Home page
Haber Menüsü


SPK Başkanı Doğan Cansızlar
Cansızlar: Vergi %10’lara indirilmeli
SPK Başkanı Cansızlar, halka açık şirketlerde Kurumlar Vergisi’nin yüzde 10’lara indirilmesi gerektiğini söyledi. Cansızlar, mağdur yatırımcıların sayısının 280 bini bulduğunu da belirtti.
İstanbul
AA
    29 Nisan—  Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, mevcut vergi düzenlemelerinin halka açılmayı teşvik eden hükümler içermediğine dikkat çekerken, yüzde 30 olan kurumlar vergisi oranının, hisseleri Borsa’da işlem gören şirketler için yüzde 10’a çekilmesinin, halka açılmayı ve şirketlerin kurumsallaşmasını önemli ölçüde özendireceğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Büyüme önündeki engel ağır borç yükü
MSNBC News Cansızlar: Hisse senetleri sanal ortamda izlenecek
MSNBC News Cansızlar: 2002'de piyasalar iyi olacak
MSNBC News SPK'dan borsa yorumuna düzenleme
MSNBC News SPK: Banka bilançolarındaki gecikme geçici
MSNBC News Karlar olumlu sinyal veriyor
MSNBC News Bilanço yollamayanın sırası kapanacak
MSNBC News Belediye payı borsaları zorlayabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği tarafından İMKB’de düzenlenen “Sermaye Piyasası’nın Geliştirilmesinde Vergi Politikalarının Rolü” konulu panele katılan Cansızlar, halka açık şirket sayısı ve halka açıklık oranlarının düşük olduğuna işaret etti.
       
ŞİRKETLER DÜŞÜK ORANDA HALKA AÇILIYOR
       Cansızlar, şirket sahiplerinin şirket yönetimini kaybetmemek için ya halka açılmadıklarını ya da düşük oranda açıldıklarını kaydetti.
       500 büyük şirketten sadece 121’inin Borsa’da işlem gördüğünü ve hisse senetleri işlem gören 308 şirketten 20’sinin işlem sırasının kapalı olduğunu anlatan Cansızlar, kamunun aşırı borçlanma gereksinimi, enflasyon ve yüksek faiz nedeniyle özel sektör borçlanma senetleri piyasasının yok denecek seviyelere düştüğünü bildirdi.
       20 yılı aşkın süredir devam eden yüksek enflasyonist ortamın orta ve uzun vadeli yatırımları engellediğine ve gelir dağılımına bakıldığında bireysel tasarrufların istenilen düzeyde olmadığına değinen Cansızlar, kurumsal yatırımcıların Türkiye’de yeterince çeşitlenemediğini ve önemlerinin tam olarak anlaşılamadığını söyledi.
       Yatırımcı mağduriyeti konusunu da ele alan Cansızlar, mağdur durumda bulunan yatırımcı sayısının 280 bin civarında olduğunu ve bu rakamın 1 milyon 237 bin olan toplam hisse senedi yatırımcısının yüzde 23’üne denk geldiğini bildirdi.
       
VERGİ DÜZENLEMELERİ
       Cansızlar, ekonomideki olumlu sürecin hızlanması için sermaye piyasası araç ve kurumlarına yönelik düzenlemelerin önemine işaret ederek, vergi düzenlemelerinin yurtiçinde sermaye birikimini özendirici nitelik taşıması, birikimlerin yurtiçinde yatırıma yönlendirilmesini teşvik edici olması gerektiğini söyledi.
       Kısa vadeli spekülatif işlemlerin değil, uzun vadeli gerçek yatırımların teşvik edilmesi gerektiğine dikkati çeken Cansızlar, küçük birikimlerin sermaye piyasalarına yönelmesine engel olunmaması ve vergilendirmenin basit, adil ve eşit olması gerektiğini bildirdi.
       Cansızlar, “Şirketleri halka açılmayı özendirmek için yüzde 30 olan kurumlar vergisi oranının hisse senedi Borsa’da işlem gören şirketler için yüzde 10 olarak belirlenmesi, halka açılmayı ve şirketlerin kurumsallaşmasını önemli ölçüde özendirecektir” dedi.
       Bireysel emeklilik sistemine ilişkin önerilerde de bulunan Cansızlar, yatırım fonları için beyan muafiyet süresinin 2010 yılının sonuna kadar uzatılmasının yararlı olacağını kaydetti.
       Gelir amaçlı kamu borçlanma araçları fonuna vergi teşviği, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına KDV indirimi getirilmesi gerektiğini anlatan Cansızlar, “Ülkemizde kalkınmanın sürekleyicisi olan sermaye piyasalarımızın gelişmesi için, bu tür vergi teşviklerinin sağlanması zorunludur” dedi.
       Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Berberoğlu da, enflasyon ve yaşanan ekonomik krizlerin, vergi sistemini şeffaf ve adil olmaktan çıkardığını ve sistemin karmaşık bir yapıya dönüştüğünü söyledi.
       
İMKB, 20 MİLYAR $ SERMAYE YARATTI
       İMKB Başkanı Osman Birsen de, İMKB’nin 1 milyon 400 bin yatırımcıya sahip olduğunu ve kurulduğu günden bu yana 20 milyar dolar sermaye yarattığını söyledi. İMKB’nin gelişmekte olan piyasa borsaları arasında 4., tüm borsalar arasında ise 23. sırada olduğunu anlatan Birsen, azımsanmayacak bir noktada bulunduklarını, ancak bunların yeterli olmadığını söyledi.
       Vergi sisteminin gelir getirici özelliği dışında ekonomiyi geliştirme işlevine de önem verilmesi gerektiğini kaydeden Birsen, “Maalesef bu konuda başarılı olamadık” dedi.
       Türkiye’nin bu konudaki hataların düzeltilmesi noktasında olduğunu belirten Birsen, vergi düzenlemelerinin ekonomiye uyumlu hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
       
TOPRAK: YATIRIMCIYA GÜVEN AŞILANMALI
       Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Yusuf Ziya Toprak da, “Yeterli büyüklüğe erişememiş olan sermaye piyasamız doğal olarak kendisinden beklenen reel sektöre uzun vadede fon sağlama işlevini yerine getiremiyor” dedi.
       Toprak, önümüzdeki vergi reformu çalışmaları sırasında menkul kıymet piyasalarına ilişkin politikaların artık çok iyi belirlenmesi, mevzuata açık ve net bir şekilde dahil edilmesi, yatırımcıya güven aşılanması gerektiğini söyledi.
       Sermaye piyasası ve borsa hakkında negatif bakış açıların sergilenebildiğini ifade eden Toprak, sermaye piyasasına ilişkin herkesin üzerinde mutabık bulunduğu konunun, bu piyasanın Türkiye’nin sahip bulunduğu potansiyele göre yetersizliği olduğunu savundu.
       Toprak, “Büyük bir olasılıkla piyasaya olan negatif bakış açısı, bu piyasanın bilinen nedenlerle işlevini tam olarak yerine getirememesinin bir sonucu olarak karşınıza çıkmaktadır” dedi.
       Piyasadaki sorunları, özellikle yatırımcı haklarını ilgilendiren sakıncalı bazı uygulamaların daha da şiddetlendirdiği piyasaya olan genel güvensizlik, kurumsal yatırımcı eksikliği ve izlenen vergi politikalarının piyasayı geliştirici özelliklerden yoksunluğu şeklinde açıklayan Toprak, “Yeterli büyüklüğe erişememiş olan sermaye piyasamız doğal olarak kendisinden beklenen reel sektöre uzun vadede fon sağlama işlevini yerine getiremiyor” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları