Home page
Haber Menüsü


TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan
Özilhan: ABD’den ayrıcalık istemiyoruz
TÜSİAD Başkanı Özilhan, Türkiye’nin ABD pazarını artırma arzusunda olduğunu, ancak bunun için ayrıcalık talep etmediklerini söyledi.
İstanbul
AA
    29 Ocak—  Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türk işadamları olarak ABD pazarındaki paylarını artırmak arzusunda olduklarını, ancak bunun için herhangi bir ayrıcalık talep etmediklerini söyledi. Özilhan, “Sadece Türk firmalarının Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle eşit koşullarda rekabet edebilmelerine olanak sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Taylor, Derviş'le görüşecek
MSNBC News ABD Hazinesi'nden Türkiye'ye övgü
MSNBC News ABD'den Türk savunmasına destek
MSNBC News ABD Türkiye'ye 2 fırkateyn satacak
MSNBC News ATO: ABD gezisini değerlendirmek için erken
MSNBC News Ecevit'ten ABD'li yatırımcıya davet
MSNBC News Arıkan: Hedef eşit şartlarda ticaret
MSNBC News Taylor: Türkiye'ye verilecek kaynak hakkında bilgim yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TÜSİAD, resmi bir ziyaret amacıyla Türkiye’de bulunan ABD’nin Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Hazine Müsteşarı John Taylor onuruna Çırağan Sarayı’nda bir öğle yemeği verdi.
       
2001 TÜRKİYE İÇİN ZOR GEÇTİ
       Basına kapalı olarak gerçekleştirilen yemekle ilgili TÜSİAD’tan yapılan açıklamaya göre, Özilhan yemekte yaptığı konuşmada 2001 yılının Türkiye için ağır bir yıl olduğunu vurguladı.
       Konuşmasında, mali sektörün büyük zorluklar yaşadığını, işsizliğin arttığını belirten Özilhan, yeni istikrar programının uygulanması sürecinde Türkiye’ye destek olduğu için ABD yönetimine teşekkür etti.
Taylor’un görüşme trafiği yoğun

       Özilhan, TÜSİAD’ın ABD ile ekonomik ilişkilerin artmasına büyük önem atfetmekte olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:
       “Başbakan Ecevit’in ABD gezisinde iki ülke arasındaki geleneksel stratejik ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin de derinleşmekte olduğunu gördük. Türk işadamları olarak ABD pazarındaki payımızı artırmak arzusundayız, ancak bunun için herhangi bir ayrıcalık talep etmiyoruz. Sadece Türk firmalarının AB ülkeleriyle eşit koşullarda rekabet edebilmelerine olanak sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz.”
       
TİCARET KOMİSYONU OLUMLU GİRİŞİM
       Bu nedenle iki ülke arasındaki ticari konuları ele almak üzere bir Türkiye-ABD Ortak Ekonomik İşbirliği Komitesi’nin kurulmasını son derece olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini de bildiren Özilhan, şunları kaydetti:
       “Yakın gelecekte sadece uygulanmakta olan kotaların kaldırılmasını değil, Türkiye’den gelen malların, gümrük birliği ilişkisinde olduğu AB üyesi ülkelerin mallarıyla aynı şartlara tabi olmasını bekliyoruz. Diğer yandan, ABD ile serbest ticarete açık endüstri bölgelerinin kurulması da ticaret hacmini artırıcı etki yapacak, Türkiye’deki Amerikan yatırımlarının artmasını sağlayacaktır.”
       Yücaoğlu: Reel sektörle ilgili faaliyet yok
       Bu arada, TÜSİAD eski Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, mali sektörle ilgili birçok operasyon yapılmasına karşın, reel sektörle ilgili henüz fazla bir faaliyet bulunmadığını söyledi.
       Yücaoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin sağlıklı büyüme rayına nasıl gireceğinin henüz tespit edilmediğini, yatırımların nasıl canlandırılacağı konusunda da somut bir çalışma görmediklerini söyledi. Yücaoğlu, şöyle konuştu:
       “Makro ekonomik ortam düzeldikçe tabii ki yatırım ortamı düzelir. Ama Türkiye’nin bugün stratejik yatırımlarının nasıl yürütüleceği ve rekabet gücünün nasıl artırılacağı sürekli masada. Belki de ayrı bir kurmay heyet tarafından irdelenmesi lazım. Bu heyet içinde de özel sektörün olması lazım diye düşünüyorum.”
       Erkut Yücaoğlu, “Ekonomik ve Sosyal Konsey’in bir benzeri ama daha daha güçlü bir yapı mı olacak” sorusunu ise “Daha güçlüden ziyade, tamamen ekonomik açıdan Türkiye’nin rekabet gücü nasıl artar, hangi sektörlerde Türkiye hangi yatırımları yapacak, devletin parası da olmadığına göre bu yatırımlar özel sektöre nasıl yaptırılacak, konu bu” cevabını verdi.
       
OLUMLU ADIMLAR ATILACAK
       TÜSİAD Başkanı Özilhan, yemek sonrası gazetecilerin soruları yanıtladı. Özilhan, bir gazetecinin, “Serbest ticaret bölgesinden söz ediyorsunuz. Bu konuda somut bir gelişme var mı?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
       “Ben şahsen bekliyorum. ABD seyahatinin neticesinde bu komisyonun oluşturulması ile Türkiye-ABD ticaretinde önemli adımlar atılacaktır. Ama, tabii bu tür pazarlıklar zaman alır. Çok güçlü bir başkan tayin etmeleri, Türk tarafının iyi hazırlanması buradan önemli bir imkan çıkmasına sebep olacaktır.”
       Kendi dertlerinin üretim, istihdam ve ihracat olduğunu vurgulayan Özilhan,”Dolayısıyla ekonomi biraz dengeye geldi mi, özel sektör, TÜSİAD her türlü dinamizmi sağlayacaktır. Yeter ki, önüne güvenilir bir ortam çıksın” dedi.
       
EKONOMİNİN RESMİ ÇİZİLDİ
       Fiba Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin, “Çok güzel fikir alışverişi oldu” demekle yetinirken, TÜSİAD eski Başkanı Erkut Yücaoğlu, Taylor’a Türk ekonomisinin bir resmini sunduklarını kaydetti.
       “Bu toplantı Türkiye-ABD Ortak Ekonomik İşbirliği Komitesi ile ilgili ön görüşme miydi?” sorusu üzerine ise Yücaoğlu, “Muhakkak ki o komite için temel hazırlayıcı çalışmalar da yapacak” dedi.
       Taylor’ın Türk ekonomisinin özel sektör açısından nasıl göründüğünü kendilerinden dinlediğini belirten Yücaoğlu, ayrıca TÜSİAD’ın bankacı üyelerinin de bankacılık reformlarını anlattıklarını söyledi.
       İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, Türkiye’de yapılan reformlardan, önümüzdeki günlere ilişkin beklentilerine kadar değişik konularda daha çok kendilerinin konuştuklarını bildirdi. Özince, “Bay Taylor’dan, genelde olumlu ifadeler işittik” dedi.
       Yemekte, ekonomik program ile ilgili değerlendirmeleri de paylaştıklarını ifade eden Özince, bu ziyaretin nasıl değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin bir soruya da, “Benim yorumum, bunun çok net bir destek, olumlu bir mesaj şeklinde algılanmasıdır. Sayın Başbakan’ın ziyaretinin hemen ardından çok hoş bir nezaket ziyareti” diye konuştu
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları