Home page
Haber Menüsü


Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç
Koç: İkinci yarıdan itibaren büyüme bekliyoruz
Koç Holding Başkanı Rahmi Koç, krizden hızlı çıkışın reel ekonominin canlandırılmasıyla sağlanabileceğini belirterek, yılın ikinci yarısından itibaren büyüme beklediklerini söyledi.
İstanbul
AA
    2 Nisan—  Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, krizden hızlı çıkışın, reel ekonominin bir an evvel canlandırılması ile sağlanabileceğini söyledi. Koç Holding’in 38. Hesap Yılı Ortaklar Genel Kurul toplantısında, Rahmi Koç, yılın ikinci yarısından itibaren ekonomide canlanma beklediklerini de kaydetti.  

   
 
       
   
MSNBC News Koç Holding 2001'de % 24 küçüldü
MSNBC News Koç: Daralma henüz bitmedi
MSNBC News Koç Holding'den 54.8 trilyon kar
MSNBC News Unicredito Koç Finansal Hizmetler'e talip
MSNBC News Koç: Doların ani düşüşü iyi değil
MSNBC News Sabancı'nın 2001 satış geliri 11.5 milyar $
MSNBC News Sabancı: Genç yüzlere fırsat verilsin
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Koç’un Faaliyet Raporu’nda yer alan mesajı, Genel Sekreter Tahsin Saltık ile Muhasebe Müdürü Emine Alangoya tarafından okundu. 2001 yılında meydana gelen iç ve dış gelişmeleri değerlendiren Rahmi Koç, geçen yıl reel sektörde gerek üretim, gerekse kapasite kullanımında sanayi kesiminin büyük kayıplar verdiğini dile getirdi.
       
KRİZDEN ÇIKIŞ CANLANMAYA BAĞLI
       İmalat sanayinde kapasite kullanım oranının yüzde 71.6 olduğunu, bu rakamın 2000’de yüzde 76 düzeyinde bulunduğuna işaret eden Rahmi Koç, şunları kaydetti:
       “Krizden hızlı çıkış, reel ekonominin bir an evvel canlandırılması ile sağlanabilir. Bu canlanma, durma noktasına gelen talebin yeniden harekete geçmesine bağlıdır. Ayrıca, üreten kesimin üzerindeki ağır vergi yükünün bir kısmı mutlaka kayıt dışı ekonominin üzerine kaydırılmalıdır.
       IMF ile sağlanan anlaşma, geniş mali yardım ve Kıbrıs sorununun çözümü yönünde atılan adımlar ve AB ilişkilerinin olumlu seyri gelecek yıl Türkiye’yi yeniden büyüme trendine sokacaktır. Yapısal reformların sonuçlandırılması için acı ilacı içmeye devam edeceğiz. Önlemler taviz vermeden uygulanırsa ve politik bir kriz olmaz ise 2002’nin ikinci yarısından itibaren ekonomide canlanma beklemekteyiz.”
       
YELKENLER AÇIK, RÜZGAR BEKLİYORUZ
       Koç, “Yelkenlerimiz açık, fakat rüzgar yok. Öyle kendi başınıza gidiyorsunuz. Rüzgar bekliyoruz” dedi. Koç, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ekonominin daha kuvvetlenmesi ve başkalarıyla rekabet edilmesi için muhakkak yatırıma ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Rahmi Koç, şunları kaydetti:
       “Bu, ya iç ya da dış yatırımla olacak. İç yatırım da para... Bizde kalmadı artık. Bu yüzden dışa dönmemiz lazım. Dışa da dönersek hem dışarıdan gelen yabancı sermayeden, hem de dışarıdan alınan kredilerle yapılabilecektir. Çünkü onlar memleketimizdeki kredilerden daha ucuzdur. Uzun vadede düşük faizli krediyi dışardan bulmamız lazım. Ve bu kredileri ödeyebilmek için de, hükümetin aldığı krediler de dahil bu memleketin varlık yaratması lazım. Varlık yaratmazsak borçlarımızı bir daha ödeyemeyiz. Her defasında IMF’ye müracaat etmek veya onlardan yardım istemek mümkün değildir. Ve de olmaz. Kendi ayağımız üzerinde durmamız lazım. Bunun için de bu ekonominin gerek dış satım, ihracat, gerekse içerde ekonominin tekrar canlanması lazım ki bir varlık oluşturabilelim.”
       
ENFLASYON MUHASEBESİ ŞART
       Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rahmi Koç, enflasyon muhasebesine geçilmediği sürece şirketlerin bundan zarar göreceklerini kaydetti. Uluslararası standartlarda yapılan muhasebe sistemlerinde zarar gösterdiklerini belirten Koç, Maliye Bakanlığı’nın emrettiği muhasebe sisteminde ise kar gösterdiklerini ifade etti. Bu durumda zarar ettikleri hakde kar üzerinden vergi vermek durumunda kaldıklarını söyleyen Rahmi Koç, bu şekilde hesap tutmanın da, birçok şirketlerinin öz varlığının mali gücünün erozyona uğrattığına dikkat çekti.
       
“KRİZİN GELECEĞİ ZATEN BELLİYDİ”
       Krizle ilgili bir soruyu; “Bu krizin zaten geleceği belliydi. Ama ne zaman geleceği belli değildi. Gidişatımız eskisi gibi olduğu zaman sürmesinin mümkün olmadığını hepimiz biliyorduk. Gerek iç, gerek dış bankacılar bize söylemişlerdi. Ama kimse bunun ne zaman gelip çatacağını bilmiyordu. Krizin gelmesi ve yeniden yapılanmaya geçilmesi uzun vadede memleketin menfaatinedir” şeklinde yanıtladı. Gerekli kanunların çıkarıldığını, ancak bunların kararlılıkla uygulanmasının önem taşıdığına işaret eden Rahmi Koç, ekonomideki canlanmanın da sektörel bazda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
       
NET KAR 54.8 TRİLYON LİRA
       Verilen bilgiye göre, Koç Holding’in 2000 yılında 43 trilyon 453 milyar 599 milyon lira olan net karı, 2001 yılında 54 trilyon 806 milyar 789 milyon liraya yükseldi.
       Faaliyet raporuna göre, holdingin 2001 yılı öz sermayesi 454 trilyon 452 milyar lira, iştirakler tutarı 382 trilyon 338 milyar lira, çıkarılmış sermayesi 101 trilyon 578 milyar lira, net karı da 54 trilyon 807 milyar lira oldu.
       İştiraklerden elde edilen temettü gelirleri önceki yıldan yüzde 48 fazlasıyla 51 trilyon 808 milyar lira olarak gerçekleşti. Nakit imkanların azalması nedeniyle net faiz ve kur gelirleri de önceki yıldan 6 trilyon 912 milyar lira eksik, 10 trilyon 545 milyar lira olarak belirlendi. Hizmet gelirleri de yüzde 37 artışla 16 trilyon 73 milyar liraya ulaştı.
       Genel Kurul toplantısında ayrıca kar dağıtım teklifi de ele alındı. 54 trilyon 806 milyar liralık net karın 68 milyar 490 milyon lirası birleşen şirket dolayısıyla intikal eden geçmiş yıl zararı, 2 trilyon 736 milyar lirası yüzde 5 kanuni ihtiyat, 10 trilyon 400 milyar lirası hissedarlara birinci temettü, 327 milyar 345 milyon lirası Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı’na, 1 trilyon 407 milyar lirası intifa senedi sahiplerine, 39 trilyon 866 milyar lirası da fevkalade ihtiyat olarak ayrılması kabul edildi. Bu arada, 10 trilyon 400 milyar liralık birinci temettünün nakit olarak dağıtılmayarak sermayeye eklenmek suretiyle ortaklara kardan bedelsiz hisse senedi olarak verilmesi de kabul gördü.
       
ÖZAYDINLI VE ALANGOYA YÖNETİM KURULU’NDA
       Bu arada, Koç Holding Yönetim Kurulu üye sayısı 12’den 13’e çıkarılırken, CEO Bülend Özaydınlı ile Holding Başhukuk Müşaviri Yavuz Alangoya yönetime girdi. Koç Holding’in 38. Hesap Yılı Ortaklar Genel Kurul toplantısında belirlenen Yönetim Kurulu’nun diğer isimleri şöyle:
       “Rahmi Koç, Suna Kıraç, Sevgi Gönül, Semahat Arsel, Temel Atay, Hasan Subaşı, Mustafa V. Koç, Erdoğan Gönül, H. Oswald Maucher, John H. McArthur, W. Wayne Booker.”
       Yönetim Kurulu’nun değişen ismi, Alpay Bağrıaçık oldu. Bu arada, geçtiğimiz yıl aylık 3 milyar lira olan Yönetim Kurulu üyelerine verilen ücret miktarı, bu yıl yüzde 50 artışla aylık brüt 4.5 milyar liraya yükseltildi.
       
       
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları