Home page
Haber Menüsü


En hızlı yükseliş Türk Lirası’nda
2001’de dünyanın en fazla gerileyen para birimi niteliğindeki Türk Lirası, yılbaşından bu yana yüzde 7.1 yükseldi. Geçen yılın en fazla gerileyen diğer para birimleri rand ve pula da, % 4.2 ve % 3.5 arttı.
İstanbul
NTV-MSNBC
17 Şubat— 2001’de dolar karşısında en fazla gerileme gösteren dünyanın en fazla gerileyen para birimi niteliğindeki Türk Lirası, yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 7.1 artışla en hızlı değerlenen para birimi oldu. En hızlı yükseliş gösteren para birimi sıralamasında lira ilk sırada yeralırken, Güney Afrika para birimi rand ve Botswana para birimi pula ikinci ve üçüncü sırada yeraldı. Ekonomistler, ABD ve Avrupa ekonomisindeki toparlanma işaretlerine karşılık, riski dağıtmak üzere daha önce gözardı edilen piyasalara yönelimin para birimlerine artışla yansıdığını ifade ediyorlar.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Kurdaki belirsizlik, sıcak parayı engelliyor
MSNBC News İhracatçılar Derviş'e kur, KDV ve teşvik sistemini şikayet etti
MSNBC News TOBB'dan TL'de aşırı değerlenme uyarısı
MSNBC News JP Morgan: TL olması gereken seviyede
MSNBC News Derviş: Siyasi kararlılık yalpalarsa, kalmam
MSNBC News Derviş: Krizi aştığımızı söyleyebiliriz
MSNBC News TİM, dövizdeki artıştan memnun
MSNBC News Sabancı: Dolardaki düşüşün nedenlerinden biri spekülasyon
MSNBC News Koç: Doların ani düşüşü iyi değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Standard Chartered Bank Ekonomisti Julian Jessop, risk dağıtmak amacıyla gelişmekte olan ülkelere yönelinmesinin en fazla Türkiye, Güney Afrika ve Botswana’ya yaradığını belirtti.
       Üç para birimi de, geçen yılın son çeyreğinde rekor oranda düşüş gösterirken, yılbaşından bu yana Türk Lirası yüzde 7.1 artışla 1 milyon 360 bin liraya çıkarken; rand yüzde 4.2 artışta dolar karşısında 11.48 düzeyine, pula ise yüzde 3.5 artışla 14.7 cente çıktı.
       
GELİŞMEKTE OLANLARA İLGİ ARTTI
       2001’de dünyanın en büyük üç ekonomisinde gözlenen zayıflama sonucu, gelişmekte olan ülkelere ilgi zayıflarken; gelişmekte olan piyasaları izleyen MSCI (Morgan Stanley Capital International Emerging Market Free Index) endeksi Eylül ayında son üç yılın en düşük düzeyine geriledi.
Tüm haberler için tıklayın

       Yılbaşından bu yana ise ABD ekonomisinin toparlanacağına yönelik işaretlerle endeks yüzde 5.5 artış gösterdi. Boston merkezli State Street’in verilerine göre, gelişmekte olan piyasaların yüzde 60’ında yılın ilk 20 gününde net para girişi yaşandığı gözlendi.
       
IMF YARDIMLARI DA ETKİLİ OLDU
       Türkiye, Güney Afrika ve Botswana’da sermaye piyasalarındaki iyileşme, dünya ekonomisindeki canlanma işaretleri dışında; Uluslararası Para Fonu başta olmak üzere uluslararası finans kurumlarının verdiği destekden de kaynaklandı.
       Şubat ayındaki ekonomik kriz sonrasında yapılan devalüasyonla daha da değer kaybeden Türk Lirası, Kasım ayından bu yana, IMF yardımının Türk ekonomisini canlandıracağına yönelik beklentilerle yükseliş gösterdi.
       Güney Afrika para birimi rand ise, ülkenin en büyük ikinci cep telefonu operatörü şirketini yabancı yatırımcılara satacağını açıklamasının etkisiyle Ocak ayında yükseldi. Güney Afrika’nın kuzey komşusu Botswana’da da benzer bir yükseliş gözlendi.
       Standard Chartered Ekonomisti Jessop, üç para biriminin ilginç bir şekilde geçen yılın son çeyreğinde en düşük değerlerini gördüğünü, daha sonra ise yılbaşından bu yana hızlı yükseliş gösterdiğini ifade etti.
       Türk Lirası 2001 Ekim ayında 1 milyon 670 bin lirayı görürken, rand dolar karşısında 13.84 düzeyine Aralık ayında ve pula 13.5 cent düzeyini Aralık’ta ulaştı.
       
YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?
       Ekonomistler, gelişmekte olan ülkelerde para birimlerinde gözlenen yükselişin sürüp sürmeyeceği konusunda farklı görüşlere sahip. Güney Afrika’nın kuzey komşusu Zimbabwe’de yapılacak başkanlık seçimleri ve sonrasında gelişebilecek siyasi olayların, randın gerilemesine yolaçabileceğini öngören uzmanlar, özellikle tarım sektörünün hız kesmesiyle ekonominin olumsuz etkilebileceğini belirtiyorlar.
       Royal Bank of Scotland Financial Markets Başekonomisti Robert Blake, “Hiçkimsenin Güney Afrika randı için kötü günler tamamıyla sona erdi diyebileceğini sanmıyorum” derken; bankanın yaptığı tahminlere göre gelecek aylarda rand da hızlı bir düşüş bekleniyor. Yapılan tahminlere göre, Mart sonuna dek yüzde 5’lik gerileme öngörülüyor.
       Jessop ise, Merkez Bankası’nın hızlı faiz indirimine gitmemesi halinde randın dolar karşısında 10 doları görebileceği görüşünde. Geçen ay Güney Kore Merkez Bankası beklenmedik şekilde temel faizleri 1 puan artırarak yüzde 10.5’e çekerken; analistler artırımın çok yüksek olduğunu ve büyümeyi olumsuz etkileyeceğini ifade ediyorlardı.
       
TÜRKİYE’DE İHRACATÇILAR DERTLİ
       Bu arada, Türkiye’de ise sekiz aydan bu yana gerileyen para birimi hızlı yükseliş gösterirken; Devlet Bakanı Kemal Derviş iki hafta önce yaptığı değerlendirmede Türk Lirası’ndaki yükselişe aşırı nitelendirmesinde bulunmuştu. İhracatçılar, Devlet Bakanı Derviş’e liradaki aşırı değerlenmenin ihracatı olumsuz etkileyeceği konusunda eleştiriler getirirken, ekonomistler büyüme hızının olumsuz etkilenebileceği görüşündeler.
       Dervis, geçen ay yaptığı değerlendirmede TL’deki aşırı yükseliş halinde Merkez Bankası’nın döviz alarak piyasalarda dengeyi sağlayacağının işaretlerini vermişti.
       Yatırım bankası Mandalay Advisors’tan Win Thin, hükümetin büyüme ve ihracatın rekabetçi gücünü koruması konusunda endişeli olduğunu ifade etti.
       Standard Chartered Bank’ın tahminlerine göre, Türk Lirası’nın gelecek üç ayda 1 milyon 200 bin lirayı görmesi beklenirken, yılsonunu ise 1.5 milyon liradan tamamlamasını bekliyor. Jessop, “Türkiye ekonomisi halen ihracatı canlandırmak üzere zayıf bir para birimine ihtiyaç gösteriyor” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları