Home page
Haber Menüsü


1.1 milyar dolarlık kredi serbest
Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye için öngörülen yaklaşık 1.1 milyar dolarlık yeni kredi diliminin serbest bırakılmasını onayladı.
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
8 Ağustos— Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin üçüncü gözden geçirmeye ilişkin ek niyet mektubuna onay vererek, 1.1 milyar dolarlık (yaklaşık 1.8 katrilyon lira) kredi dilimini serbest bıraktı. IMF’nin, icra direktörleri kurulu toplantısının ardından, Dünya Bankası da, 437.5 milyon dolarlık kredi dilimini serbest bırakacağı kaydediliyor.

   
 
       
   
MSNBC News Deppler: Seçim ortamında da program sürer
MSNBC News IMF, bankacılıkta ısrarlı
MSNBC News Hükümet'ten IMF'ye mektup
MSNBC News IMF: Önemli olan programın devamı
MSNBC News Zirveden IMF'ye taahüt çıktı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Halen uygulanmaya devam eden 3 yıllık ekonomi programına IMF’nin verdiği 16.5 milyar dolarlık kredi, IMF’nin gözden geçirme çalışmaları sonrasında hazırlanan ek niyet mektuplarının onayı ile kullanıma açılıyor.
       Ekonomik programın ilk imzasında kredinin büyük bölümünü oluşturan toplam 9 milyar dolarlık kredi serbest bırakılmıştı. Üç gözden geçirme sonrasında da 1.1’er milyar dolarlık kredi dilimleri serbest bırakıldı.
       Üçüncü gözden geçirme sonucu hazırlanan niyet mektubu IMF’ye gönderilmiş ve koalisyon liderleri de IMF’ye taahhütlerin arkasında olduklarına ilişkin bir mektup göndermişlerdi.
Niyet Mektubu’nun tam metni

       Seçim ortamına girilmesi nedeniyle IMF üçüncü gözden geçirmeye ilişkin ek niyet mektubuna yalnız bir önkoşul koydu. Bu koşul, Kamu Mali Yönetim ve Mali Kontrol Yasa tasarısının TBMM’ye de sunulmasıydı. Bu nedenle hükümet, hazırlanan bu tasarıyı geçtiğimiz Cuma günü Meclis’e gönderdi.
       Bu arada, Hazine Müsteşarlığı gönderilen kredi diliminin 12 Ağustos itibariyle hesaplara gireceğini açıkladı. Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, IMF Başkanı Horst Köhler’in İcra Direktörleri Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamaya yer verilerek, Köhler’in yakın zamanlarda piyasalarda meydana gelen gelişmelerin, programın sıkı bir şekilde uygulanmasının ve başarıya ulaşmasının önemini ortaya koyduğunu ifade ettiği kaydedildi.
       
LİDERLERDEN MEKTUP
       Diğer yandan, hükümeti oluşturan partilerin liderleri, IMF’ye gönderilen Niyet Mektubu’nun ardından, IMF Başkanı Horst Köhler’e gönderdikleri mektupta, hükümetin, tüm program politika ve taahhütlerini yerine getirmekte kararlı olduğunu bildirdiler.
       31 Temmuz 2002’de IMF Başkanı Köhler’e gönderilen, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ile Mesut Yılmaz’ın imzalarını taşıyan mektupta şöyle denildi:
       “Türkiye Büyük Millet Meclisi Kasım ayı başında erken seçimlere gitme kararı almıştır. Erken seçimlerden sonra yeni hükümet kurulana kadar hükümet işbaşında kalacaktır. Taahhütlerimizi yerine getirmenin ve ekonomik programın devamının hayati önemi bilinmektedir. Hükümet bu niyet mektubunda yer aldığı üzere tüm program politika ve taahhütlerini yerine getirmekte kararlıdır.
       Uluslararası çevrelerin bize göstermiş oldukları süregelen destek takdirle karşılanmakta olup programın üçüncü gözden geçirmesinin IMF İcra Direktörleri Kurulu tarafından olumlu değerlendirilmesini beklemekteyiz.”
       
KÖHLER’DEN REFORMLARA ÖVGÜ
       Diğer yandan, Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Horst Köhler, Türkiye’nin ekonomik durumunu değerlendirirken, şimdiye kadar gerçekleştirilen reformları överek, ağırlıklı olarak 2003 yılında da reformların devam etmesini istedi.
       Köhler, kredinin onayı ardından yayınladığı açıklamada, “Türk hükümetinin ekonomik programın uygulanmasına gösterdiği sağlam ve sürekli destek övgüye değer. Bu durum, yılın ilk bölümünde umut verici hale dönüştü. Ekonomik faaliyette belirgin düzelme, enflasyonda keskin bir düşüş ve ödemeler dengesi performansında da görüldü. Nisan ayı boyunca yerel ve dış borçlanmada faiz oranlarındaki düşüş de buna yardım etti ve hükümetin borç durumunun düzelmesine katkıda bulundu” dedi.
       Köhler açıklamasında, “buna karşın son siyasi belirsizlik yerel finansal piyasaları rahatsız etti ve faiz oranlarında önemli bir yükselmeye yol açtı. Meclisin seçimleri 3 Kasım tarihinde yapma kararı, bu belirsizliği giderirken ve finans piyasası koşullarında bir ölçüde rahatlama sağlarken, hükümetin programı mümkün olan en ileri derecede uygulaması temel önem taşıyacak. Bu çerçevede, koalisyon ortaklarının, programı uygulamaya tam destek vermeleri, siyasi partiler ve özel sektör arasında bu durum, programın devam etmesine yönelik desteğin kanıtı olarak memnuniyetle karşılandı. Bu gelişmeler, programın güçlü biçimde sahiplenilmesini ifade ediyor ve siyasi belirsizlik bir kez çözüldükten sonra faiz oranlarının hızla düşmesi için ivme sağlıyor” ifadelerini kullandı.
       Horst Köhler, Türk hükümetinin etkili mali kısıtlamalarının, uzun dönemli borç sürdürülebilirliğini ve ekonomi politikalarının güvenilirliğini güçlendirdiğini ve hükümetin borç durumunun yönetilebilir ve şoklara karşı dayanıklı olmasını getirdiğini de kaydetti.
       
DÜNYA BANKASI’NDAN KREDİ
       IMF’nin onayının ardından Dünya Bankası kamu sektörü mali uyum kredisinin ikinci dilimini ele alarak karara bağlayacak. 1 milyar 350 milyon dolarlık kamu sektörü uyum kredisinin üç dilimde kullandırılmasını kararlaştıran Dünya Bankası, kredinin ilk dilimini de kullanıma açmıştı.
       Kredi diliminin serbest bırakılması da, IMF’nin 1.1 milyar dolarlık krediyi onaylaması için aynı koşulları taşıyor.
       Söz konusu kredinin 550 milyon dolarlık bölümü 5 yıl geri ödemesiz, toplam 15 yıl, 800 milyon dolarlık bölümü ise 3 yıl geri ödemesiz, toplam 5 yıl vadeli olacak.
       Kamu sektörü Mali Uyum Kredisi, bankacılık sektörünün güçlendirilmesinin yanı sıra kamu harcamalarının ve yatırım programının rasyonelleştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları