Home page
Haber Menüsü


Dört yıllık iktidarın bilançosu
Almanya’da 4 yıldır görev başında olan hükümet, dört yıl önce kötü bir başlangıç yapmıştı.
Fulya Canşen
NTV-MSNBC
Hükümet göreve başladıktan bir kaç ay sonra Sosyal Demokratların sol kanadının temsilcisi parti genel başkanı ve Maliye Bakanı Oskar Lafontaine görevinden istifa etti. Bu kötü başlangıcı Çalışma Bakanlığı’nın sürekli reform planlarını değiştirmesi takip etti. Hükümet ilk olumlu puanı, Holzmann adlı şirketi iflastan, dolayısıyla binlerce kişiyi işsizlikten kurtarmasıyla aldı. Hıristiyan Demokratları yıkan bağış skandalı da hükümeti güçlendiren ikinci olay oldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Bunun üzerine “Tasarruf edelim, vergiyi düşürelim” sloganıyla ortaya çıkan hükümet 2000 yılı için öngördüğü vergi reformunu hayata geçirmeyi daha kolay başardı. Hükümetin en önemli projelerinden biri emeklilik reformu oldu. Reform, devlet tarafından da desteklenen özel emeklilik sigortasını teşvik ediyor ancak bu yeni uygulamanın olumsuz etkisinin ne olacağı henüz bilinmiyor.
       
11 EYLÜL OLMASA HÜKÜMET SINIFTA KALACAKTI
       Çevre vergisinden gelen paralar hükümet kasasını epey doldurmasına rağmen emeklilik primlerinin arttırılması gerektiği şimdiden konuşulmaya başlandı bile. Hükümetin Maliye Bakanı Hans Eichel, ilk yıllarda UMTS-görüntülü cep telefonu lisanslarından elde edilen milyarlık gelirin yardımıyla bütçeyi konsolide edebilmesiyle ün yaptı ancak sert tasarruf planları bile maalesef beklenen ekonomik canlanmayı sağlayamadı. Bakanın 2004 yılında denk bütçe sağlanacağına dair verdiği söz AB’den gelecek uyarı mektubunu geçen yıl engelledi ama bugünlerde yine mektubun yola çıkacağından söz ediliyor.
       
  ALMANYA SEÇİMLERİ
Schröder: Pragmatik Solcu
Stoiber: Profesyonel lider
'Yeni Almanlara' Türkçe afiş
Türk adayların tercihi sol
Muhalefetin eleştiri noktaları
Dört yıllık iktidarın bilançosu
61 milyon seçmen
Seçime katılan partiler
Alman hükümetleri tarihi
Almanya Genel Seçimleri özel bölümü

       Hükümetin 2003 yılı bütçesi için yaptığı hesaplar olumlu görünüyor ama işsiz sayısı hala 4 milyonun üzerinde. Oysa Başbakan Schröder’e oy getiren önemli unsurlardan biri de işsizliği 3,5 milyona düşüreceğine dair verdiği sözdü. Schröder’i seçimlerin yaklaştığı bu günlerde olduğu gibi işsizlikle mücadelenin yoğun bir biçimde tartışıldığı bir yıl önce de Amerika ve 11 Eylül saldırıları kurtardı.
       Başbakan Schröder yaklaşık bir yıldır, işsizlik konusundaki başarısızlığını 11 Eylül’ün yol açtığı ekonomik konjonktüre bağlıyor.
       
EN BÜYÜK MÜCADELE İŞSİZLİKLE
       Hükümetin başını ağrıtan bir başka olay da Çalışma Daireleri’nin işsizlik konusunda çıkardığı istatistikler üzerinde oynanması oldu. Bu olay Çalışma Bakanı’nın başını yediği gibi istihdam politikasıyla ilgili öngörülen reformların gerçekleşmesini de engelledi. Şimdi hükümet, Hartz Komisyonu adlı taslağıyla işsizlikle mücadelenin yeni yollarını arıyor ama üç yıl içinde işsiz sayısını yarıya indirecek bu taslağın sosyal adaleti zedeleyebileceği de biliniyor.
       
OTTO SCHİLY EN BAŞARILI BAKANLAR ARASINDA
       Dört yıllık hükümetin en başarılı bakanlarından biri de İçişleri Bakanı Otto Schily oldu. 11 Eylül’den sonra ülke içindeki güvenliği ön plana çıkaran Schily, hazırladığı iki güvenlik paketiyle halkın da güvenini arttırmayı başardı. Söz konusu güvenlik paketleriyle Kızıl Ordu dönemindeki önlemlere geri dönülmesi, korku içinde olan Alman halkını fazla rahatsız etmedi. Federal Ordu’nun uluslararası müdahalelere katılması Sosyal Demokrat-Yeşiller Koalisyonu için Başbakan Gerhard Schröder’i kendisi için Meclis’te güven oylaması yapmaya götürecek boyutlara varan bir uyum mücadelesi oldu.
       
GÖÇ YASASINI DA BU HÜKÜMET ÇIKARDI
       Schily’nin adını duyuran bir başka girişim de göç yasa tasarısı oldu. Almanya tarihinde ilk defa Sosyal Demokrat-Yeşiller Hükümeti döneminde, AB ülkelerinden gelmeyen yabancılara da bazı haklar tanıyan bir göç yasası hazırlandı. Böylece 1973 yılında konulan göçü engelleme uygulaması kaldırılmış oldu. Bu yılın Mart ayında kabul edilen yasa aslında göçü sadece işverenlerin ihtiyacına göre düzenlenmesini öngördüğü için sinirliyor. Ancak bu sınırlamayla yetinmeyen muhafazakarlar, yabancılar yasasını da basitleştiren bu taslağı Anayasa Mahkemesi’ne kadar taşıdılar.
       
NÜKLEER SANTRALLERİN KAPATILMASI ANLAŞMASI
       Koalisyon hükümetinin iç politikada en önemli başarılarından biri de nükleer santrallerin kademeli olarak kapatılmasıyla ilgili işverenlerle vardığı uzlaşma oldu. Yıllardır süren bu tartışma 2020 yılında bütün nükleer santrallerin kapatılması ve yenilenebilen enerji kullanımına geçilmesi kararıyla sona erdi. Nitrofen ve BSE skandalları, çevreci parti Yeşiller’in koalisyon ortağı olduğu hükümetin Tarım ve Sağlık Bakanlarının istifasına neden oldu. Tarım Bakanlığı üreeticiden sorumlu bakanlığa dönüştürüldü ve yeni önerilerle 2010 yılına kadar ekolojik ürünlerin pazar payının %20’ye ulaşması gibi tarım sektöründe köklü bir değişim planlandı. Ancak sektör çalışanları ve uzmanlar yeni önerilere hala şüpheyle bakıyor.
       
8. KURBAN SAVUNMA BAKANI SCHARPİNG
       İstifasından üç yıl sonra eski Sosyal Demokrat lider Oskar Lafontaine yeniden sorun yaratmaya başladı. ‘Daha fazla sosyal adalet’ talebiyle sosyal Demokratların pragma tik kanadını kızdıran Lafontaine solcu olanları da etrafında toplamayı başardı. Ancak Lafontaine’in sosyal demokrat ilkelerin yeniden tartışmaya açma girişimi çok başarılı olmadı. Bu da popülerliğini ön planda tutan Başbakan Gerhard Schröder ile sosyal demokrat partinin kabuk değiştirmesinin onaylanması anlamına geliyor. Schröder, dört yıllık dönem içinde acımasız kararlar da aldı. Çünkü hükümet 4 yıl içerisinde 8 bakandan oldu ve bunların yarısını Başbakan Gerhard Schröder görevden aldı. En son görevden alınan, silah firmalarının tanıtımı için çalışan bir ajansla ilişkisi ve görevini kötüye kullanma iddiaları yüzünden Savunma Bakanı Rudolf Scharping oldu. Sevgilisiyle verdiği pozlarla tanınan Scharping’in, Birleşik Arap Emirliği ile yapılan tank pazarlığında da hata yaptığı öne sürülüyor.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları