Home page
Haber Menüsü


Sabancı Holding Başkanı Sakıp Sabancı
Sabancı’dan 2001’de 11.5 milyar $ ciro
Sabancı Holding, 2001 yılında 11.5 milyar dolarlık satış geliri sağlarken, 670 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sabancı Holding Başkanı Sakıp Sabancı, büyümeden vazgeçmenin mümkün olmadığını da söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    28 Mart—  Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, büyümeden vazgeçmenin mümkün olmadığını belirterek, “Kalkınma trenine yeniden binmek mecburiyeti var. Binmezsek fukaralık treninde yola devam edersek yazık olur” dedi. Sabancı Holding, 2001 yılını 11.5 milyar dolarlık satış, 670 milyon dolarlık ihracat ve 870 milyon dolarlık vergi öncesi karla tamamladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Sabancı: Dolardaki düşüşün nedenlerinden biri spekülasyon
MSNBC News Sabancı 120 trilyon lira net kar etti
MSNBC News Sabancı: Umudun kalıcı olması gerekli
MSNBC News Sabancı: Bankacılık sektörü sağlığa kavuşacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sabancı Holding’in 2001 Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ardından soruları yanıtlayan Sakıp Sabancı, “Geçtiğimiz yıl 11.5 milyar dolarlık net satışınız var. Bu yıl büyümeyi düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine büyümeden vazgeçmenin mümkün olmadığını ifade etti.
       “İşyerleri açılmazsa işsizler ne yapsın? Daha çok, daha bol, daha akıllı üretmedikçe ihracat nasıl kişnesin?” diyen Sabancı, şöyle devam etti:
       “Direkt, indirekt vergiler doğurmadıkça, daha güçlü Hazine nasıl olsun? Bizim kaynaklarımız mevcut işsizlerimize ve mevcut nüfus artışına yetmez. Ya hizaya geleceksin, aklını başına toplayacaksın, yabancı sermayeye bilinçli yaklaşıp gönlünü alıp buraya getirirsin ya da bunu yapamazsan işsizler ordusu giderek artar. Allah vermesin bundan daha kötü birşey olamaz. Kalkınma trenine yeniden binmek mecburiyeti var, binmezsek fukaralık treninde yola devam edersek yazık olur.”
       Sabancı, geçen yıl 380 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini hatırlatan bir gazetecinin, bunun artırılıp artırılmayacağına ilişkin sorusunu, “Evet, Allah nasip ederse daha fazlasını niyet ediyoruz, daha yatırımlar yapmaya, daha fazlasını yatırmaya mahkumuz, mecburuz. Herkes imkanlarını zorlayacak” diye yanıtladı.
       
BÜYÜME HEDEFİNDEN VAZGEÇİLMİYOR
       “Bu yılki sonuçlarınız, Koç Topluluğu’nun sonuçlarından daha iyi görünüyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine ise Sabancı, şunları kaydetti:
       “Ciro, meselenin bir penceresidir. Bir penceresi de verimli misin? Ne oldu, ne aldın da verdin. Aldın sattın... Hissedarlara ne kadar temettü vereceksin? Bizim Singapur’da, Chicago’da hissedarlarımız var, bizi bekliyor. Sabancı Topluluğu geçen yıl 870 milyon dolar kar etmiş. Başkalarıyla mukayeseyi siz yapın. Başkası ne yapmış o ne yapmış, lakırdı başka aksiyon başka...” Sakıp Sabancı, “2002’de daha da büyümeyi hedefliyor musunuz?” sorusuna, ortamda güven ve istikrar unsurlarının olması durumunda mutlaka ileriye gideceklerini ifade ederken, “Maalesef, güven ve istikrar iki sihirli kelime, evde yok. Yabancı sermaye onun için gelmiyor. Gelmişin bazısı kaçıyor. Türk müteşebbisi gidiyor, mahkumuz ciroları, karları, vergileri yapmaya” şeklinde konuştu.
       Verginin toplumsal sorumluluğun bir parçası olduğuna dikkat çeken Sabancı, “Yapamadım dediğin zaman sen ağlamıyorsun, Hazine seninle birlikte ağlıyor. Ben zarar ettim dedin mi asıl ağlayacak Hazine’dir, yanında da hissedardır” dedi.
       
RAKAMLARLA 2001
       Sabancı Topluluğu 2001 yılını 11.5 milyar dolarlık satış, 670 milyon dolarlık ihracat ve 870 milyon dolarlık vergi öncesi karla kapattı. Sabancı Hoding’in 2001 yılı faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. sermayesini 450 trilyon liradan 600 trilyon liraya, kayıtlı sermaye tavanını da 1 katrilyon liraya yükseltti.
       Gıda perakendeciliği sektöründe 2001 yılında Bursa ve Ankara hipermarketlerinin açılışı ile CarrefourSa hipermarket sayısı 10’a çıktı.
       Maltepe ve İstinye’de bir ChampionSa süpermarketlerinin de açıldığı 2001 yılında açılan 49 yeni marketle DiaSa ucuzluk marketlerinin sayısı da 86’ya yükseldi.
       Holding 2001 yılı faaliyetleri sonucunda 11.5 milyar dolarlık net satış 670 milyon dolarlık ihracat, 870 milyon dolarlık vergi öncesi kar ve 380 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi.
       Sabancı Topluluğu 2000 yılı faaliyetleri sonucunda 11 milyar dolarlık satış, 1.2 milyar dolarlık vergi öncesi kar elde etmişti. Topluluk 2000 yılında 455 milyon dolarlık sermaye yatırımı gerçekleştirmiş ve 910 milyon dolarlık yatırım bütçelendirmişti.
       
SABANCI: KRİZİN ETKİLERİ 2002’DE DE SÜRECEK
       Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı, faaliyet raporundaki mesajında da, krizin etkilerinin bu yıl da devam etmesinin beklendiğini bildirdiler.
       Geçen yılın ekonomik durgunluğun global boyutta sürdüğü bir yıl olduğu ve dünyanın gelişmiş ülkelerinin bu durgunluktan etkilendiği kaydedilen mesajda, Türkiye’de 2000 yılından itibaren karşılaşılan ekonomik sorunlara değinildi.
       2001 yılının ilk üç çeyreğine damgasını vuran güvensizlik ortamının, atılan adımlar sayesinde yıl sonuna doğru ortadan kalkmaya başladığının belirtildiği mesajda, “Ancak, tüketici talebi, tüketicinin güveni ve üretim hacmi henüz istenen seviyelere ulaşamamıştır. Dolayısıyla krizin etkilerinin 2002 yılında da devam etmesi beklenmektedir. Kriz ülkemizdeki diğer grup ve şirketler gibi Topluluğumuzu da etkiledi. Ancak, süratle alınan tedbirler ile Topluluğumuzun krizi en az zararla atlatması başarılmıştır” denildi.
       
KAR YEDEK AKÇELERE
       Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı’nın Divan Başkanlığını yaptığı Genel Kurul’da 2001 yılı faaliyet ve hesapları hakkında Yönetim Kurulu ve Denetçi Raporları ile 2001 yılı bilanço ve kar zarar hesapları oylanarak kabul edildi. 2001 yılında yaratılan 139 trilyon 698 milyar 749 milyon liralık karda, yedek akçe düşüldükten sora kalan 114 trilyon 51 milyar 669 milyon 944 bin liralık karın fevkalade yedek akçe olarak ayrılmasına karar verildi.
 
       
   
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları