Home page
Haber Menüsü


Koç: Doların ani düşüşü iyi değil  
  Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, “Doların, petrol gibi birden bire düşmesi rahatsızlık yaratır. Birden bire çıkarsa da rahatsızlık yaratır” dedi.

İstanbul
AA
 
   5 Şubat —  Türkiye’nin geçirdiği ekonomik krizden kurtulma sürecine girdiğini belirten Rahmi Koç, “Bir sarsıntı geçirdik ama düze çıkıyoruz. İyi gidiyor, Ortadoğu’da beklenmedik bir durum olmazsa ben ümitliyim” diye konuştu. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Beko Elektronik’in 2002 yılı ürünlerini tanıttığı gecede, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koç, dövizde yaşanan dalgalanmalarla ilgili bir soruya karşılık, şunları kaydetti:
       
“ŞANSIMIZI İYİ KULLANMALIYIZ”
Tüm haberler için tıklayın

       “Doların, petrol gibi birden bire düşmesi rahatsızlık yaratır. Birden bire çıkarsa da rahatsızlık yaratır. Dengelenmesi ve dengede tutulması gerekir. Bu kadar ineceğini tahmin etmemiştik. Şu anda herkes rahatsız. Bu ülkenin potansiyeli, imkanları var. Dış dünyada itibarı tekrar geri geliyor. Bu şansı iyi kullanabilirsek, bu senenin ikinci yarısından sonra ve gelecek sene tekrar bir kalkışa geçecektir. Yeter ki hesaba katmadığımız bir gelişme olmasın.”
       
“GELİR DAĞILIMI DENGELİ OLMALI”
       Dünyada yaşanan gelişmelere de değinen Koç, “Varlıklarla yokluklar, doğu-batı çelişki halinde, hep bir tarafın kazanması dünyada rahatsızlık yaratıyor. Gelir dağılımının dengeli olması lazım. Dünya Ticaret Örgütü sistemine dünyanın gitmesi lazım” diye konuştu. Koç, her ülkede sorunlar yaşanabildiğine dikkati çekerek, “ABD’de Enron’un iflasıyla çok büyük sıkıntılar meydana gelecek. Enron’un sorunu, dünyada teknik usuller, denetimler ve şeffaflığı gündeme getirecek. Bu konuda firmaların ciddi olması gerekecek. Enron’un neticesinde pek çok değişiklikler olacak” dedi.
       
“TÜRKİYE AB’Yİ KENARA İTEMEZ”
       Rahmi Koç, Türkiye’nin dünyayla bütünleşmeye doğru gittiğini vurgulayarak, “Bir sarsıntı geçirdik ama düze çıkıyoruz. İyi gidiyor, Ortadoğu’da beklenmedik bir durum olmazsa ben ümitliyim” diye konuştu. Bir gazetecinin Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) adaylığına ilişkin sorusu üzerine de Koç, Türkiye’nin büyüyen bir pazar olduğunu ve AB’nin büyüyen Türkiye’yi bir kenara itemeyeceğini ifade ederek, doğru yaklaşımlar sergilemesi durumunda AB’nin Türkiye’nin kapısını çalacağını kaydetti.
       
ÇUBUKÇU: BEKO’NUN AVRUPA PAZARINDAKİ PAYI %7
       Bu arada, Beko Elektronik Genel Müdürü Aydın Çubukçu, yılda 33 milyon televizyon üretilen Avrupa pazarında Beko Elektronik’in payının yüzde 7’ye yaklaştığını söyledi.
       Çubukçu, 2001 yılından itibaren Avrupa’nın Metro ve Carrefour gibi büyük hipermarket zincirlerinin de Beko ürünlerini tercih ettiğini kaydederek, şunları söyledi:
       “2001 yılında 2 milyon 200 bin adet televizyon ürettik ve Avrupa’daki 6. en büyük üretici olma özelliğimizi koruduk. Yılda 33 milyon televizyon üretilen Avrupa pazarında Beko Elektronik’in payı yüzde 7’ye yaklaştı. Üretimimizin yüzde 74’ü ihraç edildi, ciromuzun yüzde 66’sı ihracattan elde edildi. Türkiye iç pazarının 2000 yılındaki 1 milyon 715 bin adetten 958 bine düşmesine, yani yüzde 44 daralmasına karşın 519 bin adetlik satışla iç pazar payımız yüzde 54’ü aştı.”
       
HEDEF 950 TRİLYON CİRO
       2002 yılında 4 milyon adede yakın televizyon üreterek, Avrupa’da en büyük 3. üretici pozisyonuna yerleşmeyi hedeflediklerini belirten Çubukçu, bu üretimin 3.5 milyonunun 60 ülkeye ihraç edileceğini kaydetti.
       Çubukçu, hedefledikleri cironun yaklaşık 950 trilyon lira olduğunu ifade ederek, ihracat hedeflerinin de 460 milyon Euro olduğunu bildirdi.
       2001 yılında Türkiye’de 8 milyon 100 bin adet televizyon üretildiğini ve 7 milyon 156 bin adedinin ihraç edildiğine dikkat çeken Çubukçu, Türk üreticilerinin Avrupa üretiminde yüzde 22 pay sahibi olduklarını kaydetti.
       Aydın Çubukçu, Türkiye’nin yıllardır Avrupa’da en fazla televizyon üreten ülke olduğunu, Beko Elektronik’in ise 1998’den bu yana Almanya’daki 5 fabrikanın televizyon üretiminden daha fazla üretim yaptığını belirterek, “Yani bir tek Beko Elektronik, tüm Almanya üretimini aşmıştır” dedi.
       Çubukçu, devam eden yatırımlarıyla mevcut fabrikalarında yılda 5-5.5 milyon adete kadar televizyon üretebileceklerini söyledi.
       
İŞÇİ ÇIKARILMADI
       Koç Topluluğu şirketleri olarak kriz döneminde dahi kendilerine ve Türkiye’ye olan güvenlerini hiç bir zaman kaybetmediklerini kaydeden Çubukçu, ilk etap olarak yaklaşık 20 milyon dolarlık tevsi yatırımı için düğmeye bastıklarını, kriz yılında işçi çıkarmadıklarını, artan üretimlerine paralel olarak ilave işçi aldıklarını bildirdi. Hedeflerini belirlemelerinde 4 yıllık bir çalışma sonucunda, Japon Fabrika İdame Enstitüsü’den ilk ve tek tamamen Türk sermayeli şirket olarak aldıkları “Mükemmellik Ödülü”nün de önemli rolü olduğunu vurgulayan Çubukçu, “Bu ödülle Beko’nun hem ürün, hem üretim, hem de verimlilikte ve yönetimdeki başarıları uluslararası platformda da resmen tecil edildi” diye konuştu.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları