Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş: Seçim felaket olmaz
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye’de erken seçimi bir ekonomik dağılma ile eş tutmanın son derece hatalı olduğunu söyledi. Derviş, “Temel programdan sapma ihtimali çok zayıf” dedi.
Zafer Arapkirli/Londra
NTV-MSNBC
    29 Mayıs—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, erken seçimi bir ekonomik dağılmayla eş tutmanın hatalı olduğunu söyledi. “Seçim ne zaman olacaksa olacak ama ekonomiyi darmadağın edecekmiş gibi göstermek Türkiye’ye haksızlık olur” diyen Derviş, Türkiye’nin ekonomik programdan sapmasının çok zor olduğunu söyledi. Derviş, toplumun büyük kesiminin ekonomik programa destek verdiğini bildirdi.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: En büyük sorun istihdam
MSNBC News Derviş: %8 büyüme yakalanabilir
MSNBC News Derviş: Seçim felaket olmaz
MSNBC News Derviş: Yapısal önlemlerde adımlar hızlanmalı
MSNBC News Derviş: Artık Türkiye'de düzen değişti
MSNBC News Derviş: Seçim ekonomi için tehlike değil
MSNBC News Derviş: Üretim yapan haklı çıkacak
MSNBC News Derviş: Kur riski almamaya çalışın
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kemal Derviş, Londra’da finans kuruluşu Morgan Stanley’in düzenlediği bir toplantıda, yabancı yatırımcılara ekonominin durumuyla ilgili bir sunuş yaptı.


       Beraberinde Hazine Müsteşarı Faik Öztırak ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile birlikte ekonomik programın geldiği noktayı anlatan Kemal Derviş, toplantının ardından bir grup basın mensubunun sorularını yanıtladı. Derviş, Türk ekonomisine ilişkin taze rakamları aktardıklarını ve hem ekonomik hem de siyasal durumla ilgili soruları yanıtladıklarını belirtti.
       
“ECEVİT’İN SAĞLIĞINI SORDULAR”
       Bu arada Başbakan Ecevit’in sağlık sorunlarıyla ilgili bazı sorular da geldiğini kaydetti. Ekonominin son 16 ayda çok düzeldiğini ama en önemli olan şeyin programın rayına oturması olduğunu belirten Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı, “Türkiye bir demokrasi. Önümüzdeki yıllarda birçok şey olabilir. Ancak temel programdan sapma ihtimali çok zayıf. Çünkü bu programı kamuoyu önünde toplumun her kesiminin de çok büyük bir desteği var.
Live Vote is temporarily unavailable.

       
Ecevit: Erken seçim olmayacak
Türk yatırımcının da dışarıdan gelen kısa veya uzun vade yatırımcının da artık güveni var. Bence en önemli güvence bu” diye konuştu.
       
“ÜLKENİN PROGRAMI”
       Ekonomik programın, bir partinin değil ülkenin programı olduğunu bildiren Derviş, toplumun desteğini verdiğini anlattı.
       Devlet Bakanı Derviş, uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Fitch tarafından bu sabah Londra’da yapılan Türkiye konusundaki bir değerlendirmede “erken seçim felaket olmaz” şeklindeki yorumun hatırlatılması ve bu yorumun kendi demeçleriyle örtüştüğünün vurgulanması üzerine şu yanıtı verdi:
       “Seçim bir felaketse o zaman o ülkede ciddi bir sorun var demektir. Seçimi ekonomik dağılmayla eş tutmak son derece hatalı. Seçim ne zaman olursa olacak. Ama ekonomiyi darmadağın edecekmiş gibi göstermek Türkiye’ye haksızlıktır.”
       
DERVİŞ SOSYAL LİBERAL SENTEZİ ANLATTI
       Derviş, Londra temasları kapsamında, bir zamanlar öğrencisi olduğu London School of Economics’e (LSE) de giderek burada bir konferans verdi.
       Derviş konuşmasında, daha önce de Türkiye’de de telaffuz ettiği “Sosyal Liberal Sentez” kavramını, ya da siyasi çizgi tanımını sıkça kullandı. Dinleyicilerin büyük bir ilgi gösterdiği konferansta, geçen yüzyılda dünyanın ekonomik ve siyasal değişimini ayrıntılı biçimde analiz eden Kemal Derviş, özellikle sosyal liberal sentez olarak adlandırılan merkez sol politikaların başarısı ve başarısızlığının koşullarını da sıraladı.
       
Derviş: Siyaseti bilmiyorum
Avrupa Birliği’nin ve Türkiye’nin geleceğine de ayrıntılı biçimde değinen Derviş, Avrupa’nın önünde “Eski ulus devlet konsepti” ile “gönüllü katılıma dayalı ve ulus devleti tekrarlamayan, daha köktenci bir birliktelik” gibi iki seçenek olduğunu vurguladı. Derviş, Türkiye’nin de bu ikinci alternatife daha yatkın biçimde Avrupa’ya girebileceğini ve Türk halkının “hükümranlığını teslim etmeden, paylaşmaya gönüllü olabileceğini” de belirtti.
       
SİYASİ ÇİZGİSİNİN İPUÇLARINI VERDİ
       Derviş, “sosyal liberal sentez”in, görece daha varlıklı ülkelerde daha iyi hayata geçebildiğinin altını çizerek, ekonomiyi doğrultup refah düzeyini yükseltmenin öneminden söz etti.
       Derviş’in sözleri bitip sorulara geçildiğinde, “Türkiye’de bu siyasi çizgiyi bugüne kadar hangi siyasi hareketin temsil etme iddiasında olduğu” sorusu yöneltildi. Usta bir siyasetçi üslubu ile bu soruyu yanıtlayan Devlet Bakanı, “Demokratik Sol ve Özal hareketini buna örnek olarak gösterebileceğini” söylemekle yetindi.
       Ancak konuşmasının bir iki yerinde de kendisinin solda yeraldığını da açıkça vurguladı. Çok sayıda Türk ve İngiliz öğrenci ile akademisyenin izlediği konuşmanın tamamı, bazı izleyiciler tarafından “siyasete soyunan bir eski teknokratın, bir nevi ön-manifesto beyanı” olarak değerlendirildi.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları