Home page
Haber Menüsü


Mini vergi paketine onay
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, mini vergi paketini kabul etti. Tasarıyla, yılsonuna kadar getirilecek paranın şirket sermayesine eklenmesi halinde, kaynağı sorulmayacak.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
30 Mayıs— Mini vergi paketi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı, yıl sonuna kadar yurtdışından getirilen ya da daha önce kayıtlarda görülmeyen paranın şirket sermayesinde eklenmesi durumunda kaynağının sorulmamasını öngörüyor. Bakanlar Kurulu’na, kambiyo satış işlemlerindeki Banka ve Sigorta Muamele Vergisi’ni “sıfıra kadar” indirme yetkisi veriliyor. Tasarı, Kamu İhale Kanunu’ndaki eşik değerlerin indirilmesini de öngörüyor.

   
 
       
   
MSNBC News Mini vergi paketi tamam
MSNBC News Vergide kahraman memur ve işçi
MSNBC News Dolaylı vergi oranı yüzde 76'ya çıktı
MSNBC News İstanbul'da kurumlar vergisi rekortmeni Petrol Ofisi
MSNBC News Oral: Vergi tabanı genişleyecek
MSNBC News Cansızlar: Vergi %10'lara indirilmeli
MSNBC News Oral: Vergi affı sözkonusu değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tasarının sunuş konuşmasını yapan Maliye Bakanı Sümer Oral vergiye tabi gelirin yeniden tanımlanmasını öngören düzenlemenin Haziran’da meclis gündemine geleceğini açıkladı.
       TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarıya göre, borsa para piyasalarına yatırılan paralara ödenen faizler mevduat faizi sayılacak. Bu şekilde sağlanacak faiz gelirlerine uygulanacak stopaj vergileri aracı kurumlarca kesilerek ödenecek. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından bu gelirlere uygulanacak stopaj oranı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek.
       
KAYNAK SORULMAYACAK
       Tasarı, kurulmuş ya da kurulacak olan bir şirkete 31 Aralık 2002 tarihine kadar konulacak sermayenin kaynağının sorulmamasını öngörüyor. Başka bir anlatımla bu şekilde sermayeye eklenen para “Nereden buldun” uygulamasına tabi tutulmayacak. Bunun için bankalar dahil şirketlere yıl sonuna kadar süre tanınacak.
       Bu çerçevede yıl sonuna kadar yurt dışından gelen ya da daha önce kayıtlarda görülmeyen paranın sermayeye eklenmesi halinde bunların kaynağı sorulmayacak. Ayrıca, bu konulan para için herhangi bir vergi incelemesi yapılmayacak. Bu şekilde, ekonomik krizle birlikte yurtdışına çıkarılan paraların bir bölümünün yeniden Türkiye’ye döndürülmesi hedefleniyor.
       Tasarı, ayrıca Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) yurt dışı yatırımlarına ilişkin 2005 yılana kadar vergi muafiyeti getiriyor. Buna göre, TPAO’nin dış yatırımlarının finansmanı için kullandırdığı kaynakların değerlemesi nedeniyle kurum lehine oluşan kur farkı vergilendirilmeyecek.
       
BSMV’YE YENİ DÜZENLEME
       Tasarıyla Bakanlar Kurulu’nun banka ve sigorta muameleleri vergisi oranını (BSMV) belirleme yetkisi yeniden düzenleniyor. Bakanlar Kurulu, kambiyo satış işlemlerinde alınan banka ve sigorta vergisini “sıfıra kadar” indirebilecek. Bu şekilde, sektörde “Kambiyo gider vergisi” olarak nitelendirilen banka ve sigorta muameleleri vergisi alınması uygulamasından vazgeçilme olanağı getiriliyor.
       Yeni düzenlemeyle döviz piyasasının geliştirilmesini teşvik amacıyla vadeli sözleşmeler üzerinden damga vergisi alınması uygulaması da son bulacak. Böylece vadeli işlem piyasası kağıtları, damga vergisine tabi olmayacak. Foctoring kuruluşları damga vergisinden muaf tutulacak.
       Tasarı, ayrıca Gelirler Genel Müdürlüğü’nün işlevine uygun şekilde yapılandırılması için bir genel müdür yardımcısı ve bazı kadrolar verilmesini öngörüyor. Bu kapsamda Maliye Bakanlığı’nın taşra teşkilatı için tutulan 784 kişilik kadro merkez teşkilatına aktarılıyor.
       
İHALE KANUNU’NDA EŞİK DEĞERLER İNİYOR
       Tasarıya göre, Kamu İhale Kanunu ile belirlenen “eşik değerler” indirilerek, AB ve Dünya Ticaret Örgütü düzenlemelerine uyumlu hale getiriliyor. Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idarelerin mal veya hizmet alımlarında 300 milyar, kanun kapsamındaki diğer idarelerin mal veya hizmet alımlarında 500 milyar, idarelerin yapım işlerinde 11 trilyon lira eşik değer uygulanacak. Bu miktarlar uygulanmakta olan kanunda sırasıyla, 750 milyar, 1 trilyon ve 17.5 trilyon lira olarak öngörülüyor.
       İhale süreciyle ilgili şikayetler, Kamu İhale Kurulu’na yapılacak. Buradan bir karar çıktıktan sonra yargıya gidilebilecek. Kurum, yapılan şikayetleri 60 gün içinde sonuçlandıracak. İhalelerin ilan süreleri 21 günden 25 güne yükseltilecek. Kamu ihale sözleşmelerine, idarece öngörülmeyen durumlar nedeniyle işin sözleşme bedelinin üzerinde bir artışla tamamlanabilmesi için hüküm konulacak.
       
YARIM KALAN İŞTE YENİ İHALE
       İhaleden sonra işin gerçekleştirilmesi aşamasında idarenin öngörmediği durumların ortaya çıkması halinde, eğer iş, uygulama projesi yapılmış olanlar için bedelin yüzde 10’u, ön veya kesin proje ile yapılan işler için ise bedelin yüzde 20’si ile gerçekleşebilecek ise yeni ihale açılmayacak.
       Bakanlar Kurulu, Kamu İhale Üst Kurulu Başkan ve üyelerine ödenen temsil ve görev tazminatı tavan gösterge rakamlarını üç katına kadar artırmaya yetkili olacak. Tasarıya Komisyon’da eklenen bir madde ile Marmara ve Düzce depremlerinde zarar görenlerin, aynı yıla ait gelir ve kurumlar vergisi ile birlikte ödenmesi gereken diğer vergi, fon ve paylarının da terkin edilmesi benimsendi. Bina inşaatlarında uygulama projesini zorunlu kılıyor.
       Kabul edilen bir başka maddeye göre de ceza infaz kurumları, tutukevleri, iş yurtları kurumları, yetiştirme yurtları ve üretim yapan milli eğitim okulları ile kurumlarında tutuklu, hükümlü ile öğrenciler tarafından üretilen mal, malzeme ve hizmetler, bu kurum ve kuruluşlarca satın alınacak.
       Komisyon’un kabul ettiği bir başka önergeyle de müteahhitlik karnesinin satışı, kiralanması ve devredilmesi yasaklandı.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları