Home page
Haber Menüsü


BDDK Başkanı Engin Akçakoca
 
Akçakoca: Sorunlu alacak 8.5 milyar $
 
BDDK Başkanı Akçakoca, bankacılık sektöründeki sorunlu alacakların 8.5 milyar dolar olduğunu belirterek, varlık yönetim şirketinin faydalı olacağını kaydetti.
 
İstanbul
CNBC-E
 
26 Temmuz—  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Engin Akçakoca, bankacılık sektöründeki sorunlu alacakların temerrüt faizi ile birlikte 8.5 milyar dolar olduğunu belirterek, varlık yönetim şirketinin birçok açıdan faydalı olacağını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Akçakoca: Gerekiyorsa birleşin
MSNBC News Akçakoca: Birleşmelerin önemi artıyor
MSNBC News BDDK: Reytingcilerin değerlendirmesi eksik
MSNBC News Vakıfbank: BDDK ataması olmadı
MSNBC News BDDK: Pamukbank'ın zararı 4 katrilyon lira
MSNBC News BDDK: YKB Fon'a devredilmedi
MSNBC News BDDK: Sermaye açığı 224 trilyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Akçakoca, kurulacak olan şirketin başarılı olmak için ya yüzde 100 özel, ya da yüzde 100 kamu sermayesine ihtiyaç olduğunu belirterek; “Biz kamudan yanayız ama yasa Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na en fazla yüzde 20 iştirak hakkı tanıyor. Geri kalan yüzde 80’i özel sektörden bulmaya çalışacağız” dedi.
       Aktif yönetim şirketinin kurulmasının ardından bankaların mali olmayan iştiraklerini de bu şirketlere devredeceğini vurgulayan Akçakoca, bunun bankacılık sektörünü çok daha güçlü bir hale getireceğini söyledi.
       
AĞUSTOS’A KADAR ŞİRKET OLUŞACAK
       TMSF ve BDDK olarak kendi alacaklarıyla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini belirten Akçakoca, bankalardaki sorunlu alacaklar için, özel varlık yönetim şirketleri imkanları konusunu araştırdıklarını ve bunun için bir proje grubu oluşturduklarını söyledi. Engin Akçakoca, şunları kaydetti:
       “Biliyorsunuz yasa ile böyle şirketlere TMSF, varlığının yüzde 20 oranında ortak olabiliyor. Ancak tek bir şirket şartı yok. Birden fazla şirket oluşursa aynı oran onlar için de geçerli olur.
       Uluslararası tecrübelere baktık bu şirketlerin başarılı olması için ya yüzde 100 özel ya yüzde 100 kamu olması gerekiyor. Fakat nereden bakarsanız bakın kamu desteğini almış olan varlık yönetim şirketlerinin başarı oranı daha yüksek. Bizim amacımız ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte kurulacak varlık yönetim şirketlerinin önündeki engelleri kaldırmak, faaliyetlerini kolaylaştırmak, rahat çalışma imkanı ve ortamını sağlayabilmektir. Bununla ilgili yönetmelik çalışmamız var. Gelecek ay çıkartmayı düşünüyoruz. Ağustos ayına kadar böyle bir şirketin oluşmasını sonuçlandırmak, eğer yüzde 80 ortağı da bulabilirsek, katılımcıyı da bulabilirsek bu şirketi kurup piyasaya çıkartmayı amaçlıyoruz.”
       
MALEZYA MODELİ TARTIŞILDI
       BDDK tarafından düzenlenen panelde, Malezya modeli de tartışıldı. Malezya Varlık Yönetim Şirketi (Danaharta) Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Abdül Hamidy Hafız, “70 olan banka sayısı konsolidasyon sonucunda, 10’a düşürüldü, bankalar varlık yönetim şirketine tahsili gecikmiş alacaklarını sattı” dedi.
       Bankacılık sektöründeki krizi önlemeye çalışmak için üçlü yaklaşım benimsediklerini anlatan Hafız, büyük şirketler için yeniden sermayelendirme şirketinin (DANAMODAL) geliştirildiğini, bunun banka sermayesindeki erozyonu önlemeyi amaçladığını kaydetti. Banka sayısının konsolidasyon sonucunda 10’a düşürüldüğünü belirten Hafız, bankaların DANAHARTA’ya tahsili gecikmiş alacaklarını sattıklarını söyledi.
       DANAHARTA çözüme yönelik çalışırken, DANAMODAL’ın banka hisse sahiplerine yardımcı olmak amacıyla kurulduğunu belirten Hafız, hiçbir bankayı kredilerini satmaya zorlamadıklarını bildirdi.
       Abdul Hamıdy Hafız, bugün dünyada üç varlık yönetim şirketi bulunduğunu anlatırken de, şunları kaydetti: “Birincisi hızlı çalışan şirkettir. İkincisi depo kurumu şeklinde görev yapar. DANAHARTA bunların arasındaki modeli seçti, (Biz bu kredileri alıp, onları yönetip sonra satmak istiyoruz) dedi.” Gerçek bir varlık yönetim şirketi olarak çalıştıklarını, tüm bankalardan tahsili gecikmiş kredileri satın aldıklarını, sadece kredi satın alıp tutmadıklarını, bu kredileri sattıklarını da belirten Hafız, “Hız çok önemli, vakit nakittir. Gecikilirse zorun çözülemez hale gelir. Güveni de geciktirirsiniz” dedi. Hafız, DANAHARTA’yı üç ayda hayata geçirdiklerini, 9 ayda 12-13 milyar dolarlık bir miktar satın aldıklarını ve bu kredinin yönetimini yaptıklarını bildirdi.
       
TAHSİLİ GECİKEN ALACAKLAR BÜYÜK SORUN
       Dünya Bankası Program Yöneticisi Ruth Neyens de tahsili gecikmiş alacakların birçok ülkede sorun haline geldiğini, Türkiye ve Latin Amerika’da da aynı deneyimlerin yaşandığını belirtti.
       Neyens, etkin hükümet liderliği, zamanında zararın tanımlanması, yönetimde saydamlık, hesap verme, hukukun üstünlüğü, mevzuat ve özel sektör işbirliğiyle bu sorunların çözülebileceğina işaret etti.
       Devletin tek tek borçları yüklenmeye kalkmaması gerektiğini vurgulayan Neyens, devletin sadece gözetim ve denetim yapması ve özel sektörü teşvik edecek bir ortamın yaratılması gerektiğini belirtti. Piyasaların makroekonominin genel durumunun istikrarlı olduğuna inanması gerektiğini anlatan Neyens, özel sektörün bu işin içine daha fazla dahil edilmesinin önemini vurguladı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları