Home page
Haber Menüsü


İş dünyası enflasyonda 2002 hedefinden umutsuz
İSO Başkanı Küçük, Ocak ayındaki yüksek fiyat artışları, 2002 yılına ilişkin enflasyon beklentilerini oldukça zayıflatmış bulunmaktadır” derken, İTO Başkanı yıldırım, enflasyonun yılsonunda yüzde 60-70’leri bulacağını söyledi.
İstanbul
AA
4 Şubat— İş dünyası, Ocak ayında Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’nde (TEFE) yüzde 4.2, Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) ise yüzde 5.3 çıkan oranlardan sonra yılsonunda yüzde 35’lik hedefe ulaşılacağı yolundaki beklentide umudunu daha ilk aydan yitirmeye başladı.

   
 
       
   
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Ocak ayı enflasyon rakamları
MSNBC News JP Morgan, enflasyondan memnun, tahminini aşağı çekti
MSNBC News Ocak enflasyonunu tarım yukarı çekti: TÜFE % 5.3, TEFE % 4.2
MSNBC News Derviş: Krizi aştığımızı söyleyebiliriz
MSNBC News Sanayici elektrik fiyatından dertli
MSNBC News Akaryakıt fiyatlarına zam
MSNBC News Sebze fiyatları düşüşe geçti
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Ocak ayındaki yüksek fiyat artışlarının, 2002’ye ilişkin enflasyon beklentilerini zayıflattığını bildirdi.
       Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, İSO’nun Ocak ayı tahminlerine göre Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’nde (TEFE) yüzde 3.7, Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) ise yüzde 3.8’lik artış öngördüğünü hatırlatarak, imalat sanayi kesimindeki fiyat artışının sanayicinin tahmin ettiği düzeyde gerçekleştiğini kaydetti.
       TEFE’de yıllık bazdaki artışın yüzde 92’ye, TÜFE’de son bir yıldaki artışın da yüzde 73.2’ye ulaştığına dikkat çeken Küçük, kurlarda yaşanan gerilemenin TEFE’deki artışın daha da fazla olmasını engellediğinin düşünüldüğünü belirtti.
       Tanıl Küçük, beklentilerin üzerinde gerçekleşen TÜFE’deki artışın talep canlanmasından değil, kötü hava şartları ve kamunun enerji sektöründe uyguladığı yüksek fiyat politikasının ulaştırma hizmetlerine yansımasından kaynaklandığını ifade etti.
       Ocak ayında görülen yüksek fiyat artışının talepten kaynaklanmamasının, üretim tablosunda henüz bir hareketlenmenin başlamadığının işareti olduğunu vurgulayan Küçük, açıklamada şunları dile getirdi:
        “Ocak ayındaki yüksek fiyat artışları, 2002 yılına ilişkin enflasyon beklentilerini oldukça zayıflatmış bulunmaktadır. TEFE ve TÜFE’deki tablo, devletin enflasyonun iyileşme yönünde bir performans göstermesi için ilk önce enerji sektöründe uyguladığı fiyat politikasını en kısa zamanda gözden geçirmesini gerektirmektedir. Gelişmeler, 2002’nin Ocak ve Şubat aylarında, geçen yılın aynı aylarındaki fiyat artışlarının üzerinde yükseleceğine işaret etmekte ve fiyat artışlarındaki kırılmanın ancak Mart 2002’de başlayacağı öngörülmektedir.”
       
ENFLASYON VE BÜYÜME ENDİŞESİ
       İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, 2002 için TEFE’de hedeflenen enflasyon oranının yüzde 31, TÜFE’de ise yüzde 35 olduğunu hatırlatarak, “Ancak mevcut durum, maalesef reel sektörün 2002 yılı için tahmin ettiği yüzde 50-55’lik fiyat artışının geçerli olduğunu ifade etmektedir” dedi.
       Küçük, imalat sanayinin, ivedilikle önlemler alınmadığı takdirde hedef alınan enflasyonun aşılacağı, tüketici talebi ve üretimin istenen boyutta canlandırılamayacağı, sonuçta yüzde 4’lük büyüme hedefinin de gerisinde kalınabileceği endişesi taşıdığını belirtti.
       
Yıldırım: Yıl sonunda % 70
       İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım ise, Ocak ayı enflasyon rakamlarının yüksek çıktığına işaret ederek, böyle giderse enflasyonun yıl sonunda yüzde 60-70’leri bulacağını söyledi. Yıldırım, Ocak ayı enflasyon rakamlarının bekledikleri gibi çıkmadığını belirterek, “Bizim beklentimiz yüzde 2 ile 2.5 arasıydı. Maalesef yüzde 4-4.5 çıktı” dedi.
       Ocak ayı enflasyonunun yüksek olduğunu ve yıllık olarak 90’ları bulduğunu vurgulayan Yıldırım, yüzde 35 olan 2002 yılı enflasyon hedefinin bu rakamlarla tutturulamayacağını savundu.
       Mehmet Yıldırım, önümüzdeki 2-3 ay içerisinde Türkiye’nin bu kez ticaretinin durmasından dolayı bir krizle karşı karşıya kalabileceğini öne sürdü. Dolar fiyatındaki düşüşün de çok yanlış olduğunu dile getiren Yıldırım, “Aynı hatayı 2000’de nasıl yaptık ve 30 milyar dolar ticaret açığı verdik. Bu sene de bir oyun oynanıyor. Dolar aşağıya düşürüldü, ithalat arttı. Yani 70 milyonluk bir pazarı ele geçirmek için Türkiye üzerinde bir oyun oynanıyor” diye konuştu.
       Yıldırım, Merkez Bankası’nın derhal müdahale edip, doları 1 milyon 450-500’lere çıkarması gerektiğini, aksi takdirde ihracatın duracağını belirterek, “Sonra bunu krizle öderiz” dedi.
       
‘Enerji fiyatlarının etkisi’
       Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel ise, enflasyonun Ocak ayında yükselmesinin, enerji fiyatlarındaki artışın, piyasalara yansımasından kaynaklandığını söyledi.
       Beysel, enflasyonun TÜFE’de 5.3, TEFE’de 4.2’ye çıkmasında, akaryakıt, doğalgaz ve elektriğe normalin üzerinde yapılan zamların etkili olduğunu kaydetti. Bunun, “devletin elinin hala halkın cebinde bulunduğunun” göstergesi olduğunu ileri süren Beysel, zaten üretim yapamayan sanayicinin, sorumlu olamayacağını savundu.
       Beysel, 2001’in son döneminde girdi maliyetlerinin ciddi oranlarda arttığını, bunun olumsuz etkilerinin ise bu yılın hemen başında kendini gösterdiğini ifade ederek, “Ocak ayındaki artış, enerji fiyatlarındaki artışın, piyasalara yansımasından kaynaklanmaktadır” görüşünü dile getirdi.
       Dolar kurundaki düşüşün ihracata yansımalarını da değerlendiren Beysel, dalgalı kur sistemine geçilmesinin ardından beklenen ihracat patlaması gibi, kurlardaki günlük düşüşlerin ihracatı durduracağı yolundaki yaklaşımların da yanlış olduğunu belirtti. Beysel, ihracatın uzun vadeli projelerin sonucu olduğunu, istikrar ve makro ekonomik dengelere bakmak gerektiğini kaydetti.
       
“HALA BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE”
       
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Hazır da, enflasyonun hala beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi. Hazır, yaptığı açıklamada, Ocak ayı enflasyon rakamlarının yüksek olduğunu belirterek, geçmişten gelen birikmiş toptan eşya enflasyonunun perakende fiyatlara yansıtılmaya başlandığını kaydetti.
       
“PARA POLİTİKALARI VE FAİZLE OYNANARAK ENFLASYON DÜŞMEZ”
       Adana Sanayi Odası (ASO) Başkanı Ümit Özgümüş, sadece para politikaları ve faizle oynanarak enflasyonun düşürülemeyeceğinin bir kez daha görüldüğünü söyledi. Özgümüş, DİE tarafından açılanan bu yılın Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirirken, uzun zamandan beri üretim olmadan, ihracat yapılmadan enflasyonun bu politikalarla düşürülemeyeceğini, düşürülse bile kalıcı olmayacağını söylediklerini hatırlattı.
       Son zamanlarda büyümeden ve ihracattan fedakarlık edilip, kurların bu kadar düşmesine göz yumularak enflasyonun düşürülmeye çalışıldığını anlatan Özgümüş, “Yine olmadı. Bunun ismi stagflasyondur. Sadece para politikaları ve faizle oynanarak enflasyonun düşürülemeyeceği bir kez daha görüldü. İnşallah ekonomi yönetimi de bu gerçeği görür” dedi.
       
Söylemez: % 35 hayal
       DYP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez, Ocak ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile yıllık yüzde 35 enflasyon hedefinin bir hayal olduğunu savunarak, “2002 yılı da bir kayıp yıl olarak gözükmektedir” dedi.
       Söylemez, DYP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısına Afyon’da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara geçmiş olsun dilekleri ile başladı.
       Söylemez, hükümet ve devletin, bu depremin hasar ve tahribatını süratle gidermesi ve yaraları bir an önce sarması konusundaki ilgi ve kararlılığının, artarak sürmesini istedi. Ufuk Söylemez, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’in, yarın deprem bölgesine gideceğini de belirtti.
       “Ekonomide yaşanan depremin ise şiddetini artırarak sürdürdüğünü” savunan Söylemez, şöyle konuştu:
       “Ocak 2002’de açıklanan enflasyon rakamları, hükümetin enflasyon ile mücadelede ne kadar başarısız, yetersiz ve samimiyetsiz olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Aslında hükümetin enflasyon ile mücadele gibi bir meselesinin de olmadığı anlaşılmaktadır. 2000 yılındaki programın fiyaskoyla sonuçlanması ve çökmesi, 2001 yılında ortaya konulan ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’nın hiçbir hedefi tutturamamasına aldırmayan hükümet ve ekonomi yönetimi, 2002 yılında da yüzde 35 gibi hayali bir enflasyon hedefini koyarak, yüzde 92 TÜFE, yüzde 73 TEFE artışlarıyla bir anlamda kendi hedeflerini tekzip etmişlerdir. Dünya enerji fiyatlarında bir artış olmamasına, döviz kurlarındaki gerilemeye karşın oluşan bu yüksek enflasyon şaşırtıcıdır, üzücüdür ve 2002’nin tüm hedeflerinin yeniden gözden geçirilmesini gerektirecek kadar büyük bir enflasyon rakamıdır. Türkiye, tarihinin en uzun, en derin ve en kötü yönetilen krizini, 2002’de yaşamaktadır. Ocak ayı enflasyon rakamları, bütün tahmin ve beklentileri olumsuz yönde etkileyecektir. Enflasyonun yüzde 35 olması hedefi, Ocak ayı enflasyon rakamının açıklanmasıyla bir hayal olmuştur. 2002 yılı da bir kayıp yıl olarak gözükmektedir. Türkiye’nin yıllarını heba etmeye, fakirlik ve enflasyon içinde insanları yokluğa ve işsizliğe itmeye, kimsenin hakkı ve haddi olmamalıdır.”
       
Bankacılar ne diyor?
       İş Yatırım Menkul Değerler’den ekonomist Gürkan Bayraktar, Ocak ayı enflasyon oranları toptan eşyada yüzde 4.2, tüketici fiyatlarında yüzde 5.3 oranında, özel sektöre ait çekirdek enflasyon denilen imalat sanayiinde ise yüzde 4.8 oranında artış görülmesinde en önemli etkenin tarım tarım ürünlerindeki fiyat artışı olduğunu belirterek, “Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre, Ocak ayında Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) yüzde 92, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 73.2 oranında arttı. Oniki aylık ortalamalara göre TEFE yüzde 66.8, TÜFE ise yüzde 57.5 olarak gerçekleşti” dedi. ”
       Bayraktar, Ocak ayı enflasyon sonuçları yorumlamasında çekirdek enflasyonda düşüş devam edeceğini bildirerek, “Çekirdek enflasyondaki düşüşün devam etmesi sevindirici. TEFE’ye baktığımızda tarım ürünlerindeki fiyat artışının etken olduğu görülüyor. Mevsimsel ve hava şartlarının kötülüğünden kaynaklanıyor. Bu fiyat artışın kurun en düşük olduğu tahmin ettiğimiz zaman olması normal.Tarım ürünlerinin fiyatları TEFE’nin artış hızını sınırlayacak bir etken. Elektrik ve su fiyatlarının artışı da az da olsa etkili” dedi.
       TÜFE’ye giyim fiyatlarında ve gıdadaki negatif artışın etkili olduğunu kaydeden Bayraktar, talepten kaynaklanan TÜFE olmamasına dikkat çekti. Gürkan Bayraktar, Çekirdek Enflasyondaki düşüşü ise kurdaki gerilemeye bağladı.
       
KURT: HARCANABİLİR GELİR GERİLEDİ
       Garanti Yatırım’dan Volkan Kurt da tarım fiyatlarındaki artış ve yılbaşındaki mevsimsel fiyat ayarlamalarının değerlerin yüksek çıkmasında etkili olduğunu savundu.
       Kurt, “Konut alt grubunda toptan fiyat artışı 2.7. Bu değer harcanabilir gelirin ne kadar gerilediğini gösteriyor. Çekirdek enflasyondaki düşüş kurlardaki düşüşü yansıtır. Kurlardaki gidiş sürdüğü sürece daha düşüş olur. Merkez Bankası’nın faizi indirme ihtimali ise yüzde 51. Yarın Hazine’nin 1 yıllık ihalesinde 2 puan civarında düşüş bekliyorum. Faizlerde bugün bir yükseliş oldu” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları