Home page
Haber Menüsü


Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti
Serdengeçti: Ekonomide olumlu bekleyiş hakim
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, dünya ve Türkiye ekonomisinde olumlu bekleyişlerin hakim olduğunu söyledi. Serdengeçti, TÜSİAD’da yaptığı açıklamada, enflasyon hedeflemesine konjonktürdeki gelişmelerden ötürü geçilemediğini söyledi.
Ankara
AA
    28 Ocak—  Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, tüm dünyada enflasyonun hızla düştüğünü, oranların Türkiye hariç, son 25 yılın en düşük seviyesinde olduğunu söyledi. Serdengeçti, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 25 Ocak Cuma günü yapılan Genel Kurulu’nda, basına kapalı bölümdeki konuşmasında, 2002 yılında izlenecek para politikası uygulamaları hakkında bilgi verdi.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Hazırlıkların tamamlanmasında iyimserim
MSNBC News 'Krizden çıkış yolsuzluğun önlenmesinde'
MSNBC News TÜSİAD ekonomiden iyimser
MSNBC News Derviş: Maliye politikasından sapma olmamalı
MSNBC News Özilhan: İyimser dalga hata tehlikesi doğuruyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Edinilen bilgiye göre Serdengeçti, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum değerlendirirken, dalgalı kur rejiminde kur istikrarı, ters para ikamesinin başladığını, dünya ve Türkiye ekonomisinde olumlu bekleyişlerin olduğunu belirtti.
        Gevşek kamu harcamalarının şirketler kesimine destek sorusuna açıklık getiren Serdengeçti, bu tür uygulama ile reel faizlerin yukarı, faiz dışı fazlanın aşağı, net dış borç ödemelerinin yukarı bir seyir izleyeceğini, iç borcun reel olarak büyüyeceğini, sürdürülemezliğin gündeme geleceğini, artan risk priminin kuru etkileyeceğini, bekleyişlerin olumsuza döneceğini kaydetti.
       
NASIL BİR PARA POLİTİKASI?
        Kısa vadeli faizlerin geleceğe bakarak belirleneceğini belirten Serdengeçti, kısa vadeli faizleri belirleyen unsurları ücretler, toplam arz ve talep, döviz kuru, enflasyonist beklentiler, kamu fiyatları, ödemeler dengesi, uluslararası gelişmeler olarak sıraladı.
        Merkez Bankası’nın 2002 yılı başında enflasyon hedeflemesine geçilmesini öngördüğünü hatırlatan Serdengeçti, iç ve dış konjoktürde yaşanan gelişmeler nedeniyle buna geçilemediğini kaydetti.
        Serdengeçti, enflasyon hedeflemesine geçilememesinde rol oynayan iç konjoktürü, kamu maliyesi baskısının sürmesi, enflasyonun yüksek seyretmesini ve kur tarım fiyatlarının etkili olması olarak sıralarken, dış konjoktür kapsamında 11 Eylül’de gerçekleşen terörist saldırılar ardından finans piyasasında yaşanan belirsizlikleri gösterdi.
        Ön koşulların oluştuğunda enflasyon hedeflemesine geçileceğini belirten Serdengeçti, ön koşulları şöyle sıraladı:
        * Kamu maliyesi baskısının azaltılması
        * Kamu maliye politikası disiplinin sürmesi
        * Kurun enflasyon üzerindeki etkisinin zayıflaması ve istikrara kavuşması
        * Finansal derinleşme
        * Geçmişe endeksleme alışkanlıklarından vazgeçilerek, ileriye dönük endeksleme sistemine geçilmesi,
        * Mal ve hizmet piyasalarının göreceli fiyat değişmelerine karşı esnek bir yapıya kavuşması.”
        Bu arada Serdengeçti, sağlanacak başarının, alınan önlemlerin, önemli ölçüde diğer politikalarla desteklenmesine bağlı olduğunu kaydetti.
       
ÖZTRAK, YAPISAL REFORMLARI ANLATTI
       Aynı toplantıda konuşan Hazine Müsteşarı Faik Öztrak da, “yeni ekonomik program ve bekleyişler” konulu bir sunuş yaptı. Enflasyonun, 1981’den bu yana, her beş yılda bir üst platforma çıktığına işaret eden Öztrak, enflasyonla mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi.
       Cari dengenin, son yıllarda sürdürülemez açıktan fazlaya dönüştüğünü vurgulayan Öztrak, geçtiğimiz dönemde gerçekleşen yapısal reformları anlattı. Öztrak, alınan önlemlerle enflasyonun artık daha düşük bir platforma oturmakta olduğunu, kamu borcunun hızla düşmesinin beklendiğini, 2001 yılında artışı endişeye yol açan kamu borcunun, artık sürdürülebilir bir yapıda olduğunu vurguladı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları