Home page
Haber Menüsü


Cansızlar: 2002’de piyasalar iyi olacak
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Cansızlar, 2002 yılından itibaren piyasalarda olumlu gelişmeler olacağını söyledi.
Ankara
AA
    23 Aralık—  Kamu borçlanma gereği yüksek ülkelerde sermaye piyasalarından istenen verimi tam almanın mümkün olmadığının altını çizen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, ancak istikrar programı ile alınan tedbirlerin olumlu sonuçlar vermeye başladığını ve 2002 yılından itibaren piyasalarda olumlu etkilerin görüleceğini umduğunu belirtti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  SPK Başkanı Cansızlar, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyelerine yönelik olarak düzenlediği bilgilendirme toplantısında, dünyada 1980’li yıllar öncesinde reel kesimin dolaylı olarak bankacılık kesimini kullanarak finansman sağladığını, 80’lerin ardından ise kendi faaliyetlerini sermaye piyasaları aracılığıyla finanse eder duruma geldiğini kaydetti.
       Türkiye’de ise arda arda çıkan ekonomik krizler nedeniyle bu piyasaların istenildiği gibi gelişmediğini anlatan Cansızlar, önümüzdeki yıl yatırımcılara yönelik azınlık hakları ve küçük yatırımcıları korumak amacıyla öngörülen bir oy kullanma sistemi olan “birikimli oy” gibi yapacak düzenlemeler bulunduğunu ifade etti.
       
VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON PİYASASI
       Cansızlar, Vadeli İşlemler Borsası’nın kuruluşu için de zemin hazırlandığını, esas sözleşmenin imzalanmasını beklediklerini belirtti.
       “Sanırım bu sene içerisinde Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası İzmir’de faaliyete geçmiş olacak” diyen Cansızlar, sermayenin tabana daha fazla yaygınlaşması için, İMKB, İstanbul Altın Borsası, Takasbank, bankalar ve TOBB gibi ortaklarla geniş bir platform oluşturduklarını kaydetti.
       Bu ortakların esas sözleşmeyi imzalayarak kendilerine faaliyet için 1 yıl içinde müracaatta bulunmalarını beklediklerini anlatan Cansızlar, “Biz görevimizi yaptık” diye konuştu.
       Yatırımcıları Koruma Fonu’nun devreye sokulduğunu ve Aracı Kuruluşlar Birliği’nin oluşturulduğunu söyleyen Cansızlar, Birliğin faaliyete geçtiğini, iyi bir meslek örgütü olma yönünde çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.
       
MUHASEBE STANDARTLARI KURULU
       Muhasebe Standartları Kurulu’na da değinen Cansızlar, bunun diğer üst kurullar gibi olmadığını, içinde Maliye ile Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları ile SPK ve TÜRMOB gibi kuruluşlardan temsilcilerin bulunacağını, sekreterya görevinin şimdilik SPK tarafından yürütüldüğünü kaydetti.
       Cansızlar, muhasebe konusunda Maliye Bakanlığı’nın ayrı, BDDK’nın ayrı, SPK’nın ayrı uygulama ve standartları bulunduğunu, uluslararası muhasebe standardının oluşması açısından bu kurulun önemli olduğunu ifade etti.
       
MERKEZİ KAYIT KURULUŞU
       Merkezi Kayıt Kuruluşunu kurduklarını ve Ocak ayından itibaren faaliyete geçeceğini belirten Cansızlar, bunun İcra İflas Kanunu’ndaki tasfiye hükümlerinin dışında, çok daha kolay ve kısa sürede, aracı kurumların tasfiyesi ile müşteri alacakları için prosedürü azaltan bir kuruluş olduğunu vurguladı.
       SPK Başkanı, bu kuruluşun aynı zamanda Yatırımcıları Koruma Fonu’nu da idare edeceğini açıklarken, artık kayıtların da sanal ortamda tutulacağını anlattı.
       Lisanslama ve sicil konusunda da bilgi veren Cansızlar, sermaye piyasasında faaliyet göstereceklerin lisanslanmasına zemin hazırlandığını belirtti.
       Borsa’daki şirketlerin bilançolarında bulunan gayrimenkullerin değerlemesinde görev alacak değerleme şirketlerine de değinen Cansızlar, bunların şirketlerin bilançolarında bulunan gayrimenkullerin değerlenmesinde ortaya çıkan sorunları ortadan kaldıracağını kaydetti.
       
ENFLASYON MUHASEBESİ
       Cansızlar, ortakların haklarının korunması ve kamuoyunun aydınlatılması için yaptıkları çalışmalar kapsamında, temettü dağıtımı ve konsolide mali tablolar ve enflasyon muhasebesinin de olduğunu kaydetti.
       Bu düzenlemenin mali tablo ve bilançoların uluslararası mukayese yapılabilirliği sağlayacağını anlatan Cansızlar, “İsmi her ne kadar enflasyon muhasebesi ise de bunun adına uluslararası muhasebe standardı demek lazım” diye konuştu.
       31 Aralık 2001 tarihli bilançolarda yayınlanmak üzere bunun yayınlandığını, Mart ayının sonuna kadar düzeltilmiş halde Borsa’ya gönderilmesi gerektiğini kaydeden Cansızlar, bunun Maliye Bakanlığı’nın vergi düzenlemelerine aykırı olmadığını kaydetti.
       Konsolide mali tabloların oldukça önemli olduğunu anlatan Cansızlar, daha önce bir holdingin bir çok şirketinden hangisi borsaya kote ise onun bilançolarının istendiği, şimdi ise biri bile kote olsa geriye kalanın da konsolide bilançolarının istendiğini, bunun örtülü kazanç aktarımını önlemeye yönelik olduğunu kaydetti.
       Uluslararası ilişkilere de değinen Cansızlar, SPK’nın Uluslararası Menkul Kıymetler Örgütü’nün üyesi olduğunu ve 110’a yakın üyeye sahip olan bu Örgüt’ün yıllık toplantısının 2002 yılında İstanbul’da düzenleneceğini açıkladı.
       Cansızlar, Vadeli Döviz İşlemleri Piyasasındaki vergi gibi bazı sorunların çözümü için bu hafta içinde Merkez Bankası ile biraraya gelerek bir toplantı düzenleneceğini de kaydetti. SPK Başkanı, 2002 yılından itibaren Borsa’ya kote olan şirketlerin genel kurularına SPK’dan bir uzmanı gözetmen olarak göndereceklerini açıklarken, yatırımcıyı bilgilendirme açısından TRT’de her hafta programlara katılacağını ve illerdeki yatırımcıları bilgilendirme toplantılarının devam edeceğini belirtti.
       
“BİR HİSSENİN İŞLEM SIRASINI 1 YIL KAPATARAK YATIRIMCIYI KORUYAMAZSINIZ”
       Cansızlar, Borsa’da bazı hisselerin işlem sırasının uzun süre kapalı kalmasının yatırımcıya fayda getirmediğini belirterek, “Bir hissenin işlem sırasını 1 yıl kapatarak yatırımcıyı koruyamazsınız” dedi. Cansızlar, manipülasyon ve insider trading (önceden bilgi alarak spekülasyon yapmak) konusunda, bununla ilgili ceza ve tedbirlerin bulunduğunu ve üzerinde yaklaşık 7 aydır uğraştıkları “erken uyarı sistemi” projeleri olduğunu açıkladı.
       Bu projenin bir sene içinde bitme noktasına gelebileceğini ifade eden Cansızlar, bununla elektronik ortamda tüm borsaların izlendiği bir platform oluşturulacağını anlattı. Anında müdahalenin borsaların kendi görevi olduğunun altını çizen Cansızlar, bunun ikinci bir izleme olacağını ve piyasa gözetim odasının oluşturulacağını kaydetti.
       
SPK TAŞINIYOR
       Cansızlar, bu çerçevede, kullanılan binanın bilgi altyapısındaki eksiklikler nedeniyle SPK’nın bir kısımının Bayındırlık Müdürlüğü’nün yanında bulunan ve İMKB tarafından satın alınan binaya taşınacağını, SPK binasının bir kısmının ise Enerji Üst Kurulu’na kiralanmasının planlandığını açıkladı.
        Buranın adının Disaster Center (felaket merkezi) olarak geçtiğini, burada yedeklemelerin yapılacağını anlatan Cansızlar, “Bütün çabamız hem uzaktan erişimi, hem de bilgi mükerrerliğine yol açmadan oluşacak veri tabanındaki bilgileri tüm birimlerin rahatlıkla kullanabileceği bir ortam yaratmak, bir de erken uyarı sistemi oluşturmak” dedi.
       İkili bilançolar konusunda da Cansızlar, Muhasebe Standartları Kurulu kurulduktan sonra bunun artık gündeme gelmeyeceğini belirtti.
       
ARACI KURULUŞLAR
       1994 krizinde bir çok aracı kuruluşun battığı şimdi ise böyle bir durumla karşılaşılmadığı hatırlatılarak, bunun nedeninin sorulması üzerine ise Cansızlar, aracı kurumların sermaye yeterlilik tablolarının her 15 günde alınarak yakın gözetim müessesesi oluşturulduğu anlattı ve bunların 1994 krizinden sonra duyarlı bir şeklide çalışmaya başladıklarını kaydetti
       Cansızlar, “Sermaye Piyasaları ve aracı kuruluşlar bu sınavı geçmiştir” dedi.
       
İŞLEM SIRASI KAPALI ŞİRKETLER
       Borsa’da işlem sırası kapalı şirketler konusundaki bir soru üzerine de Cansızlar, şu anda 29 şirketin işlem sırasının kapalı olduğunu, bunun üzerinde durduklarını kaydetti.
       Dünya uygulamalarına bakıldığında işlem sırası sürekli kapalı borsa olmadığının altını çizen Cansızlar, işlem sırası kapatılarak yatırımcı korunmaya çalışılırken, zarar verilmeye başlandığını vurguladı.
        SPK’nın görevinin bilgilendirme olduğunu hatırlatan Cansızlar, bir hissenin işlem sırasının 1-2 saat veya 1 gün kapatılabileceğini belirtti ve “1 yıl kapatarak yatırımcıyı koruyamazsınız” dedi.
       Bu konuda Borsa’nın yetkili olduğunu ve Kurul olarak bir tavsiye kararı aldıklarını söyleyen Cansızlar, bunların tahtasının uzun süre kapalı kalmaması gerektiğini ifade etti.
       Tahtası kapalı şirketlerinin kamuoyunun aydınlatılması için bir bilgi formu doldurup, bunu bağımsız denetimden geçirerek SPK’ya getirmesini istediklerini, ardından bunun borsaya bildirilerek, 5 iş günü öncesinden kamuoyuna duyurmak vasıtasıyla işlem görmeye başlaması gerektiğini vurguladı.
       Bu çerçevede de 10 şirketin bu formları gönderdiğini, diğerlerinin de göndermesi için şirketleri zorlayacaklarını anlatan Cansızlar, bunlar üzerinde yapılan incelemenin tamamlanmasının ardından Ocak ya da Şubat ayında Borsa’ya gönderileceğini kaydetti.
       
FON’A DEVREDİLEN BANKA HİSSESİ SAHİBİ KÜÇÜK TASARRUFÇULAR
       Küçük tasarruf sahiplerinin hisselerinin tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçmesi konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile bir görüş ayrılığı olup olmadığı yönündeki bir soruyu da Cansızlar, böyle bir şey oymadığını, bunun bir kanun meselesi olduğunu ve Bankalar Yasası’ndan kaynaklandığını şeklinde cevapladı.
       Bunun kanun meselesi olduğu için Meclis’in görevi olduğunun altını çizen Cansızlar, 1999 yılı Aralık ayında çıkan Bankalar Yasası’ndan önceki yasadaki hükümlerin muhafazasını ve küçük yatırımcının korunmasını istediklerini kaydetti.
       Öte yandan Cansızlar, bugün bir gazete yer alan ve getirilen düzenleme ile ekonomi muhabirlerine sınav zorunluluğu getirileceğine dair haberin yanlış olduğunu belirtti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları