|
Enflasyonun Şubat ayında beklenenin altında çıkmasından bu yana piyasalarda faiz indirimi beklentileri yükselmiş durumdaydı. Yılın ilk iki ayında ekonominin düzeleceğine yönelik sınırlı işaretler göründüğünü kaydeden ekonomistler, faiz indiriminin yoğun piyasa baskısı yanında IMFnin de isteği paralelinde atılmış bir adım olabileceğini kaydettiler.
KARAMENDERES: IMFNİN İSTEĞİ DOĞRULTUSUNDA BİR ADIM
Ata Menkul Kıymetler Başekonomisti Altuğ Karamenderes, yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankasının Uluslararası Para Fonunun desteği doğrultusunda bir adım attığının söylenebileceğini belirtti.
Genelde bu piyasalarda olumlu karşılanır ama borsada sadece kısa vadeli bir parlama etkili oldu. Endeks aşağı gittikçe moraller daha da bozuluyor değerlendirmesini yapan Karamenderes, kur konusunda da şunları söylüyor:
Kurda düşüş hız kesmiyor. Faiz düşüşü kura yönelmeyi getirebilirdi ama, bunun olmasınının nedeni döviz spekülasyonu. Dövizi borçlanıp açığa satma imkanının yarattığı yüksek kazanç bu kura yönelimi önlüyor. Bu nedenle dövizde açık pozisyonlar kapatılmıyor. İlk aşamada kurun yukarı gitmesi beklenirken, yukarı hareket gözlenmiyor
TAKTİK SAVAŞI YAŞANIYOR
Merkez Bankasıyla bankacılık sisteminin bir taktik savaşı yaptığını belirten Karamenderes, Merkez Bankasından faiz indirimi geldikçe, indirimin yenisi geleceğine yönelik beklentiler oluşuyor. Faiz indirimine karşılık kurda hareket olmaması da buna bağlı. Şu aşamadan sonra, Merkez Bankasından yapılacak yeni bir faiz indirimiyle, tehlikeli bir bölgeye gelineceğini söyleyebiliriz dedi.
ALKİN: PSİKOLOJİK ETKİ YAKINDAN İZLENMELİ
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kerem Alkin de, kotasyon indiriminde iki noktaya dikkat çekiyor.
Alkin, IMFnin 5 Martta başlayan yeni stand-by çerçevesindeki ilk konsültasyonunda reel sektörün büyümeye dönük feryadının doruğa ulaştığına işaret ederken, Bu feryadın bir sonucu olarak IMF Heyetinin başında yer alan Juha Kahkonen reel sektörü motive edici açıklamalarda bulunma ihtiyacı hissetti. Bu gelişmelere bağlı olarak ekonomi yönetiminde büyüme sürecinin gecikmesine yönelik endişeler artıyor. Bu nedenle, kamu bankalarının yeniden kredi açmaya başlayacakları bir süreçte, özel bankaları da kredi kullanımına teşvik etmek için faizlerin gevşemesi gerekiyordu. Reel sektörün taleplerini gerçekleştirmek için, ekonomi yönetimi, MB daha ilerideki bir tarihte bu indirimi öngörmüş olsa da, MBnı yeni bir kotasyon indirimine ikna etti değerlendirmesinde bulundu.
Alkin, ikinci yaklaşım aşamasında, Merkez Bankasının Salı günü açıkladığı Mart ayı eğilim anketinin piyasa beklentilerini ve enflasyon konusunda piyasanın öngörülerini değerlendirmesi ardından, yeni kotasyon indiriminin vaktinin geldiğini görmüş olduğunu belirtti. Alkin, şöyle konuştu:
Şimdi, görmemiz gereken esas etki, piyasada oluştuğu ifade edilen iyimser havanın tasarruf sahiplerini Türk Lirası cinsinden yatırım araçlarına yönlendirip yönlendirmeyeceği. Petrol Ofisi halk arzı ve cazip bonolara rağmen, yastık altındaki döviz halen piyasaya dönme eğilimi içerisinde değil. Bu faiz indirimlerinin yaratacağı psikolojiyi yakından takip etmek gerekiyor dedi.
YENİ İNDİRİM BEKLENTİSİ
Adının açıklanmasını istemeyen özel bir bankanın ekonomisti, Bu faiz indirimi, reel faizleri düşürmeye yönelik bir girişim değil, sadece reel kuru dengede tutmaya yönelik. Artık faiz düzeyi, ekonominin hızını kesecek oranda aşırı yüksek değil dedi.
Lehman Brothersdan Tolga Ediz de, yayınladığı araştırma notunda, gelecek 4-5 aylık sürede enflasyon dinamiklerinin olumlu göründüğünü belirterek, Yeni faiz indiriminlerinin geleceği konusunda iyimserliğimizi sürdürüyoruz değerlendirmesinde bulundu. | |