Home page
Haber Menüsü


 
2002 Piyasa Sözlüğü
 
Döviz bazında yüzde 10 ve üzeri getiri sağlayan Eurobondlar en sağlam seçim gibi gözüküyor.
 
Artunç Kocabalkan
CNBC-E
 
5 Mart—  Yakın tarihimizde piyasalarda olup bitenlere bakınca Hazine, Merkez Bankası ve bankalar üçgeninde oynanan döviz satarım bono alırım bonodan korktum repo yaparım adlı klasikleşmiş olsa da sonu oldukça heyecan uyandıran oyunu defalarca izledik.

   
 
       
   
MSNBC News Piyasa ihaleleri bekliyor
MSNBC News İç borç stoku 128.1 katrilyona çıktı
MSNBC News Bonoda faizler kriz öncesine döndü
MSNBC News Hazine Mart'ta iki ihale yapacak
MSNBC News Hazine'ye yeni birimler geliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sabit kur sistemi içerisinde oynanan bu oyunda en büyük risk beklenmedik bir olumsuzluğun yaratacağı kriz durumu idi. Örneğin 28 Şubat olayı gibi siyasi, örneğin Rusya krizi gibi küresel ya da anayasa fırlatma gibi kişisel!!! ...
       Bu krizler sonrasında bile olabilecek en büyük olumsuzluk trading portföylerinin yani alıp satmak için tutulan bono ve tahvillerin investment (yatırım) yani itfa edene kadar tut ki büyük zarar yazma haline dönüşmesi idi. Ne de olsa o zaman banka batırmak gibi bir kavram yoktu...Ya da daha doğru bir deyişle iç borcun döndürülemeyeceği düşünülmediğinden kimse bankacılık sistemine neşter vurmayı düşünmüyordu.
       Ayrıca sermaye yeterliği oranını tutturma konusunda BDDK bu kadar katı değildi; zaten BDDK yoktu...
       Fakat son krizle herşey değişti. 2000 yılında yepyeni bir IMF anlaşması ile gözardı edilen bazı olumsuzluklara ve bu arada hızla düşen enflasyona bakarak ortalama yüzde 38 bileşikle TL cinsinden borç veren bankacılık sistemi darmadağan olurken bu işin sonunda olacakların yine kendine dokunacağını tahmin edemeyen ya da umursamayan devlet de yüzde 38 ile aldığı bedava borcun kat ve kat fazlasını bankacılık krizi sonrasında TMSF ile bankaları kucaklayarak ödedi veya ödemekte.
       Tabii bu arada olabilecek bir krizi önceden görüp olması için elinden geleni yapan ya da bilgiye yakınlığı sonucunda paralarını alıp kaçanlar da olmadı değil.
       
MERKEZ BANKAMIZ VAR
       Tüm bu olup bitenlerin sonrasında bugün temkinli iyimserlik sloganıyla karşımıza çıkan Merkez Bankamız var. Bu slogana yüzde 100 katılıyoruz. Bunun yanında bir görüşü de aktarmadan geçemeyeceğiz:
       Siyasi krizlerin rakamlarda yaratabileceği olumsuzlukların varlığından emin olduğu kadar ileriye dönük modelleme ile enflasyon trendini tahmin etmekte kendinden çok emin olamayan MB biraz da zorunluluktan kısa vadeli faizler konusunda yavaş davranıyor.
       Yoksa bu ayki enflasyon rakamlarının ardından beklentiler konusunda kuşku duymaya bizce gerek yok. Çünkü talepteki daralmanın etkisi hem çok açık hem de geçen sene mart ve nisanda deval sonrasında tefe de görülen yüksek rakamların yerine daha düşük rakamlar geleceğine göre düşüş kaçınılmaz. Buna bir de yaz aylarında düşüşe geçen tarım fiyatlarını eklersek enflasyonun önümüzdeki aylarda izleyeceği yön konusunda fazla söze pek gerek yok.
       Açıklanması gereken bir başka konu da kurun seviyesi değil volatilitesi önemli kavramı.
       Gerçekten de sanırız ki ihracatçılar başta olmak üzere tüm kesimlerin problemleri kurun yükselmesi ile değil tahmin edilebilir olması ile çözülmüş olacaktır. Ancak bunun sağlanması hiç de kolay değil ; çünkü artık adı dolar olan yeni bir hisse senedimiz var ve piyasa oyuncuları için para kazanabilecek yegane araç . Bu nedenle Merkez Bankası ‘nın vadeli kurlarını açıklaması ve piyasaya yön göstermesi lazım . Düşüncemiz fiyat istikrarı adına bunun bir zorunluluk olduğu.
       
KISSADAN HİSSE
       
Şimdi biraz kıssadan hisse çıkaralım (buradan çıkarılacak hisse ya da hisselerin imkb 30 ya da 100 endeksinde olanlarla ilgisi yoktur)
* 1-Kur sistemi dalgalı olduğu için kur riski oldukça önemli ayrıca yeni sermaye yeterliliği rasyosu hem rakam hem de tanım açısından pozisyon açmayı oldukça kısıtlıyor. Bu durumda yatırımcıyı cezbedecek bir getiri imkanı sunmak gerekli.
* 2-Stand by programından anlaşıldığı kadar ihracata dayalı büyüme lafı dışında ki o da sadece lafta kalmış içerikte bir şey yok bu seneki tek amaç enflasyonu düşürmek ve borcun döndürülmesi konusunda 2003 e hazır olmak. Öyleyse yüzde 30 dan fazlası dövize endeksli borcumu dövizin yukarı gitmesine izin vererek büyütmek pek işime gelmez. Bunu ileride vadeli Merkez Bankası kurları ile düzenleyebilirim, hem bu kura müdahale de olmaz.Hem de böylece kurdan korkan yatırımcıyı da cezbedebilirim.
* 3-Bankacılık sistemini halen yeniden yapılandırmaya çalışıyorum. Bu nedenle yeni bir şoktan minimum etkilenmesi için şok sırasında faizlerin gereğinden fazla aşağıda olmaması gerekli. Bu nedenle faizler olası risklere paralel yavaş yavaş indirilmeli.
       Zaten faizleri hızla indirirsem dövizini bozdurup TL ye geçen spekülatif olsun kalıcı olsun kısa zamanda iyi getiri elde eden para dövize geçer, bu da oyunu bozar. Öyleyse dozu iyi ayarlayıp yavaş yavaş vermem gerekli.
* 4-Hazine olarak sattığım ürünlerin likiditesini de sağlamam lazım. İkinci eli olmayan bonoyu kim ne yapsın. Bu nedenle ikinci elde vergiyi kaldırmak dışında biraz daha birşeyler yapmalı. Bono alanın kazandığını ispat etmek lazım.
       
BORSA BİRAZ NEMALANABİLİR
        Bugünkü hareketlenmeden İMKB de biraz nemalanabilir ama orayı bu sene hep uzun vadeli bir yatırım olarak düşünmek gerekli. Şu anki fiyatlarda borsa için depremde arsa fiyatının da altına düşen apartman dairesi benzetmesi yapılabilir ama deprem sonrası enkaz ne kadar sürede kaldırılabilir onu iyi hesap etmek gerekli.
       Ayrıca büyümeyle ilgili hem gelen olumsuz rakamlar hem de olumsuz tahminler borsayı baltalıyor . Ayrıca taze para girişi görebilmek için önce repoya para girdiğini gözlemlemek gerekiyor ki daha oraya bile para girişi pek yok.
       Son bir anımsatma yapalım . Tüm bu yazdıklarımız kısa vadeli senaryolar. Irak’a müdahale olur mu ya da bu sene seçim var mı gibi sorular piyasamızın sistematik riskleri . Bizim piyasalarımızda para kazanabilmenin ön şartı bu riskleri almak. Yorumlarımız da bu gibi olayların önümüzdeki bir iki haftada olmayacağı kabulü var. Bunun yanında genel bir kural olmamakla birlikte Irak olayı’nın bu kadar gündemde olması bir süre sonra piyasalar üzerindeki etkisini hafifletecektir.
       Ayrıca en azından bu yıl büyümenin olmayacağı düşüncesindeyiz ki bu da daha sıkıntılı günler demek .Tüm bunlar dikkate alınınca döviz bazında yüzde 10 ve üzeri getiri sağlayan Eurobondlar en sağlam seçim gibi gözüküyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları