Home page

Haber Menüsü


Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
Galatasaray üzerine bir SWOT analizi
 
SWOT analizi iç ve dış durum analizini içeren bir stratejik yönetim tekniğidir. GS’nin güçlü ve zayıf yönlerinin açıkça bilinmesi ve analiz edilmesi, yönetimin takımın amaçlarına uygun stratejiyi seçmesini kolaylaştıracaktır.
 
Tuğrul AKŞAR
NTV-MSNBC
 
4 Şubat—  Devre arasını dört gözle bekleyen Cimbom için devre arası 7 Şubat 2003 günü sona eriyor ya da diğer bir ifadeyle Süper Lig’in ikinci yarısı bu Cuma başlıyor. Bu arada tüm takımlarımız gibi Galatasaray da, ilk devrede saptadığı eksiklik, aksaklık ve olumsuzluklarını giderebilmek için kampa girdi, yeni transferler yaptı, hazırlık maçları oynadı.

   
 
       
    MSNBC News ''Zulümpiyat Stadı!''
MSNBC News Lorant'ın gönderilmesi sorunu çözer mi?
MSNBC News Fatih Terim'e Neler Oluyor?
MSNBC News Eleştirel Eleştirinin Eleştirisi ya da Güneş'in Çocukları...
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devre arası biterken, Beşiktaş’ın son erteleme maçı olan Fenerbahçe derbisini de kazanarak, Galatasaray ve rakipleriyle arasındaki farkı giderek açması; Lig’in ikinci yarısının çok ciddi çekişmelere gebe olacağının da bir göstergesi.
       Galatasaray yeni transferleriyle, yeni bir takım görünümünde ama gerçekten de kendini yenileyebilmiş mi, bunu da oynayacağı maçlarda göreceğiz.
       Galatasaray devre arasında ihtiyacı olan mevkiilere yeni transferler yaptı. Aslında, Özhan Canaydın’ın, sezon başında olmadığı kadar cömert davranması, işin doğrusu beni de şaşırttı. Bu bağlamda, Galatasaray’ın stratejik yönetiminin en önemli konularından birisi olarak, geleceğe de ışık tutmak üzere bir Swot analizi yapmak önemli bir hale geldi. Devre arası biterken, Galatasaray’ın yapılacak bir swot analizinden çıkarılacak dersler ve alınacak aksiyomlar olduğuna inananlardanım.
       Devre arasında Galatasaray’dan, sezon başında transfer olan futbolculardan Felipe, Almaguer, Christian ve Sarr ayrıldı. Sadece Fabio Pinto takımda kaldı. Takıma destek anlamında Abel Xavier, Revivo, Suat Usta, Ali Lukunku, Yasin ve Volkan yeni transferler…
       
I-SWOT ANALİZE GİRİŞ
       
Ekonomik, sosyo - kültürel, teknolojik vb. açılardan yoğun bir değişimin yaşandığı ve yeni performans kriterlerinin ortaya çıktığı günümüz rekabet ortamında başarılı olunabilmesi; futbol takımlarının kendi güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek, fırsatlardan maksimum faydayı sağlayacak stratejileri geliştirmelerine bağlıdır. Geçen hafta borç batağındaki kulüplerimize yönelik yapmış olduğum analizde de belirttiğim üzere, Türk futbol kulüplerinin yaşadığı ağır ekonomik/mali sıkıntıların, sportif başarının önünü kesmesi tehditi altında bulunduğumuz bu dönemde, konu daha da önem taşımaktadır.
       Takımlarımızın gerçekleştirilebilir amaçlarını ve alternatif stratejilerini ortaya koyabilmesi, dış çevrenin ayrıntılı bir şekilde tahlil edilmesi kadar, futbol takımlarının kendi kaynak ve kapasitesini belirlemesine ve güçlü-zayıf yönlerini açığa çıkarmasına da bağlıdır.
       Stratejik yönetimin en önemli konularından birisi olarak SWOT analizi, bir takımın iç ve dış çevresinin değerlendirilmesine imkan sağlayan bir analiz tekniğidir. SWOT ise aşağıdaki İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır:
       S: Strength (Takımın güçlü/üstün olduğu yönlerinin tesbit edilmesidir.)
       W: Weakness (Takımın güçsüz/zayıf olduğu yönlerin belirlenmesidir.)
       O: Opportunity (Takımın sahip olduğu fırsatları ifade edilmesidir.)
       T: Threat (Takımın karşı karşıya bulunduğu tehdit ve tehlikelerin saptanmasıdır.)
       SWOT analizi, Galatasaray’ın hem kendi iç durum değerlendirmesine, hem de kendi dışındaki dışındaki rakiplerin durumlarının analiz edilmesine imkan sağlamaktadır. Özetle, SWOT analizi iç ve dış durum analizini içeren bir stratejik yönetim tekniğidir. Galatasaray için SWOT analizi yapılmasının başlıca iki yararı bulunmaktadır. İlk olarak, SWOT analizi yapılarak takımın mevcut durumu tesbit edilmekte; bu çerçevede güçlü ve zayıf yönler ile takımın karşı karşıya bulunduğu fırsatlar ve tehdit unsurları ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Bu anlamda SWOT, Galatasaray’ın bir “mevcut durum” analizidir. SWOT aynı zamanda Galatasaray’ın gelecekteki durumunun ne olacağını tesbit ve tahmin etmeye yarayan da bir analiz tekniğidir. Bu ikinci anlamda SWOT bir “gelecek durum” analizidir. Bu açıklamalar çerçevesinde SWOT analizini, Ligin ikinci yarısı ve Galatasaray’ın yakını ve uzağını görmemizi sağlayan bir gözlük olarak da algılayabiliriz.
       
II- GALATASARAY’IN SWOT ANALİZİ
       1) Galatasaray’ın Güçlü Olduğu Yönler
       
1. Geniş ve yetenekli bir kadroya sahip olması.
       2. Stratejik ve uzun vadeli hedeflerin açık olarak belirlenmiş olması.
       3. Geçmişte büyük sportif başarılara ulaşarak, bu başarısını bir ölçüde de olsa markalaştırabilmiş olması.
       4. Büyük bir taraftar kitlesine sahip olması.
       5. Parasal problemlerin çözümlenebilmesi becerisinin yüksek olması.
       6. Ligin ikinci yarısında fikstür avantajına sahip olması.
       7. Ali Sami Yen’in rakip takımlar üzerinde baskı yaratan bir ambiansa sahip olması.
       8. Köklü bir kültür ve geçmişe sahip olması.
       9. Sezon başında kombine satarak ön finans olanağı yaratabilmesi.
       10. İdari ve teknik olarak güçlü ve kararlı bir yönetime sahip olması.
       11. Altyapı tesislerinin tamamlanmış olması.
       12. Kazanılan üstün başarıların, rakipler üzerinde bir baskı oluşturarak, rekabette üstünlük sağlaması
       Yukarıda sayılan özellikler, Galatasaray’ın Süper Ligde diğer rakiplerine göre rekabet üstünlüğünü sağlayan olumlu yanlarıdır. Bu özellikler sportif ve mali başarıya ulaşılmasına olanak sağlayan temel etmenlerdir.
       
       2) Galatasaray’ın Zayıf Olduğu Yönler
       
1. Mali sorunlarının olması.
       2. Avrupa’da rekabet ettiği üst düzey kulüplerle kıyaslandığında bütçesinin yeterli büyüklükte olmaması.
       3. Yapılan transferlerde uyum sorunu yaşanması.
       4. Halen takım içi uyum ve koordinasyonun tam sağlanamamış olması.
       5. Yeşil sahalarda kazandığı başarıları tam anlamıyle, ekonomik olarak taçlandıramaması.
       6. Takımda sevk ve idareyi sağlayacak lider bir oyuncu olmaması.
       7. Defansta yer alan futbolcuların çok basit hatalara yer vermesi.
       8. Terim’in kafasındaki teknik ve taktik yapıya uygun yeterli sayıda ve kapasitede futbolcunun bulunmaması.
       9. Yüksek ve üst düzey hedeflerin zaman zaman takımın bilişim alanını daraltarak, kapasite ve yeteneği daraltıcı bir etkiye neden olması.
       10. Ali Sami Yen’in, yeterli olmaması ve ekonomik ve teknolojik ömrünü tamamlamış olması.
       
       3) Galatasaray’ın Sahip Olduğu Fırsatlar
       
1. Galatasaray’ın yeni ve güçlü kadrosu ile sahip olduğu fikstür avantajı, ikinci yarıda şampiyonluk yarışında takıma ciddi bir avantaj sağlayacaktır.
       2. Kazanılacak Lig şampiyonluğu ile ezeli rakipleri arasındaki fark daha da açılacaktır.
       3. Kazanılacak Süper Lig şampiyonluğu, Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılımı mümkün kılacak ve ciddi bir maddi gelir sağlayacaktır.
       4. Süper Lig’de ulaşılacak şampiyonluk, yeni ve oturmaya çalışan bir takımda istikrar ve ardışık başarılar getirebilecektir.
       5. Şampiyonlar Ligi’ndeki olası başarılar, Dünya takımı olma sürecinde atılan adımları daha da pekiştirecektir.
       6. Kazanılan sportif başarı, mali bir rahatlama sağlayacaktır.
       7. Ulaşılacak şampiyonluk, taraftar sayısının ve merchandising gelirlerinin artmasına olumlu bir etki sağlayacaktır.
       8. Şampiyonlar Ligi’nde ulaşılacak sıradışı başarılar ile Türk kültürünün dünya tanıtımına ve ülke turizmine olumlu katkılar sağlayacaktır.
       
       4) Galatasaray’ın Karşı Karşıya Kalacağı Olası Tehdit ve Riskler
       
1. Yapılan yeni transferlerin uyum sağlayamaması.
       2. Yeni gelen transferlerin takım içinde bir huzursuzluğa neden olabilecek olması ve buna bağlı olarak Takım içinde olası gruplaşma ve kamplaşmaların önüne geçilemeyecek olması.
       3. Mali problemlerin takım içinde moral motivasyonu olumsuz etkileyebilecek olması.
       4. Takımın form ve moral düzeyinin, alınacak olası mağlubiyetlerle, hedeften uzaklaşılmasına neden olabilmesi.
       5. 2004 UEFA kriterlerine uyum konusunda mali disipline yönelmenin, takımın hedeflerini defacto olarak küçültebilmesi.
       6. Ali Sami Yen’in yıkılması sürecinde, maçların Olimpiyat stadında oynananacak olmasının, olimpiyat stadının yetersizliklerinden dolayı yaratacağı olumsuz etkiler.
       7. Fatih Terim ve yönetimin, taraftar nezdinde kredilerinin giderek azalması.
       Yukarıda sayılan ögeler, tamamen kazanmaya ve şampiyon olmaya odaklanmış Galatasaray’ın önümüzdeki devre içinde karşılaşabileceği olası riskleri göstermektedir.
       
III- SONUÇ
       Galatasaray’ın, bilinçli ve sistematik analizler yaparak, sahip olduğu kaynak ve imkanları, Arama Konferansı’nda ortaya çıkan hedeflerin gerçekleştirilmesi sürecinde en iyi şekilde kullanabilmesi ve bu amaçlara ulaşabilmek için yeni taktik ve stratejiler geliştirebilmesi, her şeyden önce bu tür analizler yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Aslında Galatasaray için çok daha detay ve fazla verilerden hareketle, daha kapsamlı bir “SWOT Analizi” yapılması gerekmektedir. Bizim yapmaya çalıştığımız kısa vedeli hedeflerin realizasyonunu sağlamaya yönelik bir çalışmadan ibarettir. Bu anlamda SWOT analiz çalışması stratejik bir öneme sahiptir.
       Her futbol kulübü yöneticisinin, takımının gücünün ne olduğu ve neleri yapabileceği konusunda belirli bir bilgi ve sezgiye sahip olduğu muhakkaktır. Ancak günümüz rekabet ortamında başarılı olmak için, bilinçli ve sistematik analizler yapmanın daha yerinde bir yönetim davranışı olduğu açıktır.
       Galatasaray’ın güçlü ve zayıf yönlerinin açıkça bilinmesi ve analiz edilmesi, yönetimin takımın amaçlarına uygun stratejiyi seçmesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca, takımın her zaman değerlendirmeye tabi tutulması, onun hatalarının görülmesine ve düzeltilmesine fırsat veren bir araç olarak görülmelidir.
       Galatasaray için yapılacak daha kapsamlı SWOT analizleriyle, içsel fırsatların yanısıra, başlıca potansiyel dışsal fırsatları da belirlemek gerekir. Bizim belirleyebildiğimiz bu fırsatları şu şekilde sayabiliriz: Yeni taraftarlar edinebilme, Avrupa’da ve Dünya’da yeni başarılara imza atarak, Dünya Kulüpleri arasına girebilme; buna bağlı olarak sportif başarılarını, bir markaya dönüştürüp, parasallaştırabilme ve yeni olanak arzlarının genişletilmesi gibi fırsatlara ulaşabilme; show business içinde, pazar payını arttırabilme sayılabilir.
       Yukarıdaki anlatılanları somuta indirgediğimizde; ilk yarıda pek parlak bir performans sergilenememesi, Galatasaray’ı devre arasında ihtiyacı olduğu tüm mevkiilere, kaliteli oyuncular transfer etmeye yöneltti. Son beş yılda kazanılan sıradışı ve ardışık başarılardan sonra, bu yıl Şampiyonlar Ligi’nde büyük bir hayal kırıklığı yaşanması, teknik direktor Terim ve yönetimin taraftar nezdindeki kredilerinin giderek erezyona uğramasına neden oldu. Bu başarısızlığın Galatasaray’a en olumsuz etkisi; en çok ihtiyacı olduğu dışsal fırsatların kaçması şeklinde oldu.
       Yapılan transferler içinde Abel Xavier ve Revivo gibi kariyerli futbolcular, her ne kadar bu son dönemde takımlarında oynamamış da olsalar, Galatasaray’a ve türibünlere yeni bir heyecan ve kan verebilecek durumdalar. Galatasaray’ın Avrupa’da ve dünyadaki ününün ve isminin devamı açısından, bu yıl Şampiyonlar Ligi’ne kalmaktan başka çıkış yolu bulunmamaktadır.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları