Home page
Haber Menüsü



 
 
İhracat Temmuz’da yüzde 29.3 arttı  
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ihracat Temmuz’da yüzde 29.3 artışla 3.1 milyar dolara çıktı. İhracat yılın ilk yedi ayında yüzde 9.1 artışla 19.3 milyar dolara yükseldi.  
   
İstanbul/Ankara
AA
 
    1 Ağustos—   Türkiye’nin Temmuz ayı ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29.3 artışla 3 milyar 155 milyon 382 bin dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı verilere göre, yılın ilk 7 ayında ise ihracat yüzde 9.1 büyüyerek 19 milyar 287 milyon 740 bin dolar olarak gerçekleşti.  

   
 
       
   
MSNBC News TİM: Güçlü Euro ihracatı canlandırır
MSNBC News Toskay: İhracatta hedef aşılacak
MSNBC News Mayıs ihracatı en yüksek ikinci
MSNBC News Toskay: İhracat 19 milyar $'a ulaştı
MSNBC News Ecevit: İhracata tam destek verilecek
MSNBC News Koç ihracatta rakip tanımıyor
MSNBC News Beyaz eşya sektörü ihracata çalışıyor
MSNBC News Haziran ihracatı 2.52 milyar dolar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Temmuz ayı sonu itibariyle 1 yıllık ihracat tutarı, yüzde 11.7 artışla 32 milyar 659 milyon 906 bin dolar oldu.
       Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Avrupa Birliği ülkelerinin ortak birimi Euro’nun dolar karşısında hızla değer kazanması, ülke ihracatına doping etkisi yaptı.
       
SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI ARTTI
       Sanayi ürünleri ihracatı Temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 35.9 arttı. Temmuz ayları itibariyle, sanayi ürünleri ihracatı 2 milyar 43 milyon 800 bin dolardan, 2 milyar 776 bin 511 dolara yükseldi.
       Artış tekstil ve hammaddelerinde yüzde 17.4, deri ve deri mamullerinde yüzde 30.6, halıda yüzde 21.6 olurken, kimyevi maddeler ve mamullerindeki artış yüzde 47.6 olarak belirlendi.
       İhracatın lokomotifi olan hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 41.9 artışla 895 milyon 155 bin dolar olurken, taşıt araçları ve yan sanayii ihracatı yüzde 32.6 artışla 429 bin 198 dolara yükseldi. Elektrik, elektronik ve makina ihracatı yüzde 55.6, demir ve demirdışı metaller yüzde 26.0, çimento ve toprak ürünleri yüzde 11.7 arttı.
       Maden ve metaller ihracatı yüzde 19.8 yükseliş kaydederken, tarım ürünleri ihracatı ortalama yüzde 8.2 geriledi.
       Bitkisel ürünler ihracatı içinde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 21.0, kuru meyve ve mamulleri yüzde 7.9, fındık ve mamulleri yüzde 16.0, zeytin ve zeytinyağı ise yüzde 92.6, tütün yüzde 48.6 kayba uğradı. Ancak, kesme çiçek ihracatı yüzde 30.9, yaş meyve ve sebze yüzde 24.9, meyve sebze ürünleri ise yüzde 10.0 arttı.
       
TOSKAY: REKOR ARTIŞ GÖZLENDİ
       Devlet Bakanı Tunca Toskay da, ihracat rakamlarını değerlendirirken; “Gerçekleşen 3 milyar 155 milyon dolarlık ihracat, şimdiye kadar ulaşılan en yüksek aylık rakam. Bu yıl ihracatın, 32 milyar dolarlık hedefi aşarak, 34 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor” dedi.
       Toskay, yedi aylık dönemde ihracatın yüzde 86‘sını oluşturan sanayi ürünleri ihracatının yüzde 12.2 artarak 16 milyar 665 milyon dolara ulaştığını belirten Bakan Toskay, bitkisel ürünler hariç hemen tüm sektörlerde yüksek oranlı artışlar yaşandığını açıkladı.
       Elektrik-elektronik ve makina ihracatında yüzde 23.4, hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında yüzde 17.9, çimento ve toprak ürünlerinde yüzde 13.8, taşıt araçları ve yan sanayiinde yüzde 11.2, kimyevi maddeler ve mamüllerinde yüzde 14 artış belirlendiğini kaydeden Toskay, ihracatçılar ile kamu kurum ve kuruluşlarının koordineli ve başarılı çalışmalarının sürmesi halinde, bu yıl itibariyle 32 milyar dolar öngörülen ihracat hedefinin aşılarak, 34 milyar dolara ulaşılabileceğinin tahmin edildiğini de kaydetti.
       
SATICI: RAKAMLAR ÜMİT VERİYOR
       İhracat verilerini değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da, “İçine düştüğümüz iç borç ve dış borç sarmalından çıkmak için planlar yapan ülkemiz ekonomisine adeta bir ışık yakan Temmuz ayı ihracatı gerçek anlamda ümit vermiştir” dedi.
        Satıcı, Ocak-Temmuz dönemi dikkate alındığında geçen yılın aynı dönemine göre ABD Doları cinsinden yüzde 9,1’lik artışın ateşleyicilerinin sırasıyla, sanayi ve madencilik olduğunu, tarım sektörünün ihracatı ile ilgili olumsuz seyrin devam ettiğini kaydetti.
       Satıcı, Euro’nun Haziran ve Temmuz ayında Amerikan Dolarına karşı hızla değer kazanması ve Türk Lirası cinsinden kurların hızlı seyrinin nominal anlamdaki ihracat artışını yaratan en önemli dışsal etkiler olduğunu bildirdi.
       Satıcı, IMF ve Maliye Bakanlığı’nın öngördüğünden daha yüksek bir hızla artan ihracat nedeniyle KDV iadelerinin yavaşlatılacağına yönelik haberlerin endişe yarattığını da kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları