Home page
Haber Menüsü


Merkez Bankası’ndan faiz indirimi
Merkez Bankası, Mart ayı enflasyon verilerinin beklenenden iyi gelmesi ardından, gecelik ve haftalık borçlanma faizi oranlarını düşürdü. Buna göre, gecelik faizler üç puanlık indirimle yüzde 58’e çekildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
8 Nisan— Merkez Bankası, gecelik ve haftalık borçlanma faizi oranlarını düşürdü. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, gecelik borçlanma faizi yüzde 54’den yüzde 51’e çekildi. Bir haftalık borçlanma faiz oranı yüzde 61’den yüzde 58’e çekilirken, borç verme faiz oranımız yüzde 61’den yüzde 58’e düşürüldü. Bankacılar, faiz indiriminin gerek miktar, gerekse zamanlama itibariyle sürpriz niteliğinde olduğunu belirttiler.

   
 
       
   
MSNBC News Merkez Bankası'ndan faiz indirimi
MSNBC News Merkez Bankası'ndan faiz sürprizi
MSNBC News Merkez Bankası, enflasyonda temkinli iyimser
MSNBC News Analiz: Faiz indirimi yenilerini getirecek mi?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ GÜÇLENDİ
       Merkez Bankası’ndan gelen açıklamada, enflasyonda belirginleşen düşme eğiliminin Mart ayında da sürdüğünü ifade ederken, tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 1,2, toptan eşya fiyatları (TEFE) ise yüzde 1,9 oranında arttığı kaydedildi.


       Tarım ve gıda fiyatlarının, Mart ayı enflasyonunun beklenenin önemli ölçüde altında kalmasını sağladığı kaydedilen açıklamada, uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarındaki yükselişin kamu fiyatlarını olumsuz etkilemesi ve hizmet grubu fiyatlarındaki katılığın sürmesi nedeni ile Şubat ayına kıyasla daha yüksek gerçekleştiği belirtildi.
       
YILLIK ENFLASYON TRENDİ %39.7
       Mevsimsellikten arındırılmış TÜFE ve TEFE’nin üç aylık hareketli ortalamalara göre yıllıklandırılması yoluyla hesaplanan yıllık enflasyon trendi geçtiğimiz aylarda gözlenen yavaşlama eğilimini Mart ayında da devam ettiği kaydedilen açıklamada; yıllık enflasyon trendi TEFE’de yüzde 39,7’ye, TÜFE’de ise yüzde 35,5’e gerilediği belirtildi.
       Yıllık enflasyon trendi, tarım dışı TEFE’de yüzde 19,5, gıda dışı TÜFE’de yüzde 43,7 olarak gerçekleşti.
       
İLERİYE YÖNELİK BEKLEYİŞLER
       Merkez Bankası’na göre, Mart ayı fiyat artışları, Şubat ayında belirginleşen enflasyondaki düşüş eğilimine hız kazandırdı. Şubat ayı enflasyonu açıklandıktan hemen sonraki anketlerden elde edilen sonuçlar, enflasyon beklentilerinin giderek yıl sonu hedefine doğru yaklaştığını gösteriyor. Beklentilerin altında gerçekleşen Mart ayı fiyat artışlarının, bu eğilimi daha da güçlendireceği tahmin ediliyor.
       Duyuruda, bugüne kadar olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de mevcut ekonomik programın kararlılıkla uygulanmasının, maliyet ve talep yönlü enflasyonist baskıları önleyeceği ve enflasyondaki düşüş eğiliminin hızlanmasına katkıda bulunacağı vurgulandı.
       Bu çerçevede, kamu ve özel kesimin enflasyon hedefi ile uyumlu fiyat ve gelirler politikaları izlemelerinin de üretim kaybına neden olmaksızın enflasyon hedefine ulaşılmasını sağlayacak temel unsur olacağı ifade edildi.
       Döviz kurundaki istikrarın sürmesinin ve kamu fiyat artışlarının hedeflenen enflasyon oranına uygun olarak seyretmeye devam etmesinin, üretim maliyetleri ve beklentileri olumlu etkileyeceği ve yıl sonu enflasyon hedefinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunacağı kaydedildi.
       
PETROL FİYATLARI RİSK NİTELİĞİNDE
       Duyuruda, “Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen, uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarındaki yükselişin sürmesi ve hizmet fiyatlarındaki katılığın devam etmesi risk unsurları olarak karşımıza çıkmaktadır” denildi.
       Ancak enflasyonda belirginleşen düşüş eğiliminin arkasındaki temel iktisadi nedenlerin, önümüzdeki dönemde de fiyat artışlarını iki yolla düşürmesinin beklendiği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:
       “Birincisi, iktisadi temellerdeki düzelmenin enflasyonu etkilemesi anında olmamakta, belli bir gecikmeyle bu düzelme fiyat artışlarına yansımaktadır. Dolayısıyla, bu gecikmeli etki nedeniyle enflasyondaki düşüş eğiliminin önümüzdeki aylarda da sürmesi beklenmektedir. İkinci ve daha önemli unsur, enflasyonu düşüş eğilimine sokan yürürlükteki iktisadi politikaların ödün verilmeden sürdürüleceği gerçeğidir. Bu iki unsurun etkisi dikkate alındığında, yukarıda değindiğimiz risklerin olumsuz etkilerinin giderileceği ve enflasyondaki düşüş eğiliminin süreceği tahmin edilmektedir.”
       
ÜSTAY: İNDİRİM BEKLENTİSİ SÜRÜYOR
       West LB Hazine Müdürü Burak Üstay, yaptığı değerlendirmede, faiz indiriminin beklentiler kapsamında olduğunu, ancak zamanlamanın öne alınmasıyla sürpriz yaşandığını belirtti.
       Üstay, “Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti’nin petrol fiyatlarıyla ilgili endişelerini aktarması sonrasında, faiz indirimi beklentileri daha ileriye atılmıştı. Hem büyüklük, hem zamanlama yönünden sürpriz olduğunu söyleyebiliriz. Piyasanın genel beklentileri kapsamında bir hareketti bu” dedi.
       Üstay, bono piyasasında faiz indirimi beklentisinin halen devam ettiğini söylerken; “Bu noktada petrol fiyatlarındaki seyir belirleyici olacak görünüyor. Ham petrol varil fiyatının 27 dolardan 25 dolara gerilemesi olumlu görünüyor. Bu konuda bir konsolidasyon, faiz indirimi hareketine destek verecektir” dedi.
       Üstay, Nisan ayı enflasyon verilerine yönelik olarak da, tüketici fiyatlarında sınırlı bir yükseliş gözlenebileceğini, bu harekette özellikle yeni giyim ürünlerinin yüksek fiyatlarla vitrine çıkmasının etkili olacağını söyledi. Üstay, sonraki aylarda bu etkinin kalkacağını belirtti.
       Üstay, döviz konusundaki değerlendirmesinde de, “Mevsimsel olarak arz fazlasının görüldüğü bir döneme giriyoruz. Merkez Bankası Mayıs ayında döviz alım ihalelerindeki miktarı yukarı çekerse, dövizde bir miktar hareketlilik görebiliriz. Onun dışında piyasada yatay hareketlilik devam edecektir” dedi.
       Koç Yatırım Hazine Müdürü Yiğit Arıkök de, faiz indiriminin enflasyon açıklanmasından bu yana beklendiğini belirtirken, zamanlamanın sürpriz olduğunu belirtti. Arıkök, “Üç puanlık faiz indirimi piyasa beklentileri kapsamında gerçekleşti. Ancak bu indirimin hafta ortasında gerçekleşmesini bekliyorduk” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları