerle öyle ya da böyle bağlantısı oluyor. Vergi idarelerinin bu kanunu uygularken karşı karşıya kaldıkları siyasi baskılar tahsilatları güçleştiriyor. “
       Vergi borcunu ödemeyenlerin haksız rekabete yol açtığına dikkat çeken Çamlıca, bir şirketin vergi borcunu ödeyemez hale gelmesi durumunda yaşamını sürdürmesinin ekonomiye fayda getirmeyeceğini savundu.
       Mustafa Çamlıca, “Şahıs veya şirket bazında kimsenin batmasına müsaade edilmediği ortamda bütün ekonomi çöker. Nitekim şu anda Türkiye ekonomisinde yaşadığımız olay bu. Şirket vergi borcunu ödeyemiyorsa onun artık faaliyetini sürdürmesinin ekonomik faydası yoktur” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları