Home page
Haber Menüsü


Akçakoca: Birleşmelerin önemi artıyor
BDDK Başkanı Engin Akçakoca bankacılık sektörünün başarısının, gerçek karlılıkla doğru orantılı olacağını belirterek bankaların özkaynaklarının güçlendirilmesi gerektiğini ve bunun için birleşmelerin öneminin arttığını ifade etti.
İstanbul
CNBC-E
    19 Temmuz—  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, bundan sonra sektörün başarısının, karlılığı ile doğru orantılı olacağına inandıklarını belirterek, “hepimizin amacı bu sektörün karlılığını temin etmek olmalıdır” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Akçakoca'dan sermaye uyarısı
MSNBC News BDDK: Sermaye açığı 224 trilyon
MSNBC News BDDK: Bankalara sarı kart gösterilmedi
MSNBC News Akçakoca: Birleşmeler hızlanacak
MSNBC News BBDK'dan birleşmelere onay
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  BDDK tarafından düzenlenen “Bankacılık Sektörünün Yeniden Yapılandırılması Programı”nın tartışıldığı toplantının açılışında konuşan Akçakoca, bankacılık sektöründe maliyet etkinliğini artırıcı önlemlerin alınmasına yardımcı olduklarını söyledi.
       Engin Akçakoca, bankacılığın ciddi bir iş olduğunu ve gerçek özkaynak gerektirdiğini ifade ederek, “Özkaynak işi, yani devamlı elimizin cebimizde olması gerekiyor” dedi.
       
2 YIL SONRA RASYOLAR % 12’YE ÇIKACAK
       Yüzde 8 olan sermaye yeterlilik rasyosunun Türkiye için yeterli olmadığını vurgulayan ve bunun tüm dünyada 2 yıl sonra yüzde 12’ye çıkartılacağına işaret eden Akçakoca, şunları kaydetti:
Ocak: Kamu bankaları arpalık olmayacak
“Demek ki, o günde yüzde 12 bize yeterli olmayacak. Demek ki bizim özkaynak konumuz her zamankinden çok daha önemlidir. İnanıyoruz ki, bu sektörü güçlendirebilirsek güçlü bir ekonomik altyapıya kavuşmak için ciddi bir adım atmış oluruz. Güçlenmek hepimizin elinde. Sadece kurallar koyarak, güçlenmiyoruz, sadece özkaynak koyarsak da güçlenmiyoruz. Doğru işi, doğru zamanda, doğru bir şekilde yapmakla ancak güçlenebiliriz.”
       
BİRLEŞMELERİN ÖNEMİ ARTIYOR
       Sektörde birleşmelerin önemine de değinen Akçakoca, bundan sonra bu konunun çok daha önemli olduğuna dikkat çekmek istediğini ifade etti.
Özince: Riskler hala çok yüksek

       Akçakoca, “Bu rasyo, bu sene sonunda da, gelecek sene sonunda da önümüzde olacak. Güçlenmek istiyorsak, omuz omuza vermek gerekecek. Birleşme bu nedenle önemli” diye konuştu.
        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, bankacılık sektöründe grup içinde birleşme şartı bulunmadığını belirterek, “Grup dışından da biraraya gelip birleşme söz konusu olabilir” dedi. Akçakoca, bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması programının ele alındığı toplantıda sektördeki denetime ilişkin bir soru üzerine, BDDK’nın reformlarının ve denetiminin aynen devam edeceğini ifade etti.
        BDDK Başkanı, sektördeki birleşmelere ilişkin olarak
       “Birleşebilecek iki grup kaldı. Satın almalar ve evlilikler buna dahil mi?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Her türlü birleşme buna dahil. A B’yi, B A’yı satın alıp birleşir. İkisi hisse değişimi yapıp birleşir. Grup içinde birleşme şartı diye bir şey yok. Grup dışından da bir araya gelip birleşme söz konusu olabilir. Birleşerek güçleniyorsunuz. Güç önemli.”
       
Pamukbank kararı doğru
       BDDK Başkanı Engin Akçakoca, BDDK’nın Pamukbank’ın Fon’a devir kararının doğru olduğunu savundu. Akçakoca, “BDDK’nın bu konudaki kararı, matematik olarak da hukuk ve kanun olarak da, ekonomi ve Türkiye açısından da doğru” dedi.
       Toplantı sırasında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Akçakoca, bankaların özkaynak gereksinimlerine ilişkin bir soru üzerine bu gereksinimin hiçbir zaman bitmeyeceğini ifade ederek, sektörün makro dengeleri gözeterek parasal pozisyonlarını önemli boyutlara getireceğini kaydetti.
       Akçakoca, “BDDK’nın gözü, özkaynaklarda ve gerçek karlılıkta olacaktır” dedi.
       
ÇUKUROVA GRUBU’NUN BORÇLARI
       Çukurova Grubu’nun borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bir soruyu Akçakoca, şöyle yanıtladı:
       “Çukurova Grubu’nun geri ödemesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. İstanbul Yaklaşımı altında yapılacak çalışmalarda, bankasına göre peşin tahsilatın söz konusu olması ve 6 ay beklemesi şartı geçerli olacak.”
       Bankacılık sektörünün kredi vermesi konusunda BDDK tarafından yönlendirilip yönlendirilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de Akçakoca, şunları kaydetti:
       “Dünyada gidişatın o yönde olduğu bir ortam... Bizde eksiklik... Bu kadar kısa bir sürede böyle bir şeye ulaşabileceğimizi tahmin etmiyorum. İlk önce kredi alanlar arasında bir standardizasyon ve yeterli bir denetim ortamını sağlamak gerekiyor. Bu konuda bankalarımız arasında esasında haksızlıklar olduğuna inanıyorum. Yüzde 100 kuralına uygun olarak hareket edip, bilanço ve rakamlar esas alındığı takdirde yapılmaması gereken bir işin farklı bakış açısıyla yapıldığı da oluyor. Bu zaman içinde unutulacak. Eğitim işi. Bizim şu anda bankalara tavsiyemiz; kendi kredi değerlendirme ve rating sistemlerini geliştirmeleri. Yarın, öbür gün Türkiye’ye rating müessesesi geldiği takdirde hepimizin yararlanabileceği bir kaynakça da olacak. Dolayısıyla işin o şekilde yolunda giderse çözüleceğine inanıyoruz.”
       
“PAMUKBANK’IN FONA DEVRİ DOĞRU”
       Akçakoca, konuşmasında özkaynağın çok önemli olduğunu ifade ettiğinin hatırlatılması üzerine, sadece bankaların değil Türkiye’nin ihtiyacının özkaynak olduğunu, bu nedenle özkaynağı önemsediklerini söyledi. “Sıkıntısı olan banka var mı?” şeklindeki soruyu Akçakoca, “Sıkıntısı olan banka yok. Olsaydı zaten önlemi alınırdı” diye yanıtladı.
       Akçakoca, bugün basında çıkan Çukurova Grubu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet’in Pamukbank kararıyla ilgili olarak BDDK’yı Başbakan’a şikayet ettiği yönündeki haberin hatırlatılması üzerine, “Başbakan’ın takdiri... BDDK’nın bu konudaki kararı fevkalade doğru ve yerinde bir karar. Bu konudaki iddialar, iddia ve spekülasyondan ödeye gidemez” dedi.
        Akçakoca, “Pamukbank’ın devrine ilişkin olarak Ecevit’in Derviş hakkında soruşturma açtığı iddiası var. Bu size ulaştı mı?” sorusu üzerine, kendisinin konuyu dün bir ajansın web sayfasından öğrendiğini ifade ederek, “Bu kadarıyla biliyorum. Doğruysa da sayın Başbakanımızın takdiridir” dedi.
       Engin Akçakoca, “Çukurova Grubu firmalarının Pamukbank’a borçlarının tamamının zarar yazdırıldığı, buna karşılık verilen teminatların yeterli kalite ve tutarda olduğu halde dikkate alınmadığı doğru mu?” sorusunu da, “Çukurova firmalarının Pamukbank’ta olan risklerinin tamamına karşılık ayrıldığı, yeterli kalitede teminat sunulduğu yanlıştır” diye yanıtladı.
       Fon’a devredilen bankaların ekonomiye 20 milyar dolarlık yük getirdiği ve bunun tahsili konusunda nasıl bir yol izlendiğinin sorulması üzerine de Akçakoca, son devralınan banka hariç Fon’un el koyduğu bankalardan devralınan zararın o zamanki kurlarla 7.5 milyar dolar olduğunu kaydetti.
       Akçakoca, 20 milyar dolarlık hususun bu bankaların tasfiye şeklinin Fon’a devralınarak yapılmasından kaynaklandığını söyledi.
       
       BDDK Başkanı, Pamukbank’ın Fona devri sürecine ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:
       “İki tane eksi bir tane artının üzerine gelirse, bir tane eksi kalır. Bunu yapamazdık. Söz konusu olamazdı. Ama bunlar bu kadar senelik mevcudiyetleri boyunca bu işi daha evvelden yapmayı düşünselerdi -ki aynı sebeple yapamadılar- belki bu sorun bugüne bu büyüklükte gelmezdi.”
       “Siz birleşmeyi tavsiye ettiniz mi?” sorusunu ise Akçakoca, “Bizim tavsiyemizden öte kendileri de bu konuda düşünüyorlardı. Yani aklın yolu birdir. Dolayısıyla BDDK’nın bu konudaki kararı matematik olarak da hukuk ve kanun olarak da doğru, ekonomi ve Türkiye açısından da doğru” şeklinde yanıtladı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları