Home page
Haber Menüsü


Ecevit’in ABD gündemi yoğun
 
Başbakan Bülent Ecevit, ABD Başkanı George W. Bush’un resmi davetlisi olarak bugün Washington’a hareket etti.  
Başbakan Ecevit, ABD ziyareti öncesi dün Başbakanlık'ta bir basın toplantısı düzenledi.
 
Ankara/Washington
NTV
14 Ocak—  Başbakan Ecevit’in 5 gün sürecek ABD ziyareti sırasında, terörizme karşı işbirliği, Afganistan, Irak, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, Kıbrıs, Bakü-Ceyhan boru hattı, ekonomik ilişkiler, askeri krediler ile ikili ve bölgesel konuların ele alınması bekleniyor.

   
 
       
    MSNBC News DYP: Ecevit ABD'de üretimi anlatmalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Başbakan’ı ABD’ye götürecek olan THY’ye ait Airbus A-340 tipi yolcu uçağı teknik bir arıza nedeniyle 40 dakika gecikmeleri olarak hareket etti. Uçakta yapılan kontroller sonucu, sol motorda teknik arıza olduğu tespit edildi. Başbakan Ecevit ve beraberindekiler, teknik arızanın giderilmesi için 40 dakika uçakta bekledi.

       Ekonomi kurmayları ve çok sayıda işadamanın eşlik ettiği Başbakan Ecevit’in ABD ziyaretinde, uluslararası sorunlar kadar, ikili ilişkiler ve ekonomi konusu ağırlıklı bir yer tutuyor.
       
FMS VE SİLAH SATIŞI
       Ecevit, temasları çerçevesinde, tekstil kotalarının yükseltilmesi, ticari ilişkilerin ABD’nin Ürdün ve İsrail ile olan ticari ilişkileri seviyesine çıkarılması, askeri kredilerin borç faizlerinin silinmesi veya düşürülmesi, Türkiye’ye yapılan silah satışlarında Kongre’den zorluk çıkarılmaması, Türkiye’den ABD’ye yapılan ihracat ile ABD firmalarının Türkiye’ye yönelik yatırımlarının artırılması talebinde bulunucak.
Ecevit: Hedef ABD ile daha fazla ticaret

DAHA ÇOK TİCARET VE KOTALAR...
       Ziyaretin gündeminde ilk sırayı “daha fazla ticaret” alıyor. Türkiye ABD yönetiminden ilk olarak bir “Tercihli Ticaret Anlaşması” talebinde bulunacak. Bunun anlamı şu: ABD ve Türkiye’nin birbirlerine uyguladıkları gümrük vergilerinin simetrik hale getirilmesi istenecek. Şu anda Türkiye ABD’ye ortalama yüzde 4.5, ABD ise Türkiye’ye ortalama yüzde 18 gümrük vergisi uyguluyor.
       Bunun yanısıra, tekstil kotaları da gündemde. Tekstil kotlarının kaldırılması talebinin yanında, demir-çelik ihracatında mevcut sorunların giderilmesi ve enerji konusunda işbirliği çağrısı da yapılacak.
       Bu arada Türkiye’nin mali açıdan da önemli iki ayrı talebi var. Bunlardan ilki, askeri dış borçların (FMS) silinmesi ya da uzak bir tarihe ertelenmesi. Bu borçların tutarının yaklaşık 6 milyar dolar olduğu biliniyor.


       İkinci önemli istek ise, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) gelmesi beklenen 10 milyar dolarlık stand-by kredisinin belirli bir bölümünün erken bırakılması.
       Ekonomik boyutun daha fazla vurgulanmasına karşılık, Başbakan Ecevit’in ziyaretinin bir diğer yarısında, ABD ile Türkiye’yi ilgilendiren siyasi ve stratejik konular bulunuyor.
       
ULUSLARARASI SORUNLAR
       Görüşmelerde, terörizmle mücadelede işbirliği, Afganistan’daki durum ve Irak konularının ağırlıklı olarak ele alınması bekleniyor.
       Türk-Yunan ilişkileri ve Ortadoğu Barış Süreci gibi dış politika konuları da gündemde yer alıyor.
       
AFGANİSTAN
       Türkiye, Afganistan ile ilgili olarak, bu ülkenin yeniden yapılandırılması konusunda ABD ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu bildirecek.
       Türkiye, Atatürk döneminde olduğu gibi Afganistan’a öğretmen ve doktor gönderebileceğini, Afgan ordusu ve polis gücünün oluşturulmasında yardımcı olabileceğini belirtecek ve bu konuda ekonomik destek verilmesi talebinde bulunacak.
       
IRAK
       Türk tarafı önceden verdiği mesajlarla, Irak’a yönelik askeri bir operasyona ilişkin endişelerin dile getirdi. Amerikan yönetiminin ise henüz Irak lideri Saddam Hüseyin’e karşı kesin bir karar almadı.
Ecevit’in ABD gezisinin programı
ABD, Irak ile diplomatik ilişkileri olan Türkiye’den, bu ülkeye BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyması yönünde telkinde bulunmaya devam etmesini bekliyor.
Başbakan Ecevit’in 212 kişilik heyetle çıktığı ABD gezisi, MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile Devlet Bakanı Kemal Derviş arasındaki soğukluğu iyice su yüzüne çıkardı. Ecevit’in Esenboğa’daki basın toplantısında Derviş ve Bahçeli için yanyana ayrılan yerler, MHP’li Devlet Bakanı Tunca Toskay tarafından son anda değiştirildi. Bu arada Bahçeli, vedalaşmada sırasında Derviş’le el sıkışmadı. Geçen hafta bankaralara kaynak yasa tasarı görüşülerken, Bakan Derviş, basına “MHP’nin çıkardığı engellerden” yakınmıştı.

       Diplomatik kaynaklar, Türkiye ile ABD arasında Irak konusunda temelde görüş ayrılığı olmadığını, Türkiye’nin de Irak’ın BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymasını ve silah gözlemcilerini yeniden ülkesine kabul etmesini istediğini belirtiyor.
       
IRAK’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
       Türkiye ve ABD, Irak konusunda sürekli danışma halinde bulundu. Amerikalı yetkililer, Irak konusunda atılacak herhangi bir adımda Türkiye’nin görüşünün alınacağını ifade ediyor. Türkiye, Irak’ın bütünlüğünün korunmasında ısrar ederken, ABD de bu konuda aynı görüşü paylaştığını belirtiyor.
       
ABD IRAK’A 2. SINIR KAPISINA KARŞI
       İki ülke arasında, Irak’a ilişkin “teknik konu” olarak adlandırılan görüş ayrılığının ise Türkiye’nin Irak’a ikinci sınır kapısı olduğu ifade ediliyor. Türk diplomatik kaynakları, ABD’nin bu konuya güçlü ifadelerle karşı çıktığını ve Türkiye’nin de bu görüşü dikkatle not ettiğini söylediler.
       
KIBRIS SORUNU
       Başbakan Ecevit’in Beyaz Saray’da ABD Başkanı George Bush ile görüşeceği 16 Ocak’ta, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides de biraraya gelecek.
       Türkiye, bu yıl içinde Kıbrıs konusunda çözüm sağlanabileceğine inanıyor.
       
ATİNA’DAN BEKLENEN
       Avrupa Birliği’nin (AB) Rum kesiminin tam üyeliğine karar vermeden önce, Kıbrıs’ta tarafların anlaşma sağlamaları ideal durum olarak görülüyor. Türkiye, garantör ülke olarak, Kıbrıs sorununa Yunanistan’ın da el atmasını ve seyirci kalmak yerine çözüm için çaba sarfetmesini umuyor.
       
KIBRIS’TA İKİ DEVLET
       Ecevit’in Amerikalı yetkililerle görüşmelerinde, Ada’da iki bağımsız devletin kabul edilmesi gereğini dile getirmesi ve Denktaş ile Klerides arasında başlayan yüz yüze görüşmelerin desteklenerek, dışarıdan bu temaslara müdahale edilmemesini istemesi bekleniyor.
       
TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİ
       Görüşmelerde, Türk-Yunan ilişkileri ve Ortadoğu Barış Süreci gibi dış politika konuları da gündemde bulunuyor.
       
AVRUPA ORDUSU
       Başbakan Ecevit’in ziyaretinde, Avrupa Ordusu’nun kurulmasının yolunu açacak Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’nın (AGSP) da ağırlıklı olarak gündeme gelmesi bekleniyor.
       Türk, Amerikalı ve İngiliz heyetleri, Türkiye’nin AGSP’ye itirazlarını giderecek bir formül üzerinde anlaşmışlar, ancak Yunanistan, varılan uzlaşmaya dair çekinceleri olduğunu farklı platformlarda dile getirmişti.
Simitis: Ankara belgesine karşıyız
Yunanistan Başbakanı Kostas Sitimis, geçen hafta Wastington’da Başkan Bush ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada da “Ankara belgesi” olarak anılan Avrupa Ordusu konusundaki Türk-Amerikan-İngiliz mutabakatını kabul edemeyeceklerini yinelemişti.
       
BAKÜ-CEYHAN
       Bakü-Ceyhan boru hattı konusunun ABD ve Türkiye açısından stratejik önemine dikkat çeken kaynaklar, ABD’nin projeye desteğinin sürdüğünü, Ecevit’in ziyareti sırasında da bu desteğin yinelenmesinin beklenebileceğini kaydettiler.
       
KATILIMCILAR
       Başbakan Ecevit’e ABD ziyareti sırasında eşi Rahşan Ecevit, devlet bakanları Kemal Derviş ve Tunca Toskay, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, yedi milletvekili, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin ve Başbakan Ecevit’in Dışişleri Başdanışmanı Erdal Tümer’in yanı sıra çok sayıda işadamı ve gazetecilerin yer aldığı 212 kişiden oluşan heyet eşlik ediyor.
       
Ecevit’in ABD gezisine katılanlar

       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları