Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:35 TS 20 Tem., 2000
Ecevit: AB’nin Kürtçe talebi olmadı  
Ecevit   Başbakan Bülent Ecevit, Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı niteliğindeki Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu komiseri Günter Verheugen’nın Kürtçe eğitim ve Kürtçe TV konusunda taslak bir rapor hazırlamadığını söyledi.
Başbakan Ecevit, AB komiseri Verheugen ile yaptığı görüşme hakkında açıkalmalarda bulundu.
Ankara
NTV
 
   18 Temmuz—  Başbakan Ecevit, Verheugen’in, görüşmelerde Türkiye’nin AB üyeliği için “Katılım Ortaklığı Belgesi Taslağı” sunmadığını belirterek, görüşmelerin genellikle olumlu geçtiğini bildirdi. Ecevit, Verheugen’nin kendisiyle görüşmesinde Kürtlere “Kültürel haklar” konusuna değinmediğini de duyurdu. Başbakan Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası’nda gündemdeki konulara ilişkin görüşlerini açıkladı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

   
 
       
    MSNBC News AB diplomatlarında hayal kırıklığı
MSNBC News AB'den Kürtçe eğitim ve TV talebi
MSNBC News ''Ankara, Avrupa'ya hala uzak"
MSNBC News Gosses: "AB'den önce Kıbrıs"
MSNBC News AB'nin Türkiye'ye bilgi notu ilettiği bildirildi
MSNBC News Öymen: Kürtçe yayın yapılabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Ecevit, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312. maddesinde bazı uslüp değişikliği yapılmasından yana olduklarını, ancak tümden kaldırılmasından yana olmadıklarını anlattı.
       Ecevit, sonbaharda hükümette değişiklik olacağına ilişkin iddialarla ilgili olarak da, “Hükümet istikrarı devam ediyor. Sonbaharda hükümet yıkılacak senaryoları gündeme geldikçe borsa endeksi inişe geçiyor. Spekülatörlerin işine yarayan bir ortam oluşuyor” dedi. Ekonominin çok hassas bir dönemden geçtiğini kaydeden Ecevit, basından, bu türden seneryolara yayınlarında yer vermemesini istedi. “Türkiye’de maalesef vergi kaçırılıyor” diyen Ecevit, bunun yılların birikimi olduğunu, bu tabloyu düzeltmek için çaba harcadıklarını söyledi.
       
İKİ OLUMLU GELİŞME
       Ecevit, yaptığı açıklamada, iki olumlu gelişme ile ilgili bilgi vermek istediğini söyledi. ABD Başkanı Bill Clinton’un, Ermeni lobisine karşı Türkiye’nin insan hakları ve demokratikleşme konusunda attığı adımlardan övgüyle söz ettiğini öğrendiklerini bildiren Ecevit, “Bu, sevindirici bir gelişme” dedi.
       Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği ile ilgili bir süredir devam eden tartışmalara da değinen Ecevit, AB’nin NATO birliklerinden yararlanmak istediği takdirde, AB’ye üye olmayan herhangi bir NATO ülkesinin karar mekanizmasına katılmasına karşı çıktığını hatırlattı. Ecevit, “Direnç hala sürüyor. Fakat Türkiye’nin bu konudaki kararlı tavrı NATO içinde gitgide destek bulmaya başlamıştır. Bu konuda, dünden beri olumlu bazı gelişmelerin yer aldığı anlaşılıyor” diye konuştu.
       
KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİ
       Ecevit, bir gazetecinin, Günter Verheugen’in geçen haftaki görüşmelerinde Türkiye’ye Katılım Ortaklığı Belgesi’nin taslağını sunup sunmadığı ve konuya ilişkin haberlerde Kürtçe eğitim, Kürtçe televizyon, MGK’nın sivilleştirilmesi gibi unsurların yer alıp almadığını sorması üzerine, “Verheugen aslında resmi bir taslak getirmiş değil” dedi.
       Görüşmeler sırasında karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu, Verheugen’in bu görüşler ışığında taslağı yapıcı bir şekilde hazırlayacağına inandığını belirten Ecevit, şunları kaydetti:
       “Genellikle görüşmelerimiz olumlu geçti. Fakat dediğim gibi henüz ortada bir taslak yok. Hatta gayrı resmi bir taslak bile yok. Verheugen benimle görüşmesinde kültürel haklar konusuna değinmedi. O değinmediği için ben de bu konuda birşey söylemek gereği duymadım. Kendisinin gündeme getirdiği hedeflerden bazısının ise zaten gerçekleşmiş olduğunu hatırlattım. Başbakan Ecevit, bu çerçevede, polis akademilerinde Türkiye’nin AB aday üyeliği ilan edilmeden önce, insan hakları ile ilgili derslerin verilmesine başlandığını anımsatarak, Verheugen’in istekleri arasında kadın-erkek eşitliğine ilişkin önlemler alınmasının da bulunduğunu belirtti.
       
KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ
       Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Kendisine bu konuda, Türkiye’nin başka birçok demokratik ülkeden daha erken hareket ettiğini ve gayet ileri ölçüde kadın-erkek eşitliğine sahip olduğunu hatırlattım. Öte yandan, (Devlet Güvenlik Mahkemeleri ıslah edilmeli) diyordu. Bunun da çoktan gerçekleşmiş olduğunu kendisine hatırlattım. (İşkenceye karşı önlem almalısınız) diyordu, bu önlemlerin başında, kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmasının kolaylaştırılması geliyordu. Hükümetimiz bu konuda da somut adımlar atmıştır. Verheugen’in gündeme getirmek istediği hedeflerden bazılarına Türkiye zaten kendi iradesiyle erişmiş durumdadır. “
       
İNSAN HAKLARI RAPORU
       Ecevit, Başbakanlık İnsan Hakları ve Koordinatör Üst Kurulu raporunda ortaya konulan hedeflerin, Verheugen’in üzerinde durduğu hedeflerden çok daha kapsamlı olduğunu, bunu da kendisine anımsattığını anlatarak, şunları kaydetti:
       “Verheugen, bu rapordan övgüyle söz etti. Ve (bunu kabul ettiğinizi resmen açıklarsanız iyi olur) dedi. Ben de Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunu, bir başbakanın kendi başına, bu kadar önemli bir belgeyi destekliyoruz diyemeyeceğini ama benim kişisel düşüncem olarak, bunu söyleyebileceğimi, bazı ayrıntılarda ayrı düşünceler olabilir ama hemen her konusunu desteklediğimi fakat hükümette görüşülmeden ve kanun tasarıları halinde TBMM’ye sunulmadan bu konuda daha kesin bir tavır alınamayacağını söyledim.
       Ancak kendi izlenimime göre, bu raporda belirtilen hedeflere Türkiye’nin kolaylıkla erişebileceğini, buna toplumdan önemli tepkiler gelmeyeceği kanısında olduğumu söyledim. Bunun da kendisini tatmin ettiğini umuyorum. Gerek Verheugen’in ve genelde AB’ce Türkiye’nin önüne getirilen hedeflerle ilgili takviminin bizim çalışma tempomuza göre, çok uzun zaman alabilecek bir takvim olduğunu, oysa bizim hükümet olarak çok hızlı çalıştığımızı TBMM’nin de bu hıza uyum sağladığını, onun için gerek, AB’nin gösterdiği hedeflere, gerek İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu’nun gösterdiği hedefe belirtilenden çok daha erken varabileceğimi söyledim. “
       
KIBRIS VE YUNANİSTAN
       Verheugen’in görüşmede Kıbrıs ve Yunanistan konularına değindiğini, kendisinin de buna ayrıntılı yanıtlar verdiğini anlatan Ecevit, AB’nin Türk-Yunan ilişkilerine ve Kıbrıs konusuna ağırlık verdiği sürece Türkiye ile Yunanistan arasında veya Kıbrıs’ta Türkler ile Rumlar arasında bir anlaşmaya varılmasının çok güçleşebileceğini söylediğini aktardı.
       Rumlar ve Yunanistan’ın, arkalarında AB desteğini gördükleri müddetçe, Türkiye ile ve Kıbrıs’ta Türk tarafıyla bir uzlaşmaya varmak istemeyeceklerini ifade ettiğini anlatan Ecevit, “Siz eğer, bizleri başbaşa bırakırsanız, gerek Ege sorununun çözülebileceğini, gerek Kıbrıs’ta her iki toplumu da tatmin edebilecek çözümlere ulaşılabileceğini ayrıntılı olarak kendisine izah ettim” diye konuştu.
       Ecevit, Katılım Ortaklığı Belgesi’nin basından gizlenmeye çalışıldığına ilişkin iddiaların anımsatılması üzerine, “Basından gizlemek diye birşey söz konusu değil, ortada bir taslak yok. Sadece görüş alışverişi için geldi Verheugen” dedi. Verheugen’in sunduğu görüşler arasında Kürtçe televizyon ve Kürtçe eğitime ilişkin önerilerin yer alıp almadığına ilişkin bir soruyu Ecevit, “Verheugen’in getirdiği öneriler arasında bu da var. Fakat benimle görüşmesinde hiç değinmedi. Kürtçülük konusuna hiç değinmediği için ben de üstünde durma gereğini duymadım” diye yanıtladı.
       
       
       
       
       ———————-
       Başbakan Ecevit, siyasi gündeme ilişkin iç ve dış konular hakkında Başbakanlık’ta bir açıklama yaptı. Başbakan Ecevit, Günter Verhuegen ile geçen hafta yaptığı görüşmenin ayrıntıları hakkında da bilgi verdi. AB’nin insan hakları ve demokrasi konusundaki kriterlerine uygun düzenlemelerin yapıldığını belirten Ecevit, bu durumun Verheugen’da iletildiğini söyledi.
       Ecevit, Kürtçe eğitim ve Kürtçe TV konularının Verheugen’in önerileri arasında bulunduğunu ancak, görüşmede bu konuların gündeme gelmediğini belirtti. Ecevit, AB komiseri Verheugen’in bu konularda, taslak rapor hazırlamadığını vurguladı. Görüşmede, Kıbrıs ve Ege konusunun da ele alındığını söyleyen Başbakan, Verheugen’e, “Eğer bizleri başbaşa bırakırsanız her iki konuda da çözüme ulaşmak kolaylaşacaktır dediğini” aktardı.
       Başbakan Bülent Ecevit, açıklamasında, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) konusundaki gelişmelere de değindi. Ecevit, Türkiye’nin tezinin, NATO nezdinde de kabul görmeye başlamasının sevindirici olduğunu belirtti. Ecevit, NATO üyelerinin AGSK üzerinde her aşamada kontrol olanağına sahip olmasının olumlu bir adım olduğunu söyledi.
       Başbakan ayrıca, Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi ile ilgili açıklamalarda da bulundu. 312. maddenin tümünün değiştirmesinden yana olmadıklarını yineleyen Ecevit, yanlızca, üslup açısından değişikliğe gidilmesini istediklerini söyledi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları