Home page
Haber Menüsü


 
Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş: Ekonomi rahat döneme giriyor
Devlet Bakanı Derviş, Türkiye’nin zor dönemden geçtiğini belirterek, bahar aylarında daha olumlu koşullarla girildiğini söyledi. TÜSİAD Başkanı Özilhan da, GB’nin yapısal reformların altyapısını sağladığını belirtti.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    1 Mart—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye’nin zor bir dönem geçirdiğini, ancak bahar aylarına daha kolay bir döneme başlayarak girildiğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Özilhan: ABD'den ayrıcalık istemiyoruz
MSNBC News Özilhan: İyimser dalga hata tehlikesi doğuruyor
MSNBC News Özilhan: Büyüme sürecine geçilmeli
MSNBC News TÜSİAD ekonomiden iyimser
MSNBC News TÜSİAD'dan banka tasarısına destek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TÜSİAD’ın ev sahipliği yaptığı, Avrupa Sanayi ve İşverenler Konfederasyonları Birliği (UNICE) ile birlikte AB Komisyonu’nun desteklediği 5. Avrupa-Akdeniz Özel Sektör Zirvesi İstanbul’da başladı. Toplantıda konuşan Derviş, Akdeniz bölgesinin geleceği hakkında öngörülerde bulundu.
       
GÖÇ KAÇINILMAZ GÖRÜNÜYOR
       Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin önümüzdeki dönemde dünyanın en önemli yerlerinden biri olacağını belirten Derviş, önümüzdeki 10 yıl içinde Avrupa’daki genç işgücü eksikliğinin Akdeniz Bölgesi ülkelerinden gelecek göçle giderileceğini ifade etti.
       Derviş, “Güney Akdeniz’den Avrupa’ya bir göçün kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. Bu gerçeği görmezden gelmek veya reddetmek yerine hem Avrupa, hem de Güney Akdeniz ülkeleri bunu bir gerçek olarak kabul etmeliler ve tabii bunu olumlu düzeyde tutmak konusunda itina göstermelidirler. Bu daha iyi olacaktır. Bu şekilde Avrupa, daha güçlü bir demografik yapıya sahip olacaktır” dedi. Derviş, Güney Akdeniz’in gelişmesi için Filistin sorununun çözülmesi gerektiğini de vurguladı.
       Derviş, 2010 yılına kadar tüm Akdeniz bölgesinde serbest ticaretin gerçekleşmiş olacağını ifade ederek, Avrupa’dan Güney Akdeniz’e doğrudan yabancı yatırımların artacağını ve yılda 50-60 milyar dolarlık bir hacime ulaşılacağını kaydetti.
       Derviş, Avrupa’nın her türlü ırkçılığa karşı tetikte olması gerektiğini belirterek, “Avrupalı olmak için Müslümanlık, Hıristiyanlık, Yahudi dininden olmak farketmemeli. Avrupa’nın üstesinden gelmesi gereken en önemli sorun budur” dedi.
       
ÖZİLHAN: GB ALTYAPIYI HIZLANDIRDI
       Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da, Gümrük Birliği’nin orta vadede Türk sanayiinin rekabet gücünü ve ticaret hacmini artırdığını, yapısal reformların altyapısını hazırladığını söyledi. Özilhan, Türk ekonomisinin küresel rekabet şartlarına uymakta zorlanmayacak bir yapıya kavuştuğunu dile getirdi.
       Özilhan, yaptığı konuşmada, Avrupa-Akdeniz sürecinin rayına oturmasının ülkelerin barış ve refahı ile Avrupa’nın güvenlik ve rekabet gücüne katkı sağlayacağını belirtti.
       Özilhan, Güney Akdeniz’in, 21. yüzyılda hakettiği yere gelerek yatırımların yönlendiği bir bölge olması gerektiğini ifade etti. Özilhan, şöyle konuştu:
       “Güney Akdeniz ülkelerinin Avrupa’da, Balkanlarda, Güney Amerika ve Asya’da gelişmekte olan diğer ülkeler gibi dünya ekonomisine entegre olmaları gerekmektedir. Piyasaların her sorunun çözümü olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Ama uluslararası piyasaların disiplin edici uygulamaları olmadan refahı sağlamanın kolay olmadığını da biliyoruz. Dünya pazarına entegre olmak konusunda kararlılığımızı göstermek, yabancı sermayeyi ülkelerimize çekebilmekte bize yardımcı olacaktır. Medeniyetlerin beşiği sayılan ve ekonomik faaliyetin başladığı yer olarak bilinen Güney Akdeniz 21. Yüzyılda hakettiği yere gelerek yatırımların yönlendiği bir bölge olmalıdır.”
       
REFORMLARIN ALTYAPISINI GB HAZIRLADI
       Konuşmasında Avrupa Birliği ile yapılan Gümrük Birliği anlaşmasının sonuçlarına da değinen Özilhan, bu anlaşmanın beraberinde yalnızca endüstri ürünlerinin serbest dolaşımını değil, Türkiye’nin AB’nin dış ticaret tarifelerini, rekabet kurallarını, endüstriyel ve fikri hakları koruyan standartları benimseyip uygulamasını da getirdiğini söyledi.
       Gümrük Birliği ile Türkiye’nin Pan-Avrupa menşe kümülasyonu sistemine de dahil olduğunu hatırlatan TÜSİAD Başkanı Özilhan, orta vadede Gümrük Birliği’nin Türk sanayiinin rekabet gücünü ve ticaret hacmini artırdığını, yapısal reformların altyapısını hazırladığını kaydetti.
       “Türk ekonomisi bugün küresel rekabet şartlarına uymakta zorlanmayacak bir yapıya kavuşmuş durumdadır” diyen Özilhan, küçük ve orta ölçekli firmalar açısından özellikle rekabet gücü, mesleki eğitim ve ar-ge gibi konularda yapılması gereken çok iş bulunduğunu bildirdi.
       
PERİGOT: HEDEF SERBEST TİCARETİN YERLEŞMESİ
       Avrupa Sanayi ve İşverenler Konfederasyonları Birliği Onursal Başkanı François Perigot da, yaptığı konuşmada, hedeflerinin Avrupa’da serbest ticaretin gerçekleştirilmesi olduğunu belirtti.
       Perigot, serbest ticaret sürecini hızlandırmak için, politikacılar ve hükümetin yanı sıra meslek kuruluşlarının ve iş çevrelerinin de aktif rol alması gerektiğini ifade etti. Perigot, bu süreçte sendikaların da faal olmasının ve resmi olarak seslerini duyurmasının şart olduğunu belirtti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları