Home page
Haber Menüsü


Arıkan: Hedef eşit şartlarda ticaret
JP Morgan Türkiye Başkan Yardımcısı Koray Arıkan, ABD ile ticari faaliyetlerin artırılması için zamanın geldiğine ifade ederek, görüşmelerden ‘eşit şartlarda ticaret’ hedeflendiğini söyledi.
Washington
NTV
15 Ocak— Uluslararası yatırım bankası JP Morgan’ın Türkiye Başkan Yardımcısı Koray Arıkan, ABD ile ticari faaliyetlerin artırılması aşamasında tercihli ticaret anlaşması için hazırlıkların tamamlandığını, Başbakan Bülent Ecevit’in ziyaretinde buna yönelik görüşmelerin öne çıkarılacağını söyledi. NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan Arıkan, Türkiye ile ABD arasındaki ticaretin artırılması için zamanın geldiğini ifade ederken, ziyaretten “Eşit şartlarda ticaret” hedeflendiğini kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Ecevit Dick Cheney ile görüşecek
MSNBC News 'Ecevit ekonomik yardım peşinde'
MSNBC News Ecevit'in ABD gündemi yoğun
MSNBC News 'Ecevit ABD'de üretimi anlatmalı'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Murat Akgün’ün Arıkan’la yaptığı söyleşi şöyle:
       


       Murat Akgün: Koray Bey, sürekli tartıştığımız bir konu vardı. Tercihli ticaret anlaşması, serbest ticaret anlaşması... Biz, bunları istiyoruz. Ecevit de, uçakta söyledi. Siz de dinlediniz. Ama ABD buna nasıl bakıyor? Hangisini tercih eder, ne dersiniz?
       Koray Arıkan: Şu anda top bizde gibi görünüyor. Bu olayların doğru anlatılması gerekiyor. İki tarafın da doğru bir şekilde masaya oturması gerekiyor. Henüz, yeni geldik. Ve toplantılar ayarlandı. Fakat şu anda içeride kahvaltıdan geldim. Bir takım Türk dostları, dernekleri, bu tip görüşmelerimizle lobi faaliyetleri ve biz inandığımız yönde ilerlemeye devam edeceğiz. Şu anda Türkiye için çok önemli bir konumda olduğumuzu düşünüyoruz. Çok iyi fırsatların önümüzdeki dönemlerde görüneceğini tahmin etmekteyiz. Dolayısıyla bu gezi ve bundan sonraki geziler, toplantılar, Türkiye için çok önem arzediyor. Ve gereken çalışmalar yapılıp, tüm kalbimizle desteklemeye çalışacağız yapılanları.
       Murat Akgün: Bence Türk milleti oldukça sabırsız. Özellikle böyle bu tip gezilerden hemen sonuç bekliyor. İsteniyor ki, hemen yarın kotalar kalksın, bahsettiğimiz anlaşmalar imzalansın. Bir de tabi işin lobicilik tarafı var. Benim anladığım bugünden yarına olacak bir şey değil. Amerikan tarafı bu olaya bakıyor. Onlar kısa vadede bir şey beklerler mi, yoksa onlar daha uzun nefeste mi görüyorlar bu işleri?
       Koray Arıkan: ABD tarafı son derece olumlu. Biz, Ankara’da, ABD’den gelen kişilerle yaptığımız toplantıların bir takibi şeklinde görebiliriz toplantıları. Dolayısıyla epey uzun süredir yaptığımız çalışmaların bir parçası olarak görmeliyiz. Fakat bir şey oldu, bir şey gelişti şeklinde değil. Ufak ufak adımlarla gelişecektir bu olay. Biz, direncimizi ve güvenimizi yitirmezsek, çok iyi şeyler olacağına inanıyorum.
       Murat Akgün: Bugün Başbakan Bülent Ecevit’in iki önemli görüşmesi var. Bir tanesi Dünya Bankası Başkanı, diğeri ise IMF Başkanı ile... Durumumuz malum, nereden geldiğimiz malum. Nereye gittiğimiz henüz meçhul olsa da... Tüm bunların ışığında acaba bu iki önemli başkan, Başbakan Bülent Ecevit’e ne diyecekler? Bir tahmin yürütebilir misiniz?
       Koray Arıkan: Şu anda, yeni geldik. Tabi tahmin yürütmeye bence gerek yok. Daha sonra yapacağımız söyleşilerde ve diğer toplantılarımızda size tam olarak ne olduğunu aksettirebilirsem, daha iyi olacağına inanıyorum.
       
TİCARETİN SIRASI GELDİ
       Murat Akgün: Başbakan Ecevit, “Ana mesajımız ne olmalı dediğimiz zaman, dostluğun ötesinde işbirliği” dedi. Bir, o mesaja katılıyor musunuz? İki, tahmin yürütelim, acaba ABD tarafının ekonomik alanda bize mesajı ne olabilir?
       Koray Arıkan: Türkiye ve ABD, çok uzun süredir dost ve müttefik. Fakat bundan bir türlü ticari anlamda çok somut şeyler elde edemedik. Bunun artık sırasının geldiğini birtakım çevreler düşünüyor. Buna biz de inanmaktayız. Dolayısıyla bu toplantılarda onlar dile getirilecek, teker teker. Umarım bu şekilde gelişmeler sayesinde ufak ufak ileriye doğru adımlar atacağız. Ama şu anda toplantılar öncesi bir şey söylemek beklentileri yanlış yönlendirebilir diye düşünüyorum.
       Murat Akgün: Daha genel konseptte bir soru sormak istiyorum. Buraya gelmeden önce Dışişleri Bakanı İsmail Cem’le bir röportajınız olmuştu. O, şöyle bir argüman ortaya koymuştur. Biz, ABD’nden silah alımlarında en yüksek sıralardaki ülkelerden biriyiz. Ama biz, onlara bir şey satarken bu karşılığı göremiyoruz. Böyle bir yaklaşım, ABD’de nasıl karşılanır? Yani, eğer, bizimle ticareti arttırmazsanız, sizden silah almayıza çekilebilecek bir yaklaşım ters tepki yaratır mı?
       Koray Arıkan: Yok, sanmıyorum. Türkiye’nin konumu belli. İçinden geçtiğimiz dönem de belli. Dolayısıyla Dışişleri Bakanı’mızın söylediği ve yaptığı yorumların yanlış anlaşılacağını sanmıyorum. Doğrudur, yorumlarına aynen katılıyorum. Bizim bu seyahatte amaçladığımız eşit şartlarla bir ticaret.
       Murat Akgün: Bir taraftan kotalar, bir taraftan onların Avrupa Birliği’ne tanıdığı bir takım haklar var, başka ülkelere tanınan haklar var. Nasıl bir eşitlik, mümkün olacaktır?
       Koray Arıkan: Bütün bu anlaşmalar, kişiler tarafından yapıldı. Yeni anlaşmalar da o kişiler tarafından düzeltilerek, mevcut dönemi yansıtacak şekilde, hakkaniyetli şekilde her iki tarafı yansıtacak şekilde yapılmalıdır, diye düşünüyorum. Ve bunda ısrarlıyız oldukça.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları