Home page
Haber Menüsü


Muhalefetin eleştiri noktaları
 
Almanya’da muhalefet Hıristiyan Birlik Partileri CDU-CSU, Liberal Hür Demokrat Parti FDP ve Demokratik Sosyalizm Partisi PDS’den oluşuyor.  

 
Fulya Canşen
NTV-MSNBC
18 Eylül—  Muhalefetin iktidarı özellikle Başbakan Gerhard Schröder’i eleştirdiği en önemli nokta dört yıl önceki seçim propagandaları sırasında Almanya’daki işsiz sayısını 3,5 milyona düşüreceğine yönelik söz vermesi ve bu sözü yerine getirememesi. Bugün Almanya’daki işsiz sayısı 4 milyonun üzerinde. Ülke, 2001 yılında bir durgunluk da yaşadı. Birlik Partileri ve FDP bunu hükümetin yanlış, maliye, ekonomi, istihdam ve sosyal politika uygulamasına bağlıyorlar ve bütün tartışmalarını bu çerçevede yönlendiriyorlar.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       CDU-CSU ve FDP, yaklaşan yeni bir ekonomik durgunluk tehlikesine dikkat çekerek, konjonktüre ivme kazandırmak için hükümetin vergi reformunu öne çekmeyi istiyorlar. Liberaller ve muhafazakarlara göre hükümet, orta ölçekli firmalara düşmanca davranıp, büyük sermaye sahiplerinin sırtını sıvazlıyor. Bu nedenle her üç parti de işyeri kurmayı kolaylaştırmak, vergi eşitliği sağlamak ve kişisel sözleşmeye dayanan istihdam politikasını değiştirmek istiyor.
       
ÇEVRE VERGİSİ ELEŞTİRİ KONUSU
       Birlik Partileri ve FDP ayrıca, hükümeti çevre vergisi sayesinde konjonktürü sınırlamakla eleştiriyor. Çünkü çevre vergisiyle vatandaşın alım gücünün azaldığını ileri sürüyor. Örneğin çevre vergisini “drama” olarak nitelendiren FDP, büyük enerji tüketicilerine dokunulmadığını hatırlatıyor.
       
  ALMANYA SEÇİMLERİ
Schröder: Pragmatik Solcu
Stoiber: Profesyonel lider
'Yeni Almanlara' Türkçe afiş
Türk adayların tercihi sol
Muhalefetin eleştiri noktaları
Dört yıllık iktidarın bilançosu
61 milyon seçmen
Seçime katılan partiler
Alman hükümetleri tarihi
Almanya Genel Seçimleri özel bölümü

       Liberallerin en çok eleştirdiği nokta, emekli, işsiz, öğrenci ve serbest meslek sahiplerinin cebinden çıkan paranın büyük işletme sahiplerine gidiyor olması. Sosyalistler de bu konuda liberallere katılıyor ve çevre vergisinin daha çok sosyal adalete hizmet etmesini istiyorlar. Nükleer santrallerin iptali konusunda muhalefet partileri de birbirinden farklı düşünüyorlar ama hükümete karşı çıkmak konusunda birleşiyorlar.
       
HÜKÜMET İÇ GÜVENLİKTE KİMSEYE YARANAMIYOR
       11 Eylül’den sonra gündeme gelen iç güvenlik de seçim kampanyaları için önemli bir konu. Hükümetin acele ile hazırladığı ilk güvenlik paketindeki eksiklikleri muhafazakarlar tamamladı ve tasarıyı onayladı ama hala Anayasayı Koruma Daireleri, Gizli Servis ve Haber alma örgütünün yetkilerinin arttırılmasını istiyorlar. Muhafazakarlar ayrıca, terörist eylem gerçekleştirme zannı altında olan yabancıların bir an önce sınırdışı edilmesi için ısrar ediyor. Liberal ve Sosyalistler ise, aksine, Güvenlik Paketi’nin pasaportlarda parmak izi olması gibi 100’den fazla maddesini temel haklara ve özgürlüklere saldırı olduğu gerekçesiyle reddediyorlar.
       
VE GÖÇ...
       Alman muhafazakar partileri CDU ve CSU, genel seçimlere 6 gün kala “Daha az göçmen daha fazla entegrasyon” olarak adlandırdığı göç taslağını bir basın toplantısı yaparak kamuoyuna sundu. Toplantıya katılan Saar Eyaleti Başbakanı Peter Müller (CDU) ve Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Günther Beckstein CSU, federal hükümetin hazırladığı, Eyalet Temsilciler Meclisi’nden geçtiği halde henüz yürürlüğe girmeyen göç yasasını, göçü arttırdığı için eleştirdiler. Beckstein,
       hükümetin Almanya’yı çok kültürlü bir göç ülkesi yapmak istediğini vurgulayarak, AB ülkesinden gelmeyen yabancıların sosyal olarak yükünün kaldırılabilecek sayıda sınırlandırılması, üçüncü dünya ülkelerinden yapılan göçün durdurulmasını istedi. AB’nin genişlemesiyle Almanya’ya yapılan yıllık ortalama 150.000 kişilik göçün yüz binlerce artacağına da dikkat çeken Beckstein, serbest dolaşım için belli bir sınır koyulmasını talep etti. Hıristiyan Birlik Partileri, Federal Hükümet’in yasa taslağında aile birleşimi ile Almanya’ya gelecek çocukların yaşının 12’ye düşürülmesiyle yetinmeyerek, bu konuda Almanca’ya yeterince hakim olanlara 18 yaşına kadar şans tanıyan istisnai uygulamanın da kaldırılmasını istiyor. Almanya’daki eğitimin iflas ettiğini gösteren Pisa adlı araştırma sonuçlarını yabancı gençlerin eğitimsizliğinin olumsuz etkilediğini de öne süren muhafazakarlar, 4 milyon işsizin bulunduğu Almanya’nın yeni göçmenleri barındıracak güçte olmadığını sık sık vurguluyor ve işsizliğin yükünü yine göçmenlere yüklemeye çalışıyorlar. Hıristiyan Birlik partileri, hükümetin kalifiye elemanlar için önerdiği puan sistemiyle yabancı çalıştırma sisteminin 10-15 yıl içerisinde uygulanmasının mümkün olmadığını iddia eden Hıristiyan Birlik Partileri, sosyal yardımdan yasayan ya da suç isleyen yabancıların sınırdışı edilmelerini de kolaylaştırmak istiyor. Muhafazakarlar seçimlere 6 gün kala yeni bir göç taslağı sunmalarının bu konuyu secim malzemesi yapmak anlamına geldiğine yönelik iddiaları da reddediyor. Muhafazakarların propaganda konuları işsizlikle mücadele ve ekonomi politikası.
       Liberaller göç yasasını büyük bir oranda onaylarken sosyalistler, göçün işverenlerin ihtiyacına göre ayarlanmasına karşı çıkıyor ve yabancılara daha fazla haklar tanınmasını istiyor.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları