Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
 
Derviş: Daralma sürecinden çıkılıyor
 
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Derviş, ilk çeyrekteki göstergelerin olumlu gözlendiğini belirterek, yıl sonu itibariyle %3’lük büyümenin yakalanabileceğini öngördü.
 
Şile
AA
 
9 Haziran—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, ekonomik programın uygulanmasındaki kararlılığa ve orta vadeli ek dış kaynağa bağlı olarak bu yılın ilk çeyreğinde bekleyiş ve gerçekleşmelerde olumlu gelişmeler görüldüğünü söyledi. Derviş, yıl sonu itibariyle yüzde 3’lük büyüme hedefinin yakalanabileceğini öngördü. Derviş, Ekonomistler Platformu’nun, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin katkılarıyla düzenlediği “Ekonomi Politikaları Zirvesi”ne katılan Derviş, siyasetin siyasi gücü elinde tutan insanların kaynağı kendine aktarma mekanizması olmaması gerektiğini de söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Mevsimsellikten arındırılmış büyüme % 3.3
MSNBC News Derviş: Siyaseti bilmiyorum
MSNBC News Derviş: Yıl sonu enflasyon hedefi gerçekçi
MSNBC News Sabancı: Derviş siyasete girmeli
MSNBC News Derviş: Seçim felaket olmaz
MSNBC News Derviş: En büyük sorun istihdam
MSNBC News Derviş: %8 büyüme yakalanabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, ekonomik programın uygulanmasındaki kararlılığa ve orta vadeli ek dış kaynağa bağlı olarak bu yılın ilk çeyreğinde bekleyiş ve gerçekleşmelerde olumlu gelişmeler görüldüğünü söylerken; büyüme hedeflerinin yakalanabileceğini öngördü.
       Devlet Bakanı, bu yılın ilk çeyreğinde ise bekleyiş ve gerçekleşmelerde olumlu gelişmeler görüldüğünü ve talep ile üretimin artmakta olduğuna dair güçlü sinyaller bulunduğunu ifade etti. Bakan Derviş, bu alandaki gelişmeleri de şöyle sıraladı:
* Sanayi Üretimi: İlk üç ayın ortalaması, geçen yılın ilk üç aylık dönemine göre yüzde 3.5’lik artış göstermektedir. Ancak, rakamlar mevsimlik etkilerden arındırılıp, 2001 yılının son üç ayına oranlandığı zaman yüzde 11.8’lik bir artış görülmektedir. Ayrıca, bu yılın ilk 4 aylık ortalaması ile geçen yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında toplam sanayi üretimi yüzde 6.1 oranında artmıştır.
* Kapasite Kullanım Oranı: 2002’nin ilk dört ayında, 2001’in aynı dönemine göre yüzde 5.4 artmıştır.
* Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi, DİE İmalat Sanayi Aylık Eğilim Anketi, Öncü Ekonomik Göstergeler Analizi, dahilde ve ithalde alınan KDV tahsilatı gibi göstergeler de gelişmeye ilişkin olumlu sinyaller vermektedir. Ayrıca, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde, ağırlıklı olarak dış talep kaynaklı olmak üzere ilk üç ayda sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 40 oranında üretim artışı olmuştur. Bunun yanı sıra, ilk 4 ayda açılan firma sayısı, kapananın üzerinde olmuş ve açılan firma sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artmıştır.
* DİE Turizm İstatistiklerine bakıldığında ülkemize giriş yapan yabancı ziyaretçilerin sayısında 2002’nin ilk dört ayında yüzde 2.7’lik artış görülmüştür. Ayrıca, ödemeler dengesinin ilk üç aylık döneminde turizm gelirleri geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20 artmıştır.
       
BÜYÜME HAZİRAN SONU AÇIKLANACAK
       Devlet Bakanı Derviş, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSMH verisinin de DİE tarafından Haziran sonunda açıklanacağını belirtti. Derviş, yurtiçi üretim ve milli gelirin hangi yönde geliştiğini saptamak için çeşitli ölçme yöntemlerini bir arada kullanmanın gereğine de işaret etti.
       Göstergeler dikkate alındığında, kriz sonrasında ekonomide yaşanan daralma sürecinden çıkılmakta olduğunun görüldüğünü de kaydeden Bakan Derviş, açıklamasında daha sonra şu görüşlere yer verdi:
       “Milli gelir çok aşağı düşmüş bir düzeyden yukarıya doğru tırmanmaktadır. Ancak, 2002’nin ilk çeyreğine ilişkin rakamlar geçen yılın ilk döneminde görülen faaliyet düzeyini henüz aşmamış olabilecek, hatta yüzde 3 kadar altında kalabilecektir. Bu arada, geçen yıl yaşanan olumsuz iklim koşulları nedeniyle tarımsal üretimde görülen düşüşün bu yılın ilk 3 ayına sarkmış olduğu tahmin edilmektedir. Ancak Mart ayından itibaren büyüme başlamıştır ve başlayan büyüme süreci milli gelirin ve yurtiçi üretimin ikinci çeyrekten itibaren bir önceki yılın düzeylerini aşmasını sağlayacaktır. Tahminlerimize göre rakamlar mevsimsel etkilerden arındırıldığında 2001’in son dönemine göre GSMH’de yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 3’e yakın bir artışın sağlanabileceği ortaya çıkmaktadır. Sanayi sektörünün de bu dönemde yüzde 11 oranında artması beklenmektedir. GSYİH’de yani yurtiçi üretimde ise bu oranın yüzde 3.3 olacağı düşünülmektedir.”
       Derviş, bu çerçevede, yılın ilk 3 ayında görülen üretim seviyesi dikkate alındığında, muhafazakar bir tahminle ortalama 1’er puanlık bir büyüme sağlanması durumunda bile yüzde 3’lük yıl sonu hedefinin tutturulmasının mümkün olabileceğini belirtti.
       Orta dönemde büyümeyi verimlilik ve yatırım hacminin belirleyeceğini de ifade eden Derviş, bunun ise yasalaşan yapısal reformların tam sonuç verebilmesine olanak sağlayacağını ve ekonomideki iyi yönetim, eşgüdüm ve güven ortamı ile çok yakından ilgili olduğunu da belirtti.
       
GELİŞMEMİŞ ÜLKELERE GÖRE DURUM İYİ
       Derviş, “Türkiye’ye Gelecekten Bakmak ve Türkiye’nin Rekabet Gücü” konulu panelde yaptığı konuşmada, “Biz orta yerdeyiz. Birçok ülkeye oranla gelişmemiş ülkelere göre durum iyi diyebiliriz” şeklinde konuştu.
       Dünyada Türkiye’nin kendisini İtalya, İspanya, Macaristan ve Yunanistan ile kıyaslamak istediğini anlatan Derviş, “Orada tabii, maalesef bizim aleyhimize ciddi fark devam ediyor” dedi. Derviş, “Günlük konulara girmek istemediğini” yineleyerek, şunları kaydetti:
       “Ama bizim şu anda gerçekten önemli sorunlarımız var. Yatırım ortamı, makro ekonomik çerçeve büyük ölçüde çizildi. Büyük bir darbeden sonra çok zor bir dönem geçirdik, ama Türkiye iyi kötü makro ekonomik dengeleri yeniden oturtabildi. Borç sorunu devam ediyor. Bu durumu unutmamamız lazım. Ağır bir borç yükünü hala taşıyoruz, ama genelde ödemeler dengesinde fazla bir sorun yok.”
       
EŞGÜDÜMÜN SAĞLANMASI LAZIM
       Enflasyonun indiğini ve panik havasının yavaş yavaş kaybolmuş durumda olduğunu, yavaş da olsa bir büyüme ortamına girildiğini dile getiren Derviş, şöyle devam etti:
       “Nisan rakamları da bayağı iyi çıktı. Makro kaynak dengesi sağlanmış durumda, ama gerçek hızlı büyümenin, yani sürdürülebilir, o hepimizin özlediği büyüme ortamının oluşması tabii ki kurumların ve piyasaların çok daha düzgün bir şekilde işlemesine bağlı ve burada çok iş var. Eşgüdümün sağlanması lazım. Kararların, birtakım bürokratik teşkilatların çekişmeler sonucunda değil, gerçekten piyasayı en iyi şekilde nasıl destekleriz yaklaşımıyla oluşması lazım. İdeolojik düzeyde sanıyorum sorunların bir kısmını hallettik, ama hepsini değil hala. Yani ideolojik dediğim felsefi algılama.”
       
TÜRKİYE BAŞARILI OLMAK ZORUNDA
       Devlet Bakanı Derviş, ihracatçı denilen kişinin “Türkiye’nin gücünü dışarıya taşıyan insan” anlamına geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Bunu artık eski bürokratik kafalar bile, sanıyorum büyük ölçüde anlamış durumda. Ama belki tam anlamış değil daha. Türkiye, bu değişim sürecinde başarılı olmak zorunda.
       Fakat şu anda durumun da çok iyi olduğunu iddia edemem. Yani şu anda son derece parçalanmış bir yönetim, bence son derece kısır çekişmeler içinde olan bir bürokratik yapı ve bu yapıyı toparlayacak güçlü bir eşgüdüm de yok. Bu da maalesef böyle, başka türlü görmemiz mümkün değil. Ama sanıyorum önümüzdeki yıllarda, neyin yapılması gerektiği de bence belli oldu.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları