Home page
Haber Menüsü


Merkez Bankası, enflasyonda temkinli iyimser
Merkez Bankası, yayınladığı aylık raporda, gelecek dönemdeki enflasyon açısından temkinli bir iyimserliğe sahip olunduğunu açıkladı. Raporda, Ocak ayındaki yüzde 2.1’lik çekirdek enflasyonun düşük olduğu ve ekonomik temellere uygun olduğu kaydedildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
6 Şubat— Merkez Bankası, gelecek dönem enflasyonu açısından temkinli bir iyimserlik içinde olduklarını kaydetti. Merkez Bankası “Ocak Ayı Enflasyonu ve İleriye Yönelik Bekleyişler” raporunu yayınladı. Raporda, Türk Lirası’nda gerçekleşen nominal değerlenmenin, önümüzdeki dönemin enflasyon oranının düşük düzeylerde kalmasına önemli bir rol oynayacağına dikkat çekildi.

   
 
       
   
MSNBC News Merkez'den her ay enflasyon raporu
MSNBC News Ocak enflasyonunu tarım yukarı çekti: TÜFE % 5.3, TEFE % 4.2
MSNBC News JP Morgan, enflasyondan memnun, tahminini aşağı çekti
MSNBC News İş dünyası enflasyonda 2002 hedefinden umutsuz
MSNBC News DPT: Para politikası örtük enflasyon hedeflemesi getirecek
MSNBC News Enflasyon hedeflemesi Haziran sonrası
MSNBC News Enflasyonun düşeceğine inananlar arttı
MSNBC News Özatay: Enflasyon hedeflemesine son çeyrekte geçilecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Raporda, Ocak’ta yüzde 2.1 olan özel imalat sanayi fiyat artış hızının düşük olduğu ve iktisadi temellere uygun olduğu kaydedildi. Raporda ayrıca, İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, Aralık itibarıyla gelecek gelecek 12 aylık dönemde beklenen toptan eşya enflasyonu oranının yüzde 58.3 düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.
       Mali sektöre yönelik bir diğer anketin Ocak ayı sonuçlarına göre “gelecek 12 ayda beklenen tüketici enflasyonu” yüzde 45 düzeyinde olduğu kaydedilirken, iki haftada bir yapılan anketin son dört sonucunda enflasyonda ciddi bir düşüşe işaret edildiği belirtildi.
Özatay: Enflasyonda yüzde 35 görülebilir

       Raporda, Ekim ayından bu yana Türk Lirası’nda gerçekleşen nominal değerlenme önümüzdeki dönemin enflasyon oranının düşük düzeylerde kalmasında önemli etki yarattığı kaydedilirken, “Olumsuz hava koşullarının ve KDV ile ek taşıt alım vergisi oranlarının tekrar eski düzeylerine yükseltilmesinin yarattığı geçici etkiler ortadan kalktığında ve iç talep koşulları dikkate alındığında tüketici enflasyonundaki gelişmelerin de olumlu yönde olacağı” ifade edildi.
       
DÜŞÜŞ EĞİLİMİ GÜÇLENİYOR
       Raporun bekleyişler bölümünde, enflasyonnun belirleyen temel unsurlardaki ana eğilimin düşüşü güçlendireceği ifade edilerek, şöyle denildi:
       “2001 yılında sağlanan parasal disiplinin 2002 yılında da sürdürülmesi öngörülmüş ve para tabanı artış hızının nominal milli gelir artışı kadar olması hedeflenmiştir. İkincisi, 2001 yılında uluslararası tüm ölçütler açısından çok iddialı bir bütçe performansı gösterilmiş ve bu performansın 2002 yılında da gösterilmesi planlanmıştır. Üçüncüsü, döviz kurunda oluşan köpüğün Ekim 2001’de patlaması sonrasında Türk Lirası nominal olarak değer kazanmıştır. Uygulanan program çerçevesinde ve daha önce kamuoyuna da duyurulan biçimde döviz kurunda bundan sonra oluşacak eğilimin uzun dönem denge ile uyum içinde olması beklenmektedir. Kısacası, enflasyonu belirleyen temel unsurlarda son aylarda gözlenen ve yakın gelecekte de sürmesi beklenen ana eğilim enflasyonu radikal biçimde azaltıcı yöndedir.”
       
25 YILLIK ENFLASYON SÜRECİ
       Raporun, Türkiye’de oldukça yüksek bir enflasyon hüküm sürdüğü, bu yüksek enflasyonist sürecin çeyrek yüzyılı kapsadığı belirtildi. Raporda, şöyle denildi:
       “Dolayısıyla birinci özellik, Türkiye’de uzun süreli yüksek bir enflasyonun hüküm sürdüğüdür. İkinci özellik, enflasyon oranının bir ortalama etrafında fazla dalgalanmadan oynadığı dönemlerin varlığıdır. Üçüncüsü, enflasyon oranında hem yukarıya hem de aşağıya doğru keskin hareketler oluşabilmektedir. Uzunca bir süre yüksek enflasyon altında yaşayan, sık sık enflasyonla mücadele programları uygulanacağı sözü verilen, ancak bu programların bazen yarıda kesildiği ya da başarısız olduğu gerçeğini gören ekonomik birimler, kendilerini enflasyondan koruyacak mekanizmalar geliştirmektedir. Bu mekanizmalar, genellikle, gelecek dönemde gerçekleşmesi istenilen gelir artışlarının geçmiş enflasyon oranına endekslenmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Böylece geçmiş dönemin enflasyon oranı geleceğe taşınmaktadır.”
       “Potansiyel” yüksek enflasyon dengesinden söz etmenin mümkün olduğuna yer verilen raporda, buna neden olarak, bu tür ekonomilerin, mevcut enflasyon oranının potansiyel düzeyinin oldukça altında kalmasını sağlayan kamu açıklarının finansman biçiminin sürdürülebilirliğine son derece duyarlı bir hale gelmesi gösterildi.
       Raporda, “Bu tür ekonomiler krizlere karşı son derece duyarlı ekonomilerdir” denildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları