Home page
Haber Menüsü


SPK’dan borsa yorumuna düzenleme
SPK, medyada yeralan borsa yorumu ve tavsiyelerini yatırım danışmanlığının istisnası olarak değerlendirirken; yatırımcıyı uyarıcı açıklama zorunluluğu getiriliyor.
Ankara
AA
14 Nisan— Sermaye Piyasası Kurulu, medyada yeralan borsa yorum ve tavsiyelerini yatırım danışmanlığı faaliyetinin istisnası kapsamında sayılmasını kararlaştırdı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırım danışmanlığı faaliyeti ve bu faaliyeti yapacak olan kişi ve kurumlarla, medya ve elektronik ortamda yapılan yorum ve tavsiyeleri yapacak kişi ve kurumların uygulayacakları esasları yeniden belirledi. Düzenleme uyarınca, yatırımcıyı uyarıcı açıklama zorunluluğu getirilecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  SPK’dan yapılan yazılı açıklamada, bu konuda bir tebliğ hazırlandığını belirtilerek, tebliğde yatırım danışmanlığının tanımı, yatırım danışmanlığı faaliyetinde bulunabilecek kurumlar, faaliyet alanları ve danışmanlık kapsamında sayılmayan hallerin sıralandığı kaydedildi.
       Açıklamada, SPK tarafından hazırlanan “Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslarla Medya ve Elektronik Ortamda Sunulan Yönlendirici Nitelikteki Yorum ve Tavsiyelerin Esasları Hakkında Tebliğ”, aracı kurumlar, basın yayın kurumları ile ilgili meslek kuruluşlarının tartışmasına açılarak ve tarafların görüşleri alınarak hazırlandığına dikkat çekildi.
       Tebliğe yatırım danışmanlığı faaliyeti, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin etmek suretiyle, müşterileri sermaye piyasası araçları ile bunları ihraç eden ortaklık ve kuruluşlar hakkında ve sermaye piyasası ile ilgili diğer konularda yönlendirici nitelikte yazılı veya sözlü yorum ve yatırım tavsiyelerinde bulunulması olarak tanımlanırken, bu faaliyetin Kurul’dan yetki belgesi almış aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar tarafından yürütüldüğüne dikkat çekildi. Tebliğde ayrıca yetki belgesine bağlı olarak yürütülmesi gereken yatırım danışmanlığı faaliyeti kapsamında sayılmayan haller ve şartlar da düzenlendi.
       
DANIŞMANLIĞIN İSTİSNASI
       Basın Konseyi, Ekonomi Muhabirleri Derneği ve Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun da görüşleri alınarak hazırlanan tebliğde basın ve yayına yetkili kuruluşlar tarafından sunulan yorum ve tavsiyeler dahil olmak üzere medya ve elektronik ortamda ye alan tavsiyeler yatırım danışmanlığı faaliyetinin istisnası kapsamında sayıldı.
       Bununla birlikte, tebliğ ile söz konusu yorum ve tavsiyelerin sunulması sırasında uygulanacak esaslar ile yatırımcılara sunulacak bilgilerde bulunması gereken asgari unsurlar da belirlendi. Buna göre tebliğ kapsamında sunulan yorum ve tavsiyeler özenle hazırlanacak ve objektif olacak. Halkı yanıltan ve aldatan bilgi ve tecrübe eksikliklerini istismar eden tarzda ifadelere yer verilemeyecek. Söz konusu yorum ve tavsiyelerde “en sağlam,”, “en iyi”, “en güvenilir” gibi sübjektif ve abartılı ifadelere yer verilemeyecek.
       Belli bir getirinin sağlanacağına dair herhangi bir vaat veya taahhütte bulunulamayacak ve kurulun faaliyet alanına giren sonuçlanmış ya da sonuçlanmamış konular hakkında yalan, yanlış, yanıltıcı ve mesnetsiz bilgi, haber ve yorum sunulamayacak. Sunulan yorum ve tavsiyeler güvenilir kaynak, rapor ve analizlerle desteklenecek. Tebliğ ile burada yer alan yorum ve tavsiyelerin, bunları yapanların kişisel görüşlerine dayandığı belirtilerek, yatırımcıya yönelik uyarıcı bir açıklamaya ver verilmesi zorunluluğu da getiriliyor.
       
UYARILAR NASIL YAPILACAK?
       Söz konusu uyarı notunun gazete, dergi ve diğer periyodik yayınlarda yer alması durumunda, yorum ve tavsiyelerle aynı yazı karakterinde ve punto büyüklüğünde olmak kaydıyla, uyarı notuna dikkat çekici bir şekilde tavsiyenin yer aldığı metnin sonunda yer verilecek.
       Bilgisayarla oluşturulan iletişim ağları vasıtasıyla sunulması durumunda, yorum ve tavsiyelerle aynı yazı karakterinde ve punto büyüklüğünde olmak kaydıyla, uyarı notunun yorum ve tavsiyelerin yer aldığı sayfanın görüntülenmesi öncesinde ve dikkat çekici bir şekilde görüntülenmesi zorunlu olacak.
       Ayrıca televizyon ve radyo gibi her türlü görsel ve işitsel kitle iletişim aracı vasıtasıyla sunulması durumunda, uyarı notunun radyoda programın başında ve sonunda bir defa okunması, televizyon ekranında ise uyarı metnine, rahatlıkla okunabilmesini teminen ekranın bütününü kapsayacak şekilde olmak kaydıyla, programın başında ve sonunda 30 saniye süreyle yer verilmesi, ayrıca program süresince okumayı güçleştirmeyecek biçimde akan bir bant olarak iki defa sunulması da zorunluluk kapsamına alınıyor.
       Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan tebliğde yayınlanması zorunluluk kapsamına alınan uyarı metni şöyle: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları