Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 12:15 TS 21 Tem., 2000
Bahçeli: AB olmayacak şey istiyor
MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı niteliğindeki Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu komiseri Günter Verheugen’in hükümete sunduğu katılım ortaklığı taslağı için “olmayacak bir şey” dedi.
Bayburt
NTV-MSNBC
18 Temmuz— Katılım ortaklığı taslağı, Türkiye’nin AB’ye uyumu çerçevesinde, Kürtçe eğitim, özgürlüklerin genişletilmesi, yargı bağımsızlığı, MGK’nun durumu, Kıbrıs sorunu gibi bir dizi konuda öneriler içeriyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, Bayburt’tan Gümüşhane’ye hareketinden önce, gazetecilerin Verheugen’in hükümete sunduğu bildirilen taslağa ilişkin sorularını yanıtladı. Bahçeli, Verheugen’in verdiği taslağa ilişkin olarak, “olmayacak bir şey” değerlendirmesinde bulundu.

   
 
       
    MSNBC News Fogg: AB 'azınlık'a geniş anlam veriyor
MSNBC News Türk Ocakları AB koşullarına karşı çıktı
MSNBC News Öymen: Kürtçe yayın yapılabilir
MSNBC News Keçeciler: AB'ye uyum için MHP destek olmalı
MSNBC News Ecevit: AB'nin Kürtçe talebi olmadı
MSNBC News Le Figaro: ''Ankara, Avrupa'ya hala uzak"
MSNBC News Gosses: "AB'den önce Kıbrıs"
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Bahçeli, Verheugen’in, Kürtçe konusundaki önerisinin tersine “Biz Türkçe’yi yaymaya ve zenginleştirmeye çalışalım” diye konuştu.
       Bahçeli, katılım ortaklığı taslak belgesine tepki gösteriken, DYP’den belgeye destek geldi.
       DYP Grup Başkanvekili Nevzat Ercan Verheugen’in hükümete bıraktığı belirtilen katılım ortaklığı taslak belgesine ilişkin olarak, “Türkiye, kendi insanı için bir şeyler yapmalı. Demokratikleşme yolunda önemli adımlar atıldı, atılmaya devam edecektir. Ama, Türkiye’nin içinde bulunduğu şartları da kimse görmemezlikten gelemez” dedi.
       Günter Verheugen, geçen hafta Türkiye’ye zirayette bulunmuş ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve diğer yetkililerle AB’ye üyelik sürecinde Türkiye’nin yerine getirmesi konularını ele almıştı.
       
KÜRTÇE EĞİTİM VE KÜRTÇE TV
       Hürriyet ve Akşam gazetelerinin haberine göre Verheugen, ziyareti sırasında hükümete AB’ye katılım ortaklığı taslağı verdi. Taslakla Kürt kökenlilere kültürel haklar verilmesi, Kürtçe TV ve Kürtçe eğitim hakkı tanınması isteniyor. Türkiye ise Kürtlere kültürel haklar verilmesini de isteyen AB’nin bu önerisine, yine Lozan Anlaşması ile karşılık verdi.
       Taslaktaki diğer bir başlık da Kıbrıs konusu. Bu maddede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tümüyle hiç sayılıyor.
       Taslakta, yargıdan işkenceye, Milli Güvenlik Kurulu’ndan düşünceyi ifade özgürlüğüne kadar bir dizi alanda değişiklik yapılması talep ediliyor. Taslaktan başlıklar şöyle:
       İşkence: İşkencenin önlenmesi için çıkarılan yasaya karşın işkence sürüyor. Denetim yetersiz. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun raporları da bunun kanıtılıyor.
       İdam cezası: Bu cezasının kaldırılması AB’ye üyelik için önkoşul. Bir an önce hükümetin adım atması gerekiyor.
       Düyünceyi ifade özgürlüğü: Bu alanda çıkarılan basın affına rağmen hala 46 gazeteci cezaevinde buluyuor. .
       Siyasi partiler: Partilerin kapatılması demokrasiye tamamen aykırıdır. Seçim sisteminde de, halkın görüşlerini Meclis’e yansıtacak değişimler yapılmalı.
       Yargı: Yargıda tam bağımsızlığı sağlayacak önlemler alınmalı. TCK ve Medeni Kanunu’da hızla değişiklik yapılmalı. Gözaltı süresinin azaltıldı, ancak, başta haberleşme olmak üzere uygulamada eksiklikler görülüyor.
       DGM: DGM’lerden askeri üyelerin çıkarılması oldukça olumlu bir adım, ancak yeterli değil. Cezalar çok ağır.
       OHAL: 4 ilde halen devam eden Olağanüstü Hal kaldırılmalı ve bölgeye yatırımlara öncelik verilmeli. Köye dönüş sağlanmalı.
       Kürt sorunu: Kürt kökenli Türk vatandaşlarının haklarına saygı duyulmalı. Kendi dillerinde televizyon ve yayın hakkına izin verilmeli. Türkiye’nin azınlık hakları konusunda olumlu adım atması beklenir.
       MGK: Askeri bir kuruluşun sivil otoriteye hükmetmesi kabul edilemez. MGK kaldırılmalı veya MGK Genel Sekreteri, Avrupa’da olduğu gibi sivillerden de seçilmeli.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları