Home page
Haber Menüsü


 
Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş: Yılsonu % 3 büyüme yakalanabilir
Devlet Bakanı Derviş, yılsonu yüzde 3’lük büyüme hedefinin yakalanabileceğini söylerken; büyümenin ihracat ve servet etkisinden etkileneceğini belirtti.
İstanbul
AA
 
    5 Nisan—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, yüzde 3 büyüme hedefinin çok önemli ve ulaşılabilecek bir hedef olduğunu belirterek, “Hedefe kilitlenmeliyiz” dedi. Derviş, büyümenin ihracattan ve servet etkisinden etkileneceğini belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News Koç: İkinci yarıdan itibaren büyüme bekliyoruz
MSNBC News Krizin büyümeye faturası: yüzde -9.4
MSNBC News Friedman: İstikrarla gelmeyen büyüme kalıcı olamaz
MSNBC News Kiekens: Türkiye % 6-9 büyümeli
MSNBC News Rodrik: Öncelik büyümeye verilmeli
MSNBC News Derviş: Enflasyon rakamları hedefe uygun
MSNBC News Derviş: Öncelik şeffaflığa verilmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, Deutsche Bank tarafından Çırağan Sarayı’nda düzenlenen,”Geçiş ve dönüşümdeki Türkiye-Ekonomiye bakış ve piyasalar” başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, “Parasal politikalar sıkı kalmaya devam edeceği için büyümenin kaynaklarından biri, kredibilitenin yaratacağı servet etkisi olacak. Servet etkisi, iç talebe bir dürtü kazandıracak” dedi.
       Türkiye’nin kur rejimiyle ilgili problemini çözdüğünü kaydeden derviş, enflasyon beklentilerinin bu sayede kırılabileceğini ifade etti.
       Kemal Derviş’i konuşmaya davet eden Deutsche Bank Yönetim Kurulu Üyesi Jürgen Fischen, “Türkiye ile Arjantin arasındaki farklar ne diye sorarsanız, birkaç tane var. En önemlisi Arjantin’de bir Kemal Derviş yok” ifadesini kullandı.
       Devlet Bakanı Derviş konuşmasında, 2001 yılında güçlü mali politikayla işin sıkı tutulduğunu, kur çıpasından dalgalı kura geçişin gerçekleştiğini belirterek, bu geçişin iyi yönetilmesi dolayısıyla Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’yi övdü.
       Önemli yapısal reformlar gerçekleştirildiğine işaret eden Derviş, çok önemli esnekliğe sahip olan Türk ekonomisi ve özel sektörüyle ihracatta artış kaydedildiğini anlattı.
Serdengeçti: Enflasyon lobisi sürekli faaliyette

       Türk Hava Yolları örneğini de veren Derviş, 11 Eylül olayının ardından hava yolları sektöründe yaşanan krizlere rağmen THY’nin büyük başarı gösterdiğine dikkati çekti.
       “Hikayenin kötü yönleri de var” diyen Derviş, durgunluk ve işsizlik yaşanmasını, reel sektörün içinde bulunduğu sorunları örnek gösterdi.
       
ENFLASYONDA KRİTİK AŞAMA
       Yıl sonu için yüzde 35 enflasyon hedefi bulunduğunu hatırlatan Derviş, “Şu anda kritik bir aşamadayız. Yüzde 35 enflasyon oranı istiyoruz, yüzde 40-45 değil. Büyümede yüzde 3 hedefi çok önemli ve ulaşılabilecek bir hedef. Burada hedefe kilitlenmeliyiz. Toplum büyümeyi istiyor” dedi.
       Çok kötü geçen bir yılın ardından patlama yapılamayacağını, ancak yüzde 3 büyümenin başarılabilebileceğini belirten Kemal Derviş, 2001 yılında dengelerin sağlandığını, şimdi bu dinamiklerin daha sağlam kurulmakta olduğunu söyledi.
       Gelişmelerin bağımsız bir Merkez Bankası’nın önemini gösterdiğini kaydeden Derviş, “Biz bunu kurduk. Merkez Bankası’nın liderliği ve bağımsızlığı enflasyonun düşürülmesinde en önemli güvencedir. Uzun yıllar tartıştıktan sonra buraya geldik. Geriye dönüş mümkün olmayacak” diye konuştu.
       Güvenin yarattığı refah etkisi ve artan ihracatın büyümeyi olumlu etkileyeceğini dile getiren Kemal Derviş, düşen enflasyonla birlikte faizlerin de gerilemesinin canlanma etkisi yaratacağını bildirdi.
       Ani krizin bir daha olmaması için her türlü önlemin alındığını belirten Derviş, 2001 yılındaki yapısal reformların sonuçlarının da görülmeye başlanacağını kaydetti.
       Türk ekonomisinin şimdi daha rekabetçi, özel ve kamu sektörünü yönetenlerin de daha global bakışa sahip olduklarını bildiren Derviş, gelecek 3-4 yıl içinde yüzde 6-7 büyüme, yıllık 5-6 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermayenin oluşabileceğini söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları