Home page
Haber Menüsü


 
Şubat 2001 dönemine bir daha dönmeyiz
Devlet Bakanı Kemal Derviş, “Şubat 2001 dönemine bir daha dönmeyiz” derken, “Cumhurbaşkanı Sezer ile Ecevit arasındaki tartışma olmasaydı da kriz yaşanacaktı” dedi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    27 Şubat—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Şubat 2001 döneminde yaşananlara benzeyen bir krize dönülmeyeceğini belirterek, “Cumhurbaşkanı Sezer ile Ecevit arasındaki tartışma olmasaydı da kriz yaşanacaktı” dedi. Derviş, Türkiye’nin yüzde 6-7 büyümeyle 10 yılı geçirmesi gerektiğini kaydetti. Derviş’in konuşması sırasında öğrenciler sert ithamlarda bulunurken, soğukkanlılığını koruyan Derviş, “özgür tartışma ortamı olmasına” sevindiğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF heyeti 5 Mart'ta Türkiye'de
MSNBC News Derviş: Eylem planı hazırlıyoruz
MSNBC News Derviş: KDV'de indirim olmayacak
MSNBC News Derviş: Siyasi kararlılık yalpalarsa, kalmam
MSNBC News Derviş: En önemli sorun istihdam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde İşletme ve Finans Dergisi tarafından düzenlenen “Kriz, Nereden Nereye” Sempozyumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, 2001 krizinden bu yana yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
       Derviş, “2001 Şubat ayında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit’in arasındaki tartışma olmasaydı da kriz gerçekleşecekti” dedi. Derviş, Türkiye’nin 2001 yılında yaşadığı ekonomik krize benzer bir bunalımla bir daha karşılaşmasını beklemediğini söyledi
       
YAPISAL REFORMLAR YASAL DÜZEYDE TAMAM
       Türkiye’nin 9-10 ayda 20 tane temel ekonomik reform yasasını Meclis’ten geçirdiğini hazırlatan Derviş, “Türkiye’nin 2001 yılında yapısal reformları hiç değilse yasal düzeyde başardı. Ancak uygulama henüz başlamadı” dedi.
       Derviş, “Ağır bunalımı yendik, cari işlemler dengesi artı veriyor, rezervlerde artış sözkonusu” derken, Türkiye’nin borcunu yönetebilme konusunda sorunu kalmadığını ve bunun çok sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti.
       Derviş, “Türkiye’nin borç yapısı bir ölçüde düzeldi. Dünyadaki analistler Türkiye’nin borcuyla değil büyüme oranıyla ilgileniyor” dedi.
       
SERBEST KUR EMNİYET SÜBABI
       Derviş, serbest kur rejiminin ekonominin emniyet sübabı niteliğinde olduğunu söyledi. Derviş, şöyle konuştu:
       “Serbest kur, ağır krize karşı emniyet sübabıdır. Diyelim ki olumsuz olaylar oldu, içeride ve dışarıda... Güven sarsıldı, belki bir takım politik kararlar konusunda zorlanacağız. O anda kur yükselir, kurun yükselmesiyle cari işlemler olumlu etkilenir. Reel faizler belki yükselir ama kurun düşme eğilimi nedeniyle faizler yükselmez. Bir miktar dışardan para gelir. Serbest kurun işlemesi ağır bir krizi mümkün kılmaz. Serbest kur ağır krizlere karşı bir emniyet sibopudur. Olumsuz şeyler olsa bile Türkiye’nin yeniden geriye gitmesi mümkün değil. Çok uzun vadede olmasa da 18-24 ayda bu mümkün değil.”
Serdengeçti: Geçmişe endekslemeden vazgeçilmeli

       Derviş, “Ben gerçekten serbest kur taraftarıyım. Özellikle kur yukarı giderken. Ama aşağı gidişte müdahale tartışılabilir” dedi.
       
KURA KAFA YORMAK ÇILDIRTIR
       Devlet Bakanı Kemal Derviş, bundan 27 yıl önce uluslararası para ve kur politikası konusunda yine tartıştıklarını hatırlattı. Konunun bugünde tartışıldığını belirten Derviş, “Kura kafa yormak insanı çıldırtır. 27 yıldır kafa yoruyoruz. Henüz o tehlikeye teslim olmadık” dedi.
       Derviş, kur tartışmaları konusundaki sözlerini, “Bir eşeği bir ağaca bağlamışlar, iki torba saman var diyelim. Bunların sağında sabit kur, soldakinde de dalgalı kur rejimi var. Bundan mı yesem, ondan mı yesem diye bir türlü karar vermeyince sonunda açlıktan ölüyor” diye tamamladı. Bakan Derviş bugün de tartışmaların devam edeceğini söyledi.
       
1999’UN İHTİYAÇLARI KALKMADI
       Bakan Derviş, 1999 yılının ihtiyaçlarının ortadan kalkmadığını belirterek, “Krizi atlattık. Eski alışkanlıklara devam edelim. Yüzde 60, yüzde 70 enflasyona devam edelim diyenler var. Bunu yapamayız. Yüzde 20 reel faiz varsa o zaman niye yatırım yapılsın. Faiz yüzde 8, yüzde 10 civarında olmalı ki yüzde 15’lik karlar elde edilsin” diye konuştu.
       Devlet Bakanı Kemal Derviş, 2002 yılının çok önemli olduğunu da vurgulayarak, “enflasyonu boş verelim havasına” girilmemesi gerektiğini söyledi. Derviş, yüzde 35’lik enflasyonun iddialı bir hedef olmadığını ve yüzde 3’lük büyüme ile yüzde 35’lik enflasyonun tutturulması gerektiğini bildirdi.
       
BÜYÜME SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI
       Derviş, hedefin Portekiz’in, İspanya’nın büyüme oranlarına yaklaşmak olduğunu belirtirken, “Türkiye’nin yüzde 6-7 büyüme oranıyla 10 yılı geçirmesi gerekir. Bu büyüme oranının yakalayıp sürdürmesi gerekiyor. Büyümeye geçiş için yapısal reformlarla oluşturulan altyapının hayata geçirilmesi gerekir” dedi.
       Devlet Bakanı Derviş, yapısal reformlarla oluşturulan özerk kurulların faaliyete geçmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
       “Özerk kurulların çalışabilmesi lazım. Kurullardaki insanlar siyasal bağlılıkları nedeniyle seçilirse, o zaman geçirdiğimiz yasaların kıymeti yok.”
       
ENERJİDE FİYAT İNDİRİLMELİ
       Enerjiye ilişkin bir soru üzerine Derviş, Türkiye’de enerjiye en az 2 cent fazla ödendiğini belirterek, 6-7 cent gibi bir fiyatın 4-4.5 cente indirilmesi gerektiği yanıtını verdi. Derviş, geçmişten kalan yapı nedeniyle enerji sektörünün kötü durumda olduğunu ifade ederek, Enerji Piyasası Kanunu ile yarışmacı bir yapının oluşmasıyla enerjinin 4 cente indirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Derviş, geçmişten gelen eşgüdüm sorununun bulunduğunu vurgulayarak, “Türkiye dikkatli olmalı. Açık taahhüdü varsa bunlara sadık kalması lazım” dedi. Ekonomi ve istikrara ilişkin bir soruya karşılık ise Derviş, şöyle dedi:
       “Siyasi ortam ve istikrar önemli. Eğer yasalar yerine oturursa Türkiye’deki idari sistemde ve yargı bu yasaları tamamen benimserse o zaman bir takım politik çalkantılara rağmen güçlü bir şekilde devam edilebilir. İtalya bunun örneğini 1970-1980’lerde verdi. Kurun sabit olmayışı koalisyonda veya herhangi bir siyasi gerilim olması halinde kur biraz yükselir. Ama Merkez Bankası bir günde 7 milyar dolar kaybetmez.”
       
DERVİŞ’E ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO

       Bu arada, Derviş’in konuşması öğrencilerin protestosuyla kesildi. Yazılı sorularının sempozyum yönetimi tarafından Derviş’e ulaştırılmadığını belirten öğrencilerden birisi hükümeti, Irak, özelleştirme ve Afganistan’a asker gönderilmesi ile Türkiye’deki gelir dağılımındaki dağılımındaki bozukluk konularında eleştirdi.
       “Bütün görüşlerin hiçbir sınır, engel olmadan, tamamen özgür biçimde dile getirilmesinden yanayım” diye konuşan Derviş ise, konuşmasının kesilmemesini istedi.
       Daha sonra sözalan bir diğer öğrenci ise “McDonalds’ı ODTÜ’den kovmayı başaran öğrenciler, size burayı dar edecektir” dedi.
       Bakan Derviş, daha sonra sözlerinin sona erdiğini belirterek sempozyumdan ayrıldı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları