Home page
Haber Menüsü


Öztrak: Yabancı sermayede hedef 6 milyar dolar
Hazine Müsteşarı Öztrak, idari engellerin kaldırılmasında kararlı olduklarını, 6 milyar dolar yabancı sermaye hedeflediklerini söyledi.
Ankara
CNBC-E
    10 Eylül—  Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, yerli ve yabancı yatırımların önündeki idari engellerin kaldırılması konusunda hükümetin kararlı olduğunu belirtirken, Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chibber, yabancı sermayenin yatırımlarına karşı güçlerin olabileceğini belirterek, “Bunları yanımıza çekmeliyiz” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News IFC: Enflasyon ve istikrarsızlık yatırıma engel
MSNBC News Hisarcıklıoğlu: Kredi faizleri düşsün
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dünya Bankası’nın yan kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) Hazine Müsteşarlığı’nın aktif katılımıyla Türkiye’deki yatırım ortamının değerlendirildiği rapor, Hazine Müsteşarlığı’nda açıklandı.
       Raporunun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Öztrak, idari engellerin tespiti sonucunda hazırlanacak eylem planına bütün kamu kurumlarının destek vereceğini söyledi.
       Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, geçen yıl gelişmekte olan ülkelere giden doğrudan yabancı yatırım tutarının 200 milyar dolar civarında olduğunu belirtirken, “Türkiye’nin Gayrisafi Milli Hasılası’na (GSMH) orantılı bir pay alması halinde, gelecek doğrudan yabancı yatırım rakamının 6 milyar dolara ulaşması gerekir” dedi.
       
İDARİ İŞLEMLER BÜYÜK ENGEL
       Öztrak konuşmasında yabancı sermaye yatırımlarının önem arzettiğini belirterek, 2000-2001 döneminde ortalama 2 milyar dolar yabancı sermaye girişi sağlandığını söyledi.
       Öztrak, konuşmasında , idari engellerin doğrudan yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesinde rekabet gücünün düşürdüğünü ortaya koyduğunu da vurguladı. Türkiye’de yabancı sermayeli şirket yöneticilerinin zamanının yüzde 20’sinin idari engellere ayırdıklarını, bu rakamın Doğu Avrupa’da yüzde 8, Latin Amerika’da ise yüzde 4 olduğunu belirten Öztrak, idari engellerin aynı zamanda yerli sermayenin yurt dışına kaçmasına neden olduğuna işaret etti.
       
CHIBBER: BÜROKRASİYE 6 AY
       Ajay Chibber da, Öztrak gibi yatırımcının yılın yarısını idare işlemlerle geçirdiğini söyledi. Geçen 25 yılda Türkiye’ye portföy yatırımlarının geldiğini ancak büyüme için doğrudan yatırıma ihtiyaç olduğunu belirtti.
       Chibber, yabancı sermayenin yatırımlarına karşı güçlerin olabileceğini belirterek, “Bunları yanımıza çekmeliyiz” dedi.
       Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chibber, Türkiye’de uygulanan ekonomik programın gelecek 10 yıl açısından önemli adımlar içerdiğini vurgularken, “Türkiye, yabancı sermaye çekebilme şansını yeniden yakalayabilir, Çünkü gümrük birliği anlaşması devam ediyor” dedi. Chibber, Türkiye’ye gelecek yabancı sermayenin, istihdam ve büyümeyi sağlayabileceğini de vurguladı.
       
GELECEK 10 YIL ÇOK ÖNEMLİ
       Chibber, Türk hükümetinin uyguladığı ekonomik programla uzun vadeli niyetini ortaya koyduğunu, IMF’nin de bunda önemli rol oynadığını söyledi. Uzun dönemde atılacak adımların önemine dikkat çeken Chibber, gelecek 10 yılda atılacak adımların çok önemli olduğunu söyledi.
       Chibber bu arada, yerli yatırımcıların da Türkiye’de aynı idari sorunlarla karşılaştıklarını hatırlattı. Türkiye’nin 1990’lı yıllarda yüksek tutarlarda borçlandığını anlatan Chibber, yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesinin önündeki engellerden birisinin, makro ekonomik istikrarsızlık ve idari engellerin olduğunu kaydetti.
       
TÜRKİYE - MEKSİKA KARŞILAŞTIRMASI
        Türkiye’nin 1994 yılında Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması imzaladığını hatırlatan Chibber, aynı dönemde Meksika’nın da Amerika ile Nafta Anlaşması imzaladığını, o dönemde Meksika’nın 500 milyon dolar dış ticaret açığının bulunduğunu, bugün ise 25 bin dolar dış ticaret fazlası bulunduğunu söyledi.
       Türkiye 1994 yılında Gümrük Birliği Anlaşması imzaladığında, Avrupalı yatırımcıların üssü olacağını ve istihdam yaratacağı beklentisi olduğuna işaret eden Chibber, Alman ve Fransız yatırımcıların belirli nedenlerle, Portekiz, İspanya ve Güney İtalya’ya yöneldiklerini kaydetti.
       Türkiye’nin bu dönemde şansını kaçırdığını, yatırımcıların Macaristan, Polonya’ya yöneldiğini vurgulayan Chibber, ancak Türkiye’nin bu şansı yeniden yakalayabileceğini, çünkü Gümrük Birliği Anlaşmasının devam ettiğini kaydetti.
       
DAHA NET ŞEYLER YAPILMALI
       Chibber, yabancı sermayenin çekilmesi açısından sadece yasal düzenlemelere odaklanmanın doğru olmadığını, daha net şeylerin yapılabileceğini ifade etti.
       Türkiye’nin 10 yıllık bir süreçte bir şeyler yapması için zamanlamanın önemine de işaret eden Chibber, yabancı sermaye çekebilmek açısından sadece hükümete değil diğer kuruluşlara da görevler düştüğünü ifade etti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları