Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
‘Büyüme ortamına dönüldü, rakamlar umut verici’
Devlet Bakanı Derviş, sanayi üretim verilerini olumlu bulurken, “Rakamlar umut verici” dedi. Derviş, 2001 yılı kayıplarının kısmen giderildiğini belirterek, enflasyon hedeflerinin yakalanabileceğini kaydetti.
Ankara
AA
    8 Mayıs—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Mart ayı sanayi üretiminin, “tahminlerin üzerinde” gerçekleşmiş olmasının umut verici olduğunu vurgularken, “asıl önemli ve anlamlı olan gelişme, mevsimsel değişikliklerin etkisinden arındırarak baktığımızda, bu yılın Ocak-Mart döneminde, 2001 yılının son çeyreğine göre sanayi üretiminde yüzde 10.2, imalat sanayiinde de yüzde 10.4 oranında artış var” dedi. Derviş, yaptığı değerlendirmede, Mart ayında, 2001 yılının aynı ayına göre toplam sanayi üretiminde yüzde 18.7, imalat sanayiinde ise yüzde 20.5 oranında artış kaydedildiğini hatırlattı.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Kur riski almamaya çalışın
MSNBC News Derviş: İnanmayan yerinde kalmasın
MSNBC News Derviş: %20 reel faizle yaşanamaz
MSNBC News Derviş, "yılın ekonomi bakanı"
MSNBC News Derviş: Büyüme önündeki engel ağır borç yükü
MSNBC News Derviş: Enflasyonu yenemezsek kriz olur
MSNBC News Derviş'ten G-7'nin planına tepki
MSNBC News Derviş: Reformlar geri dönülmez nitelikte
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Üç aylık verilere bakıldığında ise Ocak- Mart döneminde, yine 2001 yılının aynı dönemine göre sanayi üretimindeki artışın yüzde 3.5, imalat sanayiindeki artışın da yüzde 3.9 olduğuna işaret eden Derviş, “asıl önemli ve anlamlı olan gelişme, mevsimsel değişikliklerin etkisinden arındırarak baktığımızda, bu yılın Ocak-Mart döneminde, 2001 yılının son çeyreğine göre sanayi üretiminde yüzde 10.2, imalat sanayiinde de yüzde 10.4 oranında artış var” şeklinde konuştu.
       2000 Kasım ve 2001 Şubat krizlerinin olumsuz etkisiyle, 2001 yılında milli gelirin yüzde 9.4, yurtiçi üretimin ise yüzde 7.4 oranında küçüldüğünü anlatan Derviş, devamla şöyle dedi:
       “Gelinen noktada ise yeniden büyüme ortamına dönüldüğü görülüyor. Ancak, henüz elimizde 2002 yılının sadece ilk çeyreğine ilişkin üretim verileri var. Ayrıca Ocak- Mart dönemindeki, ondan önceki çeyreğe göre yüzde 10’luk büyüme, 2001 yılının kayıplarını kısmen gideriyor. Ancak, henüz bizi o kayıpların ötesine götürmüyor. Bunun için ikinci ve üçüncü çeyreğin sonuçlarını beklemek gerek.”
       
2002 BÜYÜME TAHMİNİNDE DEĞİŞİKLİK YOK
       Derviş, “Ekonomi yönetiminin 2002 yılı için büyüme tahmininde bir değişiklik var mı” şeklindeki soruyu yanıtlarken de, şöyle konuştu:
       “2002 yılı için yüzde 3’lük büyüme hedefinde herhangi bir değişiklik yok. Mart ayı sanayi üretiminin, tahminlerin üzerinde gerçekleşmiş olması umut verici. Ayrıca, 2001 yılındaki ekonomik daralmada önemli bir etken olan stoklardaki azalmanın (ki GSYİH’deki düşüşün yaklaşık yarısı stok azalmasından kaynaklanmıştı) da, bu yıl bir ölçüde bile olsa yerine konulacak olması, büyüme ortamına dönüşte olumlu etki yapacak. Ayrıca, yaz aylarında tarımsal üretim artışı beklentisi de katkı sağlayacak.”
       
ENFLASYON HEDEFİNDE DEĞİŞİKLİK YOK
       Devlet Bakanı Derviş, “2002 için yüzde 35’lik enflasyon hedefinde bir değişiklik olup olmadığına” ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:
        “2002 yılı için öngördüğümüz yüzde 35’lik enflasyon hedefinde de bir değişiklik yok. Mart’tan sonra Nisan’da da enflasyonda düşüş seyrinin sürmesi, yıl sonu hedefinin bir kez daha tutturulabilir olduğunu gösterdi. Nisan ayı ve 4 aylık enflasyon verileri, yaklaşık son 15 yıllık dönemin en düşük verileri olarak gerçekleşti. Tarımsal fiyatlarda yaz aylarında beklenen düşüşler de, hedefe ulaşmada destek olacak. Ayrıca, disiplinli maliye ve para politikalarından ödün verilmeyerek, öngörülen faiz dışı fazla hedefine ulaşılması, enflasyon hedeflerine ulaşmada en önemli belirleyici olacak. Bu da Bütçe Kanunu ile teminat altında.”
       
TEK HANELİ RAKAMLAR 2004’TE GÖRÜLECEK
       Derviş, “Enflasyonda tek haneli rakamlara ne zaman inileceğine” ilişkin soruya karşılık da, şu bilgileri verdi:
       “2002 yılında yüzde 35’lik enflasyon hedefinin tutturulması, 2003 yılında enflasyonun yüzde 20 civarına, belki de yüzde 15’e çekilebilmesinde önemli bir geçiş dönemi olacak. Böylece, 2004’ten itibaren enflasyonda tek haneli rakamlara inilmesi mümkün olabilecek. Bu hedefe yaklaşırken, enflasyona karşı mücadelenin giderek bütün toplumsal ve siyasal kesimlerin desteğini kazandığını tahmin ediyorum. Türkiye sık sık kriz yaratan yüksek enflasyondan çok çekti. Bu kötülüğe karşı, iktidar - muhalefet ayırımı yapmak doğru değil. Herkes enflasyonun yenilmesini istiyor. Bağımsız Merkez Bankamız da bu mücadelede başarının en güçlü teminatı.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları