| | | Rapora göre, bu gerilemede, TLnin değer kazanmaya devam etmesi ve dolar kurundaki düşüşün Ocak ayında yüzde 10a ulaşmasının etkili olduğu düşünülüyor.
DIŞ TİCARETTEKİ DARALMA TERSİNE DÖNECEK
Raporda, 2002 yılında dış ticaret açığındaki daralma eğiliminin tersine dönmesinin beklendiği kaydedildi. Ancak dış ticaret açığındaki bu genişleme eğiliminin özellikle bu yılın ikinci yarısında gündeme gelmesi öngörülürken, yılın ilk yarısında ise ithalat büyümesinin görece sınırlı kalırken, ihracatın büyümeye devam edeceği görüşü vurgulandı.
Rapora göre, 2002 yılında ihracatın yüzde 4-5 civarında, ithalatın ise yüzde 11-12 civarında artış kaydetmesi bekleniyor.
Bu yıl dış ticaret açığının bir miktar artacağı öngörüsüne bağlı olarak cari işlemlerin dengeye yakın bir düzeyde gerçekleşmesinin beklendiği ifade edilen raporda yer alan cari işlemlere ilişkin tahminlere göre de, geçen yıl için 3 milyar dolar, bu yıl için ise 100 milyon dolar fazla belirlendi.
ŞUBATTA PİYASALAR
Rapora göre, Ocak ayının sonunda ikincil piyasadaki faizlerin gerilemesinde önemli etkenlerden biri, piyasaların Merkez Bankasının Ocak ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasını takiben bir faiz indirimine gidebileceği beklentisi oldu.
Merkez Bankasının 4-5 puanlık bir faiz indiriminin, bono faizleri üzerinde düşürücü bir etki yapmasının doğal olacağı vurgulanırken, ancak son açıklanan enflasyon verileri ışığında, Merkez Bankasının böyle bir değişikliğe gitmesinin yüksek bir olasılık olarak görülmediği kaydedildi.
Bununla birlikte, IMFnin niyet mektubunu onaylaması ve 2002 yılında sağlanacak olan destekle ilgili ayrıntıların açıklığa kavuşması gibi gelişmelerin piyasalardaki iyimserliğin devamını sağlayacağı ve orta vadede faizlerin yönünün yeniden aşağı doğru olacağının düşünüldüğü vurgulandı. | |