Home page
Haber Menüsü


Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp
 
Çiftçi borçları faizsiz taksitlendirildi
 
Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçilerden alacağı olan 1 katrilyon 400 trilyon liralık borçlarının, faizsiz olarak 30 ay vadeyle taksitlendirildiğini açıkladı.
 
Ankara
AA
 
18 Ocak—  Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, düzenlediği basın toplantısında, çiftçilerin uygulamadan yararlanabilmek için 3 ay içinde müracaat etmeleri gerektiğini kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Çiftçi borçlarına büyük kolaylık
MSNBC News Birliklerin kredi borcuna erteleme
MSNBC News Tarıma gelir desteği ödemesi başladı
MSNBC News Gökalp: Kooperatiflere 36.5 trilyon
MSNBC News Gökalp: Çiftçinin durumu hiç bir zaman iyi olmadı
MSNBC News Gökalp'ten Ziraat'a kolaylık çağrısı
MSNBC News Gökalp: Tarıma destek IMF baskısıyla kaldırılıyor
MSNBC News Çiftçi borcunda temerrüt faizi kalktı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp düzenleme konusunda şu bilgileri verdi:
       “Borçlu çiftçiler, uygulamanın başlamasından itibaren borçlarının (anapara artı faiz artı masraflar) yüzde 20’sini peşin olarak ödeyecekler, kalan miktar faizsiz olarak dondurulacak ve altışar aylık dönemler itibariyle 5 taksitle 30 ayda geri ödenecektir. Çiftçiler karar yayımlandıktan hemen sonra başvururlarsa faiz işlenmeyecektir.”
       
ZİRAAT BANKASI’NIN SAĞLADIĞI KOLAYLIKLAR
        Gökalp bu arada, Ziraat Bankası tarafından 7.5 milyar liraya kadar borcu olan çiftçiler için kolaylıklar sağlandığını vurgularken, devamla şöyle dedi:
        “7.5 milyar liraya kadar kredi kullanan çiftçilerin anapara borcu ile borcuna tahakkuk eden faiz (temerrüt faizi silinmiş) miktarı birbirinden ayrılmış, her biri için ayrı bir ödeme planı uygulamaya konmuştur. Örneğin, 1999’da 1 milyar lira kredi kullanan bir çiftçinin borcu, Ocak 2002’de 6 milyar 200 milyon lira olmuştur. Bu paranın 3 milyar 900 milyon lirası normal faiz, 1 milyar 300 milyon lirası da temerrüt faizidir.
        Buna göre çiftçinin 1 milyar liralık anaparası borçlu cari hesaba dönüştürülecek ve bu paraya cari faiz tahakkuk ettirilecektir.”
        Tahakkuk eden bu faizin ise çiftçinin isteğine bağlı 3 ya da 6’şar aylık taksitlerle ödeneceğine işaret eden Bakan Gökalp, “3 milyar 900 milyon liralık faiz ayrı bir hesaba alınarak, faizsiz, aylık taksitlerle 36 ayda tahsil edilecek. 1 milyar 300 milyon liralık temerrüt faizi ise silinerek çiftçiden tahsil edilmeyecek.”
       
FAİZ İNDİRİMİ
        Gökalp ayrıca, Ziraat Bankası’nın tarımsal kredilere uyguladığı faizin yüzde 86’dan yüzde 75’e düşürüldüğünü ifade etti.
       Gökalp, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçiler üzerindeki tüm hacizlerinin kalktığını ve borcunda dolayı hapiste çiftçi bulunmadığını da bildirdi.
       
UYGULAMADAN SONUÇ ALINACAK
       Tarım Bakanı Gökalp, Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin çiftçi borçlarına yönelik yaptığı uygulamada yüzde 100 sonuç alınacağını söyledi.
       Ödeme kolaylığı uygulamasından nasıl bir sonuç beklendiği sorusunu yanıtlayan Gökalp, bu uygulama için uzun süreli bir çalışma yaptıklarını yurt gezilerinde çiftçilerin konuya ilişkin görüşlerini aldığını anlatarak, “Köylümüz hazırdır” dedi.
       Gökalp bir başka soruya karşılık, Tarım Bakanlığı uygulamalarında desteği faizsiz vermeye çalıştıklarını belirterek, “çiftçimizi faizden kurtarıyoruz” diye konuştu.
       Gökalp, Doğrudan Gelir Desteği ile çitçiye dönüm başına 10 milyon lira verdiklerini hatırlatarak, “20 milyon lira verip 20 milyon lira da faizle geri alabilirdik ancak, biz bütün imkanlarımızı zorlayarak 10 milyon lirayı verdik. Bu paranın faizi yoktur, geri ödemesi yoktur” diye konuştu.
       
792 BİN AİLEYE KANUNİ TAKİP
       Bakan Gökalp, borçlarından dolayı 792 bin çiftçi ailesinin kanuni takipte olduğunu ancak toplam kredi alanların sayısının 1 milyon 600 bin çiftçi olduğunu söyledi.
       Çiftçilerin Ziraat Bankası’na ne kadar borcu var sorusuna karşılık Gökalp, “Toplam 1 katrilyon lira civarında idi. Hükümet, görev zararlarını kapattığı için icrai takipler azalmıştı” yanıtını verdi. Gökalp, çiftçilerin borçlarının çoğunlukla 2 milyar lira dolayında olduğunu söyledi.
       
HACİZ KALDIRMA TALİMATI
       Hapiste olan çiftçi var mı? sorusuna Bakan Gökalp, toplantı sırasında bunun bir talimat olduğunu belirterek, “Şu an tüm hacizler işlemden kaldırıldı. Bu, bölge müdürlüklerine talimattır. Hapiste olan çiftçi de yoktur” yanıtını verdi.
       Gökalp, çiftçilerin doğrudan Gelir Desteği’nden aldıkları paralar ile kredi borçlarının ilk taksidini ödeyebileceklerini de ifade etti.
       Gökalp, Tarım Kredi Kooperatiflerini yeniden yapılandıracak bir çalışmayı da hazırladıklarını belirterek, bu projeyi finansman için dünya bankasına ve diğer finans kuruluşlarına sunacaklarını bildirdi.
       Bakan Gökalp, tavukçuluk sektörüne ilişkin bir soruya da, tavukçuluk sektöründe en önemli sorunun yem fiyatları olduğunu belirterek, yemin hammaddesinin büyük bir bölümünün yurtdışından ithal edildiğine işaret etti. Gökalp, bu konuda yaptıkları bir çalışmayı ilgililere ilettiklerini söyledi.
       
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları