| | | Öztrak, banka sermayelerinin yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç duyulduğu takdirde, Tasarruf Mevduatı siforta fonuna ikrazen kağıt vereceklerini vurguladı. Nakit ihtiyacı halinde ise, erken itfa olanağı bulunduğunu vurgulayan Öztrak, bunun büyük boyutlarda olmayacağını ifade etti.
Öztrak, Hazine garantili borçlarda konsolidasyona gidilmeyeceğini, cezai faizlerin yeniden yapılandırılmasının öngörüldüğünü de belirtti.
ÖZEL SEKTÖR YENİDEN YAPILANMALI
Öztrak, Türkiyenin sürdürülebilir büyümeyi yakalayabilmesi için, kamu kesiminde yapılan reformların yanısıra, özel kesimin de kendini yeniden yapılandırmasının şart olduğunu söyledi.
Öztrak, Aksi takdirde bunun maliyeti çok yüksek olur. Bu da sürdürülebilir büyümenin yakalanmasını geciktirir uyarısında bulundu.
Öztrak, özel sektörün yeniden yapılanmasında kamunun rolünün sübvansiyonlar ve vergi indirimi olmamaması gerektiğinin altını çizdi. Öztrak, özel bankalara yönelik yeniden yapılanma çalışmalarının hızla tamamlanması ve İstanbul Yaklaşımının işletilmesinin bu çerçevede büyük önem taşıdığını bildirdi.
Öztrak, risk unsurlarının azalmasıyla birlikte reel faizlerde ciddi bir düşüş beklediklerini de ifade etti.
BORÇLANMA LİMİTLERİ DEĞİŞTİRİLMEYECEK
Öztrak, yeni borçlanma yasasıyla birlikte toplam borçlanma limitlerinin, yıl içinde ek bütçe çıkarılsa bile, değiştirilmeyeceğini söyledi.
Öztrak, yeni yasanın şeffaflık ve mali disiplin getirdiğini belirterek, toplam borçlanma limitlerinin iç ve dış borçları birlikte kapsayacağını kaydetti.
Öztrak, vadesi gelmiş 7.7 katrilyon liralık hazine alacaklarının tahsili için uzlaşma kurulları oluşturulacağını dile getirdi.
Bundan sonra Hazinenin, senede bir kez Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna bilgi vereceğini belirten Öztrak, Çözüm, büyük ölçüde kamu harcamalarının kontrol altına alınmasından geçiyor diye konuştu. | |