Home page
Haber Menüsü


Gökalp: Tarıma destek IMF baskısıyla kaldırılıyor
Tarım Bakanı Gökalp, Dünya Gıda Günü’ndeki konuşmasında, “Bir çok hükümet, çoğunlukla IMF gibi para veren kuruluşların baskısıyla, tarımsal destekleri kaldırarak yoksulların artmasına sebep oluyor” dedi.
Ankara
AA
16 Ekim— Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, birçok hükümetin, çoğunlukla IMF gibi para veren kuruluşların baskısıyla, tarımsal destekleri kaldırarak yoksulların artmasına sebep olduğunu söyledi. Gökalp, ancak ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ne olursa olsun, tarım ve Türk çiftçisinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Gökalp: Çiftçi tarımı bırakırsa, gıda garantisi biter
MSNBC News Gökalp: Tarım çalışanları örgütlensin
MSNBC News 300 milyon çocuk açlıkla savaşıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gökalp, Birleşmiş Milletler Uluslararası Gıda ve Tarım Teşkilatı’nın (FAO) kuruluş günü olan 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla, TOBB’da düzenlenen toplantıya katıldı. Gökalp, burada yaptığı konuşmada, açlıkla mücadele kampanyalarına ve ulusal gayretlere rağmen, dünyada açlık sınırında yaşayan 800 milyon insan sayısında azalma olmadığını bildirdi.
       Bu yüksek rakamın, yalnızca bireylerin kişisel beslenme hak ve problemi olmanın yanında, küresel düzeyde barış ve istikrarı etkileyecek önemli bir unsur olduğunua dikkati çeken Bakan Gökalp, şöyle konuştu:
       
TOKLAR-AÇLAR BLOKLAŞMASI
       “Dünyada sıcak olayların cereyan ettiği şu günlerde hatırlatmak isterim ki yeni dünya dengeleri hususunda tartışılan senaryolardan birisi de, kuzey-güney ayrışmasıdır. Bu ayrışma bir başka ifadeyle, toklar ve açlar bloklaşmasına tekabül etmektedir. Yoksullukla mücadele insani boyutunun yanı sıra aynı zamanda dünya barışına yapılacak bir katkıdır. Milli gelirleri yüksek refah toplumları olan kuzey ülkeleri, güneyden gelen ve her geçen gün artarak devam eden kitlesel göç tehdidi altındadırlar. Sık sık basınımıza da yansıyan gemilere balık istifi doluşmuş insan görüntüleri, bu büyük dalganın kıyıya vuran kısımlarıdır.”
       
TEK SİLAH, TARIMIN GELİŞİMİ
       Gökalp, açlığa karşın mücadelede tek silahın tarımın geliştirilmesi ve doğal kaynakların korunması olduğuna işaret ederken, şöyle devam etti:
       “Bunu başka bir ifadeyle anlatmak istersek ya tarımsal üretimi sürdüreceğiz ya da açlığa muhatap olacağız. Bu yüzden diyorum ki; ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ne olursa olsun, tarım ve Türk çiftçisi mutlaka desteklenmelidir. Ağır borç yükü altında olan bir çok hükümet, çoğunlukla Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi para veren kuruluşların baskısıyla tarımsal destekleri kaldırarak yoksulların artmasına sebep olmuştur. Tarımsal üretimin sekteye uğraması, sadece bu sektörde çalışan çitçilerin yoksullaşması sonucunu doğurmaz, aynı zamanda toplumun tüm kesimlerinin gıda güvencesini tehlikeye atar.”
       Gökalp bu arada, Türkiye’nin gıda üretimi açısından kendine yeterli olmakla beraber, hayvanlar protein tüketimi bakımından gelişmiş ülkelerdeki ortalamanın gerisinde kaldığını söyledi. Gökalp, Türk toplumunun yeterli beslenme için ihtiyaç duyduğu hayvansal proteini alamadığına dikkati çekti.
       Türkiye’de kişi başına gıda tüketiminin bitkisel ürünlerde yoğunlaştığını anlatan Bakan Gökalp, gelişmiş ülkelerde tarım ürünlerinin yaklaşık yüzrde 60’lar düzeyindeki bir kısmı sanayi tesislerinde yarı ve tam mamul haline getirilirken, Türkiye’de bu oranın yüzde 30 olduğunu kaydetti.
       “Yine ülkemizde toplam ihracat içerisinde tarım ürünlerinin payı yaklaşık yüzde 12 iken, işlenmiş tarım ürünlerinin payı sadece yüzde 10’dur. Buna karşılık son 20 yıllık süreçte ihracat içerisinde tarım ürünlerinin payı azalırken işlenmiş tarım ürünlerinin payının artıyor olması ise memnuniyet verici bir unsurdur” diyen Bakan, konuşmasında “Gıda Kontrol Eylem Planı”na da değindi.
       
GIDA KONTROL EYLEM PLANI
       Çok yönlü karakter ihtiva eden gıda güvencesinin sağlanabilmesinin, ulusal eylem planları ile bu planlara tamamlayacak bölgesel ve küresel düzeyde çabaları gerektirdiğini vurgulayan Gökalp, bu cümleden hareketle gıda güvencesenin sağlanabilmesi yolundaki hedeflerini, 1996 Dünya Gıda Zirvesi’ndeki taahhütlere paralel belirlemeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.
       
ÇOK ET YİYEN ULUSLAR ÜSTÜN
       Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına toplantıya katılan Ankara Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz da, dünyada artan nüfusun gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde gıda sorununu gündeme getirdiğini bildirdi.
       Dünya nüfusunun yüzde 50’sinin iyi beslenemediğini yüzde 10’nun ise açlık sınırında yaşadığını kaydeden Yavuz, Türkiye’nin gıda konusundaki mevcut ekonomik kaynaklarını daha iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
       Araştırmacıların (çok et yiyen ulusların az et yiyen uluslara hakim oldukları) görüşünde olduklarını vurgulayan Yavuz, Türkiye’de de hayvansal ve bitkisel üretimin yıllık talebi karşılamaktan uzak olduğunu bildirdi.
       Popülist politikaların ise Türkiye’yi 1980 yılından bu yana tarım ithalatçısı durumuna düşürdüğünü ifade eden Yavuz, Türkiye’de 25 milyon köylünün Gayri Safi Milli Hasıla’dan aldığı payın yüzde 13’lerde kaldığına dikkati çekti.
       Yavuz, giderek azalan büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısının arttırılması, tarım sektörünün yeniden canlılığa kavuşturulması için gereken tedbirlerin alınmasını istedi.
       
FAO DAİMİ KOORDİNATÖRÜ: 800 MİLYON AÇ
       BM Türkiye FAO Daimi Koordinatörü Alfredo Witschi Cestari de konuşmasında, dünya liderlerinin beş yıl önce biraraya geldikleri Roma Dünya Gıda Zirvesi’nde, 2015 yılı itibariyle dünyadaki aç insanları 800 milyondan 400 milyona indirmek için ciddi bir taahhütte bulunduklarını hatırlattı.
       Cestari, Her ne kadar bazı ülkeler açlık ve yoksulluğu azaltmada büyük gelişmeler gösterseler de, 5 yıl önce belirlenen hedefin hala oldukça uzakta olduğunu belirtti.
        Cestari, “herkes için gıda” düşünecesinin imkansız bir rüya olmadığını belittiği konuşmasında 1996’da Dünya Gıda Zirvesi’nde belirlenen hedeflere ulaşılabileceğini kaydetti.
       
SİNEVİZYON GÖSTERİSİ VE ÖDÜL TÖRENİ
       Öte yandan, “Yolsulluğu azaltmak için açlıkla mücadele” sloganıyla bu yıl kutlaması yapılan Dünya Gıda Günü, TOBB Konferans Salonu’nda bir sinevizyon gösterisiyle açıldı. Konuşmaların ardından Dünya Gıda Günü nedeniyle resim ve şiir dalında açılan yarışmayı kazanan öğrencilere ödülleri verildi.
       Ayrıca, “genç çiftçi eylem planı” kapsamında da başarılı çiftçiler, plaket ve birer cumhuriyet altını ile ödüllendirildiler.
       Gün nedeniyle TOBB’da, derece alan öğrencilerin resim ve şiirlerinin yanı sıra çeşitli illerden getirilen el dokuması halılar da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları