Home page
Haber Menüsü


Merkez Bankası’ndan faiz sürprizi
Merkez Bankası gecelik borçlanma faizlerini yüzde 59’dan yüzde 57’ye çekti. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde gerek toptan eşya, gerekse tüketici fiyatlarındaki artışlarda belirgin bir iyileşme beklendiği ifade edildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
20 Şubat— Merkez Bankası, bankalararası piyasada gecelik borçlanma faiz oranlarını yüzde 59’dan yüzde 57’ye, 1 haftalık borçlanma faiz oranını yüzde 62’den yüzde 59’a düşürdü. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, iki hafta ve bir aylık vadelerde kotasyonlar kaldırıldı. Enflasyonla mücadele kapsamında, Şubat ayı enflasyon verileri sonrasında faiz indirimi kararını bekleyen uzmanlar, iki puanlık indiriminin deneme niteliği taşıdığını ifade ettiler.

   
 
       
   
MSNBC News Kahkonen: Enflasyon hedefi tutturulabilir
MSNBC News Özatay: Enflasyonda %35 görülebilir
MSNBC News Merkez Bankası, enflasyonda temkinli iyimser
MSNBC News Ocak enflasyonunu tarım yukarı çekti: TÜFE % 5.3, TEFE % 4.2
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Tüm haberler için tıklayın

       Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, enflasyonla mücadelede temel politika aracı niteliğindeki kısa vadeli faiz oranlarının düşürülmesinde, enflasyon oranlarındaki düşüş ve İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, özellikle de mali sektöre yönelik gerçekleştirilen anketlerde, ileriye dönük enflasyon beklentilerinde belirgin bir düşüş eğiliminin etkili olduğu kaydedildi.
       
FİYATLARDA İYİLEŞME BEKLENİYOR.
       Açıklamada, “Mevcut iç talep düzeyinin enflasyonist baskı yaratmadığı, döviz kurundaki hareketlerin enflasyondaki hareketleri belirlemede önemli bir rol oynadığı ve kötü hava koşullarının olumsuz etkilerinin geçici olduğu dikkate alındığında, önümüzdeki dönemde gerek toptan eşya, gerekse tüketici fiyatlarındaki artışlarda belirgin bir iyileşme beklenmektedir” denildi.
       Diğer yandan, Ocak ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin geçici verilerin olumlu bulunduğu kaydedilirken, performans kriteri olan para tabanı, 2002 yılının şimdiye kadar olan döneminde öngörüler kapsamında seyrettiği belirtildi.
       Açıklamada, şöyle denildi: “Yasası gereği nihai hedefi fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarına ilişkin kararlarını sadece ve sadece enflasyonun gelecekte alacağı eğilime bakarak almaktadır. Fiyat istikrarını sağlamaya yönelik politikalar kararlı bir biçimde uygulandığı sürece döviz kuru da iktisadi temeller ile uyumlu bir biçimde hareket edecek ve cari işlemler hesabımız sürdürülebilir büyüme açısından sorun teşkil etmeyecek bir düzeyde oluşacaktır. Şüphesiz ki böyle bir sonuca ulaşılması sadece Merkez Bankası politikaları ile değil, aynı zamanda mali disiplinin sağlanması ve yapısal reformların tavizsiz gerçekleştirilmesi ile mümkün olacaktır.”
       
UZMANLAR NE DİYORLAR?
       Ata Menkul Kıymetler Başekonomisti Altuğ Karamenderes, CNBC-e’ye yaptığı değerlendirmede, döviz kurundaki ucuzlamanın yarattığı rahatsızlığın ifadesi niteliğinde son günlerde gözlenen açıklamalar sonrası faiz kararı alındığını ifade ederken; “Faiz indirimi tamamıyla test niteliğinde. Psikolojik bir test olarak, yurtdışındaki yatırımcılara mesaj niteliği taşıyor. Etkisi sınırlı olacaktır” dedi.
       Karamenderes, Şubat ayında kamu sektörü firmaları başta olmak üzere fiyat artışı planlandığını öngörerek, “Şubat ayında özellikle çekirdek enflasyonda beklentilerin yakalanamaması sözkonusu olabilir. Üç aydan bu yana gerileyen çekirdek enflasyonda rakamlar tersine dönebilir” dedi.
       West LB Hazine Müdürü Burak Üstay, faiz indirimini değerlendirirken, “MB’nin kararı sürpriz değil, ancak biraz erken denilebilir. Merkez Bankası faiz indirimi sinyallerini Ocak ayı raporunda vermişti, aşağı doğru eğilimin güçlendiğine yönelik işaretler düşüşü getirdi” dedi.
       Üstay, Merkez Bankası’nın piyasadaki gelişmelere temkinli yaklaşacağını ifade ederken, Mart ve Nisan ayında da faiz indirimlerinin devam edebileceğini ifade etti. Üstay, indirim kararı sonrasında, “Merkez Bankası piyasadaki gelişmelere temkinli yaklaşacağını ifade ediyor. Bono piyasasında da artık yüzde 70-71 faizler yüksek örününüyor, faizlerin yüzde 65-70 düzeyine ineceğini öngörebiliriz” dedi.
       Koç Yatırım’dan Analist Yiğit Arıkök de, yaptığı değerlendirmede, piyasaların beklediği oranda yüksek bir faiz indirimi olmadığını ifade ederken, “Bayramdan sonra piyasalar tarafından faiz indirimi daha olumlu algılanacaktır” dedi.
       Arıkök, faiz indirimi kararının bayram öncesinde alınması kararının, piyasaların sakin bir değerlendirme yapabilmesine yönelik olduğunu da ifade etti.
       
   
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 9 aylık bilançoları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları