Home page
Haber Menüsü


IMF Avrupa Direktörü Michael Deppler
Deppler: Seçim ortamında da program sürer
IMF’nin Avrupa Bölgesi Birinci Direktörü Deppler, Türkiye’de 3 Kasım’daki seçime karşın, ekonomik programın devam edeceğini ve bir sonraki kredi dilimine yönelik çalışmalar için Ekim ayında IMF heyetinin Türkiye’de olacağını söyledi.
Washington
AA
    7 Ağustos—  Deppler, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun bugünkü toplantısında Türkiye’ye 1.1 milyar dolar tutarındaki üçüncü kredi dilimini serbest bırakmasının ardından Washington’da bir telekonferans düzenledi.  

   
 
       
   
MSNBC News 1.1 milyar dolarlık kredi serbest
MSNBC News IMF, bankacılıkta ısrarlı
MSNBC News Hükümet'ten IMF'ye mektup
MSNBC News IMF: Önemli olan programın devamı
MSNBC News TOBB: IMF % 5 büyüme bekliyor
MSNBC News ML: IMF düzenlemeleri yetişmeyebilir
MSNBC News IMF: Mali Yönetim Yasası çıkmalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
PROGRAM BİR KİŞİYE BAĞLI DEĞİL
       Michael Deppler, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in hükümette kalıp kalmamasının, programın devamı açısından teşkil ettiği öneme yönelik bir soru üzerine ise, “Derviş’in programda çok etkili bir mimar olduğunu düşünüyoruz. Kendisi, programın sözcülüğünü yaptı ve bunun için de güveni hakediyor. Ancak bu program, Derviş’in kendisinin de söylediği gibi pek çok insanın işbirliği çabasıyla yürüyor. Programın bir tek kişiye bağlı olduğunu düşünmüyoruz” dedi.
       Türk hükümetinin, şu ana kadar programı uygulamada gösterdiği kararlılığı da öven Deppler, “IMF İcra Direktörleri’ndeki genel kanı, Türk hükümetinin, programı güçlü bir şekilde uygulamaya devam ettiği yönündedir ve program yolunda kalmaya devam ediyor” dedi.
Niyet Mektubu’nun tam metni

       Seçim sürecinin programa etkisine ilişkin bir soruya karşılık Deppler, programın uygulanacağına güvenlerinin tam olduğunu belirterek, seçimin sonunda hangi hükümet ortaya çıkarsa çıksın, ekonomik program üzerinde liderlerin genel çerçevede uzlaştıklarına işaret etti.
       Deppler, “Belki basit konularda anlaşmazlıklar olabilir ama zaten bütün siyasi partilerin her konuda uzlaşmalarını bekleyemeyiz. Genel çerçevede ise liderler, programı destekliyor. Programın ana hatları konusunda bir uzlaşmazlık yok” dedi.
       
EK GARANTİYE GEREK YOK
        IMF’nin, seçim dolayısıyla Türk liderlerden ek bir garanti istemeye ihtiyaç duyup duymadığı yolundaki soru üzerine Deppler, IMF İcra Direktörleri Kurulu’ndaki genel kanıya göre, programın ana hatları üzerinde bir anlaşmazlık olmadığı için, ek garantiye gerek görülmediği şeklinde olduğunu söyledi. Michael Deppler, şu andaki koşullara göre, ek garanti istemeye ihtiyaç duymadıklarını ifade etti.
       
IRAK’A MÜDEHALE EKONOMİYİ ETKİLEYEBİLİR
       Deppler, ABD’nin Irak’a askeri bir operasyon düzenlemesinin Türk ekonomisine etkisine ilişkin bir soru üzerine, “Savaş elbette Türkiye için bir ekonomik etki yaratır” dedi. Deppler, ancak programın genel tasarımının bu tür şoklara dayanabilecek şekilde olduğunu ifade etti.
       Türkiye’nin gelecek yıl borçlarını döndürmesinde sıkıntı çekmesi durumunda IMF’nin yeni desteğine ihtiyacı olup olmayacağı sorusuna ise Deppler, “Şu an için programda herhangi bir değişikliğe gerek yok’ yanıtını verdi.
        Ekim ayında Türkiye’ye gidecek IMF ekibinin çalışmalarının, 3 Kasım seçimi dolayısıyla elini çabuk tutmaya çalışacağını belirten Deppler, normal IMF değerlendirme prosedürünün işleyeceğini ve performans kriterlerinin inceleneceğini, sonraki IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun toplantısının tarihinin de buna göre gerçekleşeceğini söyledi.
       Deppler, bu toplantının, Ekim ayının sonundan önce olamayacağını ancak toplantının, seçimden önce veya sonra gerçekleşeceğini söylemenin mümkün olmadığını kaydetti.
       Deppler, “İcra Direktörleri’ndeki genel kanı, Türk hükümetinin, programı güçlü bir şekilde uygulamaya devam ettiği yönünde. Türk hükümetinden, reformların devam ettirilmesini bekliyoruz” dedi.
       
PROGRAM YOLUNDA
       Siyasi gelişmelerin, faiz oranlarını biraz artırmasına karşın programın yolunda kaldığını belirten Deppler, seçimlerden sonra faiz oranlarının da biraz gerilemesini beklediklerini söyledi.
        Deppler, “Programa geniş bir yerel siyasi destek var ve program yolunda gitmeye devam ediyor. Bu çerçevede bu program, siyasi belirsizliklere dayanabilir” dedi.
       Programın uygulanmasıyla ekonomik göstergelerin düzeleceğini belirten Deppler, “Türk yetkililer, gelecek birkaç ayda da programa bağlı kaldıkları takdirde bunun büyüme üzerinde güçlü etkisi olacak” dedi.
        Deppler, finansal sektör reformlarından etkilendiklerini ve Merkez Bankası’nın performansından memnun olduklarını da kaydetti. Michael Deppler, Türk yetkililerinin, genel olarak özelleştirme konusuna daha fazla yönelmesini beklediklerini vurguladı.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları